Rapport

Inhon pelikentällä

Muinainen tunne voi selittää miksi maailma on jakautunut konservatiiveihin ja liberaaleihin.

Avatar

Jani Kaaro

4/17/2023

Inhon pelikentällä

Lukijoiden tuella

Kuvittele, että näet puistossa miehen, joka on kyykistynyt kakalle keskellä kirkasta päivää.
Kuvittele sitten, että olet epämääräisessä ruokapaikassa. Sinulle tuodaan kala-annos, joka haisee selvästi pilaantuneelta, ja kun vähän nostat nahkaa, näet lihassa kärpästoukkia.
Entäpä vielä koditon ihminen, joka lähestyy sinua kadulla, ja jonka kasvoissa on märkiviä haavoja ja paiseita, joista tulvahtaa voimakas mädän haju.
Kaikki nämä kuvaelmat herättävät sinussa epäilemättä inhoa. Niin minussakin – ja kenessä tahansa muussakin.

Inho on primitiivinen tunne, mutta meille ihmisille varsin hyödyllinen. Se on suojellut meitä kautta aikojen pitämällä meidät kaukana ulosteista, estämällä meitä syömästä pilaantunutta ruokaa ja varoittamalla meitä ihmisistä, jotka voivat tartuttaa meihin vaarallisia tauteja.
Näiden perustehtävien lisäksi inho on laajentunut evoluutiossa uusille elämänalueille. Inholla on paljon tekemistä sen kanssa, miksi suhtaudumme epäluuloisesti muukalaisiin. Inho on mukana myös silloin jos koemme tietyt seksin ja seksuaalisuuden alueet saastuttavana (kuukautiset) tai vääränä (homoseksuaalisuus).
Inho on myös sisäänkirjoitettu moraaliin. Kielenkäyttömme jo paljastaa, että koemme monet moraaliset rikkomukset nimenomaisesti inhon kautta Kun mies jää kiinni pettämisestä, vaimo tuntee itsensä ”saastuneeksi”. Hän voi syyttää miestään ”likaisista teoista” ja sanoa, ettei hän voi uskoa sinun olevan tuollainen ”limainen äijä.”
Muukalaiset, seksi, moraali. Siinä kolme kipupistettä konservatiivien ja liberaalien välillä. Viime vuosina on tuotettu valtava määrä tutkimusta konservatiivien ja liberaalien suhtautumisesta inhoon, ja erot inhon kokemisessa voivat selittää miksi esimerkiksi maahanmuutto ja seksuaaliset vähemmistöt erottavat näitä ryhmiä niin voimakkaasti.

Kun vaara uhkaa, pidä ystävät lähellä. Tämä on todennäköisesti ollut ohjenuora, jonka varassa ihmiset ovat evoluution aikana selvinneet. Mutta tätäkin käyttäytymistä on ohjannut inho, joka pitää meidät valppaina vaaran varalta. Kun inhon tunteet aktivoituvat, se saa ihmiset vielä tänäkin päivänä kääntymään sisäänpäin, pitämään oman ryhmän puolta, ja suhtautumaan ulkopuolisiin epäluuloisesti.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.