Rapport

"Haastattelussa": Tero Ala-Hintikka

Valtion säähallintakeskuksen päivystävä suunnittelukoordinaattori Tero Ala-Hintikka kertoo, mistä kana piss... sään vaihtelut johtuvat.

"Haastattelussa":  Tero Ala-Hintikka
Ihmiset ovat huolissaan ja ilmastonmuutos pelottaa. Tero Ala-Hintikka, mistä erikoisessa säässä on todella kyse?
"Elikkä säähallintakeskuksen hallintapuolta vaivaa vakava henkilökuntapula. Toisinaan hallintapaneeli on valvomatta tuntikausia. Joskus ylitöissä joku nukahtaa paneelin ääreen, ja namiska tai pari saattaa painua siinä pohjaan sitten."
Entä sään radikaalit vaihtelut? Yhtenä hetkenä sataa lunta ja toisena paistaa aurinko. Miten selitätte tämän?
"No nyt vappuna esimerkiksi kävi niin että Jari esitti meille simakinkereissä Jankon Betoni -sketsiä Kummelista ja ilmastovipuhan siinä samalla vääntyi. Lumen- ja rännänsekainen pyry vaihtui naps vaan lämpimäksi kevätauringoksi. Kaikki olivat ihan että 'asia kunnossa', eikä kukaan sitten viitsinyt kääntää sitä enää takaisin."
Kummelista puheen ollen, Tampereella järjestettiin vappuaaton aattona ilotulitus Eurojackpot-voittajan kunniaksi, mutta kukaan ei nähnyt ainuttakaan rakettia, sillä lunta satoi niin sankasti. Mitä haluaisitte sanoa närkästyneelle kansalle?
"No jos ihan totta puhutaan niin tämä Tampereen alueella vallinnut lumisade oli ihan suunnitelmallinen sääteko meidän puoleltamme."
Miksi?
"Meitä rupesi Sirpan ja Jarin kanssa korpeamaan se koko ilotulitus. Että tarvitseeko ne voittajat nyt vielä rakettejakin. Onhan niillä jo 87 miljoonaa euroa." 
Tulkitsenko nyt oikein, että kansa joutuu kärsimään valtion säähallintakeskuksen työntekijöiden mielialan vaihteluista?
"Kyllä me ollaan vielä paljon muista maista jäljessä. Säähallintavirkailijoiden kansainvälisessä symposiumissa toissavuonna kerrottiin, että hurrikaani Katrina syntyi osittain siksi, että Louisianan osavaltion säähallintakeskuksen ohjelmistopäälliköllä paloi käpy hammastahnatahroihin vessan peilikaapissa. Lähti sitten pikkuisen käsistä se."
Onko Suomeen odotettavissa vastaavaa?

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.