Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

LEMPEITÄ AJATUKSIA

Radikaaleinta on pitää naisista, sillä naisviha tappaa

Naisvihan vastapainoksi ei riitä, että ei vihaa naisia. Pitää pyrkiä aktiivisesti pitämään naisista, on itse mitä sukupuolta tahansa.

Toimittajan kuva

Saara Särmä

5/31/2024

Lukijoiden tuella

Radikaaleinta on pitää naisista. Piste.
 Radikaaleinta on pitää naisista. Olen kirjoittanut tämän saman lauseen useassa kolumnissa vuosien varrella. Joskus itseäni kyllästyttää toistaa samaa asiaa, mutta niin on tehtävä, sillä viesti ei selvästikään ole saavuttanut kaikkia. 
Naisviha ei ole kadonnut minnekään, kuten olemme traagisesti saaneet taas viimeaikoina todistaa.
Naisviha tappaa. Tämäkin on lause, jota olen useaan otteeseen toistellut.
 
Naisviha tappaa. Valkeakoskella viime viikolla, Ullanlinnassa ja Vantaalla joulukuussa 2023, Lontoossa maaliskuussa 2021, Torontossa keväällä 2018, Turussa syksyllä 2017. Ja paljon useammin, tässä vain muutama ensin mieleen tuleva esimerkki. Suomessa vuosina 2010-19 149 naista tapettiin heteroparisuhteessa.
Miehiä tapettiin 45 – kyllä tämäkin on ongelma ja liian iso ongelma, mutta ei tämän kirjoituksen aihe – ks. THL:n raportti s. 20.
Naisviha tappaa yksittäisiä naisia ja naisia joukkoina. Vuosien saatossa useat joukkomurhilla ympäristöään terrorisoineet yksilöt ovat nimenneet motiivikseen naisvihan.
Netissä ryöppyävä naisviha luo pohjan näille kammottaville teoille, vaikka tietenkään jokainen nettiin naisvihaa suoltava tyyppi ei ole tappaja.   
Kirjoitan naisvihasta ja naisista pitämisestä, mutta nämä aiheet eivät rajoitu vain binääriseen sukupuolikäsityksen piiriin sopiviin ihmisiin. Misogyniasta on haittaa ja vaaraa myös kaksijakoisen sukupuolen ulkopuolelle asettuviin. Tästä lisää joskus toiste.

Naisviha luo pohjan kammottaville teoille, vaikka tietenkään jokainen nettiin naisvihaa suoltava tyyppi ei ole tappaja.

Joka ikinen kerta kun kirjoitan naisvihasta ja tappavasta misogyniasta julkisesti, internetin alalaitaan kokoontuu joukko ihmisiä kertomaan minun olevan väärä ihminen edustamaan naissukupuolta ja että misogynia johtuu vaan siitä, että olen päässyt julkisesti ääneen.  
(Tämän artikkelin FB-jaon alalaita todennäköisesti todistaa tämän jälleen kerran. Kun nyt joku taas tulee sössöttämään, että vihaan miehiä, en vihaa, kuten olen perusteellisesti minusta kiertävän nettimeemin ja Aamulehden otsikon taustat avaavassa jutussa kertonut.)
Julkisten esiintymisten ja kirjoitusten jälkeen minua on kehotettu tappamaan itseni, minua on haukuttu moninaisin sanakääntein, jotka liittyvät ulkomuotooni ja sukupuoleeni.
Olen myös saanut kuulla toiveita, että minut raiskattaisiin.
Tätä naisvihaa eivät syydä päälleni osattomat ja syrjäytyneet miehet — kuten usein nettivihan tekijöiden kohdalla on tavallista väittää — vaan aivan tavalliset perheenisät ja hyvin toimeentulevat keski-ikäiset miehet. 

Naisvihan ja seksismin vastapainoksi ei riitä, että ei vihaa naisia. Pitää pyrkiä aktiivisesti pitämään naisista. Monet meistä kyllä rakastavat itselleen läheisiä naisia, äitejä, tyttäriä ja ystävättäriä, mutta eivät kuitenkaan pysty vilpittömästi pitämään naisista.
Tämä pätee on sitten itse mitä sukupuolta hyvänsä.
Se, että aidosti pitää naisista ei tapahdu mitenkään automaattisesti, sillä seksistinen kulttuuri pommittaa meitä kaikkia naisvihalla jatkuvasti.  
Miehistä pitäminen on helppoa, jokaisen miesyksilön kohdalla voi tehdä valinnan tykkääkö tästä kyseisestä yksilöstä vai ei. Naisen kohdalla asia ei ole niin suoraviivaista, seksismi vaikeuttaa kykyä arvioida tilannetta yksilöllisesti, etenkin koska monet naisiin liitetyt ominaisuudet arvotetaan yleisesti alempiarvoiseksi.
 
Aito naisista pitäminen on sitä, että kunnioittaa naisia, kuuntelee naisten kokemuksia ja näkemyksiä ja uskoo siihen, että nainen voi todellakin olla oman kokemuksensa paras asiantuntija.
Se on myös sitä, että arvioi tämän pätevyyttä asiasisältöjen perusteella eikä ripusta arviotaan siihen, onko nainen esimerkiksi miellyttävä. 
Naisviha ei ole jatkumo, jonka yhdessä päässä on naisten asiantuntijuuden vähättely ja sivuuttaminen ja toisessa päässä raaka seksuaalinen väkivalta ja joukkomurhat.
Pikemminkin se on pyramidi, kuten Emma Pitman Meanjin-lehden nettiartikkelissa esittää.  
Misogynian pyramidia pitää pystyssä leveä pohja, jossa on kaikki seksististen läppien hiljainen hyväksyntä, häirintätilanteisiin puuttumattomuus, naisten kuuntelematta jättäminen, monet pienet ja arkipäiväiset epätasa-arvoiset teot.
Laaja pohja mahdollistaa pyramidin huipulla tehdyt räikeät väärinkäytökset, seksuaalisen väkivallan ja naisvihalla motivoidut joukkomurhat.
 
Hyvä uutinen on se, että koska pyramidi pysyy pystyssä pienten ja arkipäiväisten tekojen johdosta, se on myös mahdollista romahduttaa pienin teoin, kunhan tarpeeksi moni osallistuu.


Jutun asiasanat:

feminismi
naisviha
naiset
Toimittajan kuva

Saara Särmä

5/31/2024

Mahdollista kirjoittajan Saara Särmä työskentely

Saara Särmä on taustaltaan kansainvälisen politiikan tutkija. Hän on akateeminen sekatyöläinen ja yhteiskunnallinen keskustelija, jota inspiroi feminismi, lempeys, rohkeus sekä inhimillisyyden ja toivon pilkahdukset.

Tue Särmän kirjoittamistyötä tilaamalla hänen artikkelinsa. Pääset lukemaan ne ennen muita ja mahdollistat juttusarjan jatkumisen.
Suoraan — ilman välikäsiä.

2,90 €
5,90 €
25,00 €

Päätä kuukausimaksusi summa itse. Voit keskeyttää tilauksesi milloin tahansa. Tai voit tilata koko Rapportin

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.