Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Miekkaa vahvempi

Ken sanan säilään tarttuu, hän siihen voi myös hukkua. Sana on lopulta paljon käyttäjäänsä mahtavampi.

Sanoilla on helppo hyökätä, mutta taistelutilanteessa niitä on vaikea hallita. Kun kieli lähtee käyttäjänsä käsistä, siitä syntyy mielipahaa, vihaisia kolumneja ja someriiitoja. Kun riita eskaloituu oikein sodaksi, osa meistä alkaa miettiä sääntöjen vastaista nyrkiniskua vastustajan nivusiin. Haluamme saada vastapuolen parkaisemaan kivusta ja vaikenemaan.
Mitä vihaisempia olemme, sitä vähemmän välitämme siitä, onko tekomme luvallinen vai ei. Mitä pahastuneempia olemme, sitä enemmän käytämme liskoaivojamme.
"Kärsivällinen sinun olla pitää", sanoisi Tähtien sodan Yoda. "Voima olkoon kanssasi!"
Sanoilla on voimia, joita ei yleensä osata hallita. 
Niillä voi suututtaa niin, että ihminen haluaa ne kuultuaan muuttaa asioita. Sanoilla voi myös hyväillä suuttuneen leijonan kehrääväksi kissanpennuksi tai käännyttää epäilevän Tuomaan uskovaiseksi. Tietämätön on mahdollista valistaa tietäväksi, jukuripää joustavaksi, rakkaudeton rakastavaksi ja synkistelijä optimistiksi. 
Sanat ovat suurelle osalle ihmisiä kuitenkin vain sanoja, vaikka niistä on paljon enempään. 
Sanoilla voidaan rakentaa tulevaisuutta, toivottaa hyvästit vanhalle, lujittaa yhteisymmärrystä ja rakentaa siltoja. Pitää vain olla oikeat sanat ja laittaa ne oikeaan järjestykseen. 
Mutta koska sanojen ammattilaisillakin,  kuten poliitikoilla, toimittajilla, virkamiehillä ja muilla vaikuttajilla on haasteita oikeiden sanojen ja niiden oikean järjestyksen kanssa, me todistamme jatkuvaa kakofoniaa. Puhumme toistemme ohi ja nimittelemme muita tyhmiksi. Jos emme jaksa enää nimitellä, blokkaamme toisemme keskustelusta.
Huraa!
Viime päivinä on ollut jälleen keskustelua siitä, kuka saa blokata, kenet ja millä edellytyksillä pois keskustelusta. Koko keskustelu siitä, miksi blokkaus on oikea teko, on ihan vinoutunutta. Sen sijaan pitää kysyä, keiden pitää opetella enemmän sanoja ja niiden oikeaa järjestystä, jotta ketään ei olisi pakko blokata. On aivan säälittävää, että Suomen korkeimmalla tasolla; politiikassa, vaikuttajaverkostoissa ja median työntekijöiden keskuudessa elää ajatus, että keskustelun blokkaaminen tyhmiltä, väärin ajattelevilta ja asenteellisilta on hyvä vaihtoehto. 
Ei se ole. Se on osoitus molempien osapuolten kyvyttömyydestä kunnoliseen keskusteluun. Se on osoitus argumenttien puutteesta, oikeiden sanojen löytämisestä. 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.