Rapport

Moulin Rouge ja Pretty Woman maustavat Verdin klassikkoa

Marjukka Tepponen kertoo olevansa unelma-ammatissaan. “Olen aika upeitakin asioita saavuttanut, päässyt mielettömiin paikkoihin ja tutustunut ihaniin ihmisiin. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin se, että joudun olemaan paljon poissa kotoa. Perhe on elämässä ehdottomasti tärkein juttu.”

Avatar

Outi Suoranta

11/24/2023

Moulin Rouge ja Pretty Woman maustavat Verdin klassikkoa

Marjukka Tepponen ja Samuel Harjanne odottavat innolla Tampereen Oopperan La Traviataa. Kuvankaappaus videosta: Matias Ahonen

Aiherahoitettu artikkeli
Tuntuu kuin tulisi kotiin, oopperalaulaja Marjukka Tepponen, 39, huokaisee liikuttuneena Tampere-talon Ison salin lavalla. New Yorkin Metropolitan-oopperassa ja Seattlen oopperassa vieraillut sopraano kertoo, että Tampere-talo on yksi hänen lempiesiintymispaikoistaan Suomessa ja Ison salin akustiikka maailman huipputasoa. Suomen suurin konserttisali asettaa äänenkäytölle myös omat haasteensa.
– Äänen pitää kantaa ihan viimeisellekin penkkiriville. Nuorelle oopperalaulajalle tämä oli vähän pelottava paikka, mutta ei enää.
La Traviata on yksi kaikkien aikojen suosituimmista oopperoista. Se kertoo Pariisin hienostopiireissä vaikuttavan kurtisaani Violettan traagisen tarinan. Violettan rooli on Tepposelle henkilökohtaisesti merkittävä: hän aloitti oman solistiuransa juuri tämän Giuseppe Verdin ajattoman klassikon parissa noin 12 vuotta sitten.

"Haluan uppoutua tarinaan, tietää mistä ja miten laulan, mitä kaikki tarkoittaa itselle."

– Olihan aika hullua aloittaa yhdestä vaikeimmista sopraanorooleista. Ei silloin paljon päätä kylmännyt, Tepponen muistelee nauraen ja kertoo, että oma instrumentti on vuosien aikana kehittynyt ja ääni mennyt enemmän lyyriseen suuntaan. Oopperassa tarinankerronnalla on Tepposelle tärkeä rooli.
– Haluan uppoutua tarinaan, tietää mistä ja miten laulan, mitä kaikki tarkoittaa itselle. Totta kai iso osa tästä työstä on yksinäistä puurtamista ja eniten aikaa menee siinä, että tankkaat partituuria.

VUONNA 1946 perustettu Tampereen Ooppera toimii vierailijavoimin. Oopperan koti on Tampere-talo, ja orkesterina soittaa Tampereen kaupunginorkesteri Tampere Filharmonia. Tampereen Oopperan kuoroa on johtanut vuodesta 1990 Heikki Liimola.
Tampereen Oopperalla on pitkä traditio ja suuri merkitys Suomen mittakaavassa. Tepponen näkee maakuntaoopperat merkittävinä.
Avatar

Outi Suoranta

11/24/2023

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.