Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Riittääkö lakkosympatiaa koko syksyksi?

Postin työntekijöiden symppaaminen vaihtuu pian taas lööpeiksi lakkokaaoksesta, jos liittokierros johtaa työtaisteluihin, ennakoi toimittaja Niko Peltokangas.

Postilaisten lakkoilua on käsitelty mediassa vaihteeksi myönteisessä hengessä. 'Vaihteeksi' siis siksi, että lakkoilulla ei yleensä saa median suosiota. 'Myönteinen henki' huipentui siihen, kun Taloussanomat yritti saada Postin toimitusjohtajalta kommenttia, miten hän aikoo "osallistua talkoisiin" ja leikata palkkaansa.
Lakkoilun taustalla on siis Postin päätös vaihtaa paketinlajittelijoiden työehtosopimusta. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n kanssa solmittu sopimus vaihtuu Teollisuusliiton neuvottelemaan sopimukseen, joka on alunperin tarkoitettu sanomalehtien varhaisjakelijoille. PAU on tiedottanut, että lajittelijoiden palkat laskevat vaihdoksen myötä keskimäärin 30 prosenttia, joillain enemmänkin.
Toimitusten sympatiat lakolle on näillä luvuilla helppo ymmärtää. Mielikuvat Postin toimintavarmuuden heikkenemisestä ja hintojen noususta on myös helppo liittää narratiiviin ahneista postipomoista. Mutta kuinka kauan sympatiaa riittää?
Jos ammattiliitot haluavat pitää lakkosympatiat korkealla, kannattaa niiden tarttua aiheeseen.
Työehtosopimukset ovat katkolla muillakin aloilla ja liitoissa aikataulutetaan jo neuvottelukierroksen mahdollisia lakkoja. Pienipalkkaiset alat haluavat palkankorotuksia ja muidenkin tavoitteena on päästä eroon "kiky-tunneista" eli niin sanotun kilpailukysysopimuksen tuomasta palkattomasta lisätyöajasta. Veikkaanpa, että toimituksissa kirjoitellaan taas lakkokaaoksesta, jos neuvottelukierros johtaa työtaisteluihin.
Postilaisten kannalta onnekkaasti samaan syssyyn sattui myös Helsingin Sanomien juttu tutkimuksesta, joka paljastaa suomalaisten raharikkaiden varsin julmia ajatuksia ja asenteita yhteiskunnasta. Jos ammattiliitot haluavat pitää lakkosympatiat korkealla, kannattaa niiden tarttua aiheeseen. Kun rahaeliitti paljastaa vihansa huonompiosaisia ja demokratiaa kohtaan, alkaa "kiky-tuntien" poisto vaikuttaa todella maltilliselta vaatimukselta.
Postin toimitusjohtaja luki tilanteen omalta kannaltaan oikein ja aloitti jo oman vastaiskunsa mediasodassa. Hän tarttui Taloussanomien "tarjoukseen" ja ilmoitti luopuvansa kahden kuukauden palkastaan. Lähes miljoonan euron vuosituloilla se on pieni hinta huomion siirtämisestä pois varsinaisesta kiistakysymyksestä. Lisäksi se on vielä kaukana 30 prosentin pysyvästä palkanalennuksesta.
Kirjoittaja on ay-toimija itsekin, kuten jokaisen pitäisi olla. Linkki sidonnaisuuksiin on profiilisivulla.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.