Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Pinkki syrjäytti vihreän ja muita huomioita Vasemmiston uudesta ilmeestä

Vasemmiston uudessa ilmeessä huomio kiinnittyy väreihin. Punavihreä puolue onkin nyt pinkki-puna-sini-keltainen, kommentoi sitoutunut toimittaja Niko Peltokangas.

Vasemmistoliitto julkaisi hetki sitten uuden ilmeensä. Tällä palstalla ollaan ajan hermolla ja ruoditaan ilme tuoreeltaan.

V NIIN KUIN VAPAUS

Uusi tunnus on vaaleanpunainen V-kirjain, joka muistuttaa ensi silmäyksellä lintua. Paino on vasemmalla sakaralla, mutta suunta on kilpailijoita päin oikealle. Lintu ja V assosioituvat nopeasti vapauteen. Olisi ehkä paikallaan nimetä tunnuksen lintulaji, jotta turhat mielikuvat lokista ja sille tyypillisestä... no, lokkeilusta eivät jää vallitseviksi tulkinnoiksi.

PINKKIÄ VIHREÄN SIJAAN

Uusi värimaailma nojaa pinkin logon lisäksi punaiseen, siniseen ja keltaiseen. Näiden värien poliittisia merkityksiä kiinnostavampaa on se, että punavihreää tulevaisuutta ohjelmissaan tavoitteleva puolue jätti vihreän ilmiasustaan kokonaan pois. Ehkä kyseessä on myönnytys konservatiivisemmalle niin sanotulle setäsektorille, joka ärsyyntyy vihreydestä ja saattaa nyt hyväksyä helpommin feminismipinkin. Pinkki alkoi yleistyä 2010-luvulla vasemmiston vaaliehdokkaiden ulkoasuissa ja on muun muassa puheenjohtaja Li Anderssonin teemaväri.  

YSÄRIN PALUU

Yhdeksänkymmentä luvun estetiikka on tehnyt paluutaan jo jonkin aikaa ja siitä muistuttaa myös Vasemmiston uusi ilme. Liukuväriä saa taas käyttää ja kieltämättä se antaa logoon tarpeellista kolmiulotteisuutta. Todennäköisesti logosta tullaan jäsenistön käytössä näkemään mitä kirjavampia punaisen (ja violetin) sävyjä, joita värin liukuminen vielä kirjavoittaa. Selvä ysäriviittaus on myös logon lintu – yhdeksänkymmentäluvulla käyttöön otetussa viljan oraassa moni näki nimittäin linnun.

SYDÄNKÖ SITTENKIN?

Uudesta logosta herää yleensä kysymys, mitä olemassa olevaa tunnusta se muistuttaa. V-kirjaimesta tulee helposti mieleen Veikkaus, mutta vertailussa yhdennäköisyys ei ole merkittävä. Googlen kuvahaulla samannäköisiksi kuviksi esitellään lähinnä vaaleanpunaisia sydäntunnuksia. Sydän on vasemmalla -sloganit saanevat jatkoa vasemmistoehdokkaiden kampanjoissa.
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton jäsen. Sidonnaisuuksiin on linkki kirjoittajan profiilisivulla.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.