Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Nyt on tilaisuus piirtää vasemmistomedian kokonaiskuva

Toimittaja Niko Peltokangas yllättyi Vasemmistoliiton viestintätuesta. Puolue laatii myös strategian puoluemedian tukemisesta.

Yllätys oli melkoinen, kun Vasemmistoliitto päätti tukea Kansan Tahtoa ensi vuonna 20 000 eurolla. Olin varautunut ”viimeiseen taisteluun” lehden viestintätuesta puoluekokouksessa Kuopiossa 15.–17. marraskuuta ja psyykannut itseäni pettymyksen varalle.
Epäuskoa ruokkivat puoluehallituksen vastaukset aiempiin hakemuksiin ja puoluekokoukselle tekemäämme aloitteeseen. Pinnalliset vastaukset kuvastivat mielestäni keskustelun heikkoa tasoa; strateginen pohdinta puoluelehtien mahdollisuuksista ja rooleista on loistanut vasemmistoskenessä poissaolollaan historiankirjoituksen perusteella jo pitkään.
***
Suhtauduin etukäteen kyynisesti myös mahdollisuuteen käydä puoluekokouksessa strategista arvokeskustelua puoluelehdistä ja viestintätuesta. Puoluekokouksen ”yleiskeskustelu” on puhemaraton, jossa parisataa ihmistä käy vuorollaan pitämässä muutaman minuutin monologin. Toisaalta pelkäsin myös, että sinänsä konkreettinen kysymys rahanjaosta jää helposti abstraktiksi ja ihanteita viliseväksi viisasteluksi.
Päätös onkin ennen kaikkea symbolinen.
Keskustelu käytiin onneksi jo muutama tunti ennen puoluekokouksen alkua, puoluevaltuuston kokouksessa. Valtuusto – jonka jäsen itsekin tuolloin olin – kokousti perjantaiaamuna 15. marraskuuta ja hyväksyi ensi vuoden budjetin. Valtuutetut tekivät siihen kaksi muutosesitystä, joista läpi meni Kansan Tahdon tukisumma.
Pelkäsin kyynisyyden tihkuvan omasta puheenvuorostani, mutta kuuntelin sen jälkeen valtuustotoverin toisensa jälkeen kehuvan Kansan Tahtoa ja korostavan puoluelehtien merkitystä. Vihreän Langan surkea kohtalo oli selvästi saanut monen ajattelemaan, että oma puolue voisi toimia tässä asiassa toisin.
Päätös onkin ennen kaikkea symbolinen. Toisin kuin muut puolueet, vaalivoiton ansiosta Vasemmistoliitto palauttaa aiemmin leikkaamaansa viestintätukea ja osoittaa puoluelehdillä olevan merkitystä.
20 000 euroa oli lopulta lehden tukijoiden yritys saada edes jotain. Se on kolmaosa summasta, jota Kansan Tahto turhaan haki aiemmin syksyllä puoluehallitukselta ja 150 000 euroa vähemmän kuin puolue maksoi vielä vuosikymmenen alkupuolella.
***
Vasemmistomedian kehittäminen ei pääty Kansan Tahdon kymppitonneihin. Puoluekokouksessa hyväksyttiin aloitteeni strategian luomisesta puoluemedioiden rooleista ja rahoituksesta. Strategiatyöhön kutsutaan aloitteen mukaisesti vasemmistolaiset journalistiset mediat. Vasemmistoliitto leikkasi tukensa vuonna 2015 kokonaan kolmelta eri lehdeltä ja sen jälkeen mediat ovat vaihtuneet vasemmistonkin mediakentällä.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.