Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Journalismi yksipuolistuu omistusten mukana

Alueelliset monopolit sopivat mediayhtiöille, mutta journalismin vaarana on yksipuolistuminen. Viimeksi reviirejä jakoivat Pohjois-Suomesta vetäytynyt Alma Media ja monopolin saanut Kaleva, kirjoittaa toimittaja Niko Peltokangas.

Kun Alma Media ilmoitti syksyllä myyvänsä Raahen Seudun ja Pyhäjokiseudun Kaleva-konsernille, ennakoin sen johtavan paikallismedian yksipuolistumiseen ja pienenemiseen. Raahen Seudun päätoimittaja vakuutti, ettei lukijan tarvitse olla huolissaan, ilmestymispäiviä ei leikata ja paikallisuus säilyy.
Toimituksessa oltiin silti varmasti huolissaan. Muutokset tuskin jäävät siihen, että Kalevan toimittaja muutti paikallislehden toimitukseen ja alkoi tehdä samoja juttuja kuin muutkin.
Pian Alma Media myi myös Lapin Kansan ja lappilaiset kaupunkilehtensä Kalevalle. Sitten uusi omistaja ilmoitti yt-neuvotteluista. Toimituksissa alkoi taas ahdistaa.
***
Viimeaikaiset yrityskaupat toivat mieleen viime vuosikymmenen tapahtumia. Loppuvuodesta 2009 Alma Media vetäytyi Keski-Pohjanmaa-konsernin alueelta myymällä sille Ylivieskassa ilmestyneen Vieskalaisen ja lakkauttamalla Kokkolan Sanomat. Keski-Pohjanmaa puolestaan lakkautti tytäryhtiönsä omistaman PookiSanomat, joka ilmestyi kolmen seutukunnan alueella.
Jäljelle jäivät Alman lehdet Kalajokilaakson pohjoispuolella ja Keski-Pohjanmaan lehdet etelään. Kauppa ei olisi näyttänyt näin selvästi reviirijaolta, jos PookiSanomat ei olisi ollut taloudellisesti kannattava lehti.
Nyt Alma vetäytyi koko Pohjois-Suomesta ja jätti markkinat kokonaan Kalevalle. Paria kaupunki- ja paikallislehteä lukuunottamatta Kalevalla on alueellinen monopoli, ja se voi kehittää toimintaansa ilman suurta kilpailua mainostuloista ja tilaajista.
***
Taloudellisesti monopoli tuo vakautta, mutta toimitusten resursseihin ja journalismiin se ei välttämättä vaikuta yhtä myönteisesti. Vaikka kilpailun puuttuminen antaa hieman tilaa hengittää, osakkeenomistajat eivät katoa mihinkään vaan haluavat yhä sijoituksilleen tuottoa.
Jo nyt juttuja julkaistaan sanasta sanaan samanlaisina lehdissä ympäri maan.
Kaleva-konsernin omistajat saivat vuonna 2016 osinkoina hieman yli 3 miljoonaa euroa. Se on kaksi kertaa niin paljon kuin yhtiö haluaa nyt leikata henkilöstöltä ja muista kuluista. ”Heikentynyt taloudellinen tilanne ja tuloskehitys” edellyttävät 1,5 miljoonan euron säästöjä, kertoo yt-tiedote. Yt-neuvottelut voivat johtaa jopa 23 henkilötyövuoden vähentämiseen, mikä siis tarkoittaa yli tai alle 23 ihmisen töiden loppumista.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.