Kyllä tuorekurkusta suolakurkun helposti voi tehdä, mutta yritäpä tehdä suolakurkusta tuorekurkku.
Se on alkoholismimetafora, mutta osuva myös Itämerestä puhuttaessa. Siitä on vuosikymmenten ajan tehty saasteilla suolakurkkua.
Meren ennallistamisen eteen on yritetty tehdä töitä vuosikymmeniä, mutta se ei ole edelleenkään edes lähellä tuoretta.
– Olen 40 vuotta seurannut Itämeren suojelua. Yritystä on. Valtiovallalta, tutkimuspuolelta ja viljelijöiltä. On ollut suojavyöhykettä ja -kaistaa, vähemmän maanmuokkausta ja lannoitteita. Fosforia mereen menee neljännes siitä, mitä pahimmillaan meni, sanoo Liisa Pietola. Hän on Sitran vanhempi neuvonantaja.
Suojelutoimet alkoivat purra 2010-luvulla, mutta vanhojen syntien taakka painaa yhä ankarasti. Kuten Itämeri-tutkimuksen professori Alf Norkko sanoi pari vuotta sitten Helsingin Sanomien mukaan:
Jos olemme kusseet mereen sadan vuoden ajan, eihän se viidessä vuodessa palaudu entiselleen.