Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Ruokapolitiikan kulissit: tutkimustyö vai teollisuuden edut?

TähtijuttuMoni odotti, että MAHA ottaisi niskalenkin torjunta-aineista ja ultraprosessoiduista elintarvikkeista, mutta teollisuus sai mitä halusi. Huippututkija Kevin D. Hallin tapaus paljastaa, miten tieteellinen näyttö väistyy, kun politiikka ja eturyhmät astuvat peliin.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

9/1/2025

Lukijoiden tuella

Kevin D. Hall on yksi Yhdysvaltain tunnetuimpia lihavuustutkijoita ja yksi Yhdysvaltain terveysviraston (NIH) ex -johtajia. Hänen tutkimuksensa ovat ylittäneet säännöllisesti median uutiskynnyksen, esimerkkeinä tutkimus, jossa osoitettiin miten nopeasti Suurin pudottaja -sarjan pudottajien kilot tulivat takaisin ja toinen satunnaistettu kontrolloitu tutkimus, joka osoitti, että ultraprosessoidut elintarvikkeet saavat koehenkilöt syömään enemmän. Yhdysvaltain terveysministeri Robert F. Kennedy on puhunut ultraprosessoituja elintarvikkeita vastaan, joten on vaikea kuvitella parempaa liittolaista Kennedyn ristiretkelle ultraprosessoituja ruokia vastaan kuin tohtori Hall. Poliittiset päätökset saisivat tukea tutkimuksesta.

Mutta sitten kävi näin.

Viime huhtikuussa Hall lmoitti, että hän jättää työpaikkansa Yhdysvaltain terveysvirastossa. Syitä oli useita, mutta kaksi näytti nousevan ylitse muiden. Ensimmäisessä terveysministeriö ilmoitti, että Hall ei saa laittaa nimeään ultraprosessoituja elintarvikkeita käsittelevään tieteelliseen katsaukseen, koska katsauksessa käytettiin termiä ”health equity” (terveystasa-arvo). Termi viittasi siihen, ettei kaikilla amerikkalaisilla ole tasa-arvoisia mahdollisuuksia saada terveellistä ruokaa, mutta ilmeisesti termi ”tasa-arvo” oli ministeriön mielestä liian woke terveysviraston työntekijälle.
Toinen esimerkki on vakavampi. Hallilla ja kollegoilla on ollut käynnissä useita vuosia käsittävä tutkimusprojekti, jonka tarkoituksena on vastata kysymykseen: aiheuttavatko ultraprosessoidut ruoat riippuvuutta? Tutkimuksessa koehenkilöt nauttivat pirtelöä, minkä jälkeen heidän aivojensa dopamiinivastetta on selvitetty magneettikuvauksella. Tulokset eivät osoittaneet dopamiinivasteessa mitään johdonmukaista trendiä, joten tutkijat päättelivät, että pirtelö ei ole addiktoivaa samalla mekanismilla kuin päihteet.


Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Tilaa Jani Kaaron tiedekolumnit ja muut Rapportin tähtijutut

Tilaajana saat kaikki Tähtijutut ja lukuoikeuden juttuarkistoomme.

Tilaajana myös tuet tekijöitä — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijöille.

Voit peruuttaa tilauksesi milloin tahansa

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Viikon tärkein lukuvinkki

Kirjoituksia, jotka jäävät mieleen. Saat joka perjantai sähköpostiisi artikkelin, jonka haluat lukea loppuun.