Ystävä kävi terveystarkastuksessa. Kun laboratoriotulokset tulivat, kolesteroli oli koholla, mutta vielä enemmän olivat triglyseridit.
”Pitääkö minun nyt luopua juustoista”, hän puuskahti.
Olipa mainiota, että hän kysyi asiaa juuri minulta, ajattelin. Eihän siitä ole kuin kaksi vuotta, kun olin tutkinut juuston ja kolesterolin suhdetta ja julkaisin tulokset tässä Rapportin jutussa. Niinpä saatoin lohduttaa ystävääni, täysrasvaisten juustojen ystävää, kertomalla, että hänen kolesterolinsa tuskin oli koholla juustojen vuoksi. Kävin tuota artikkelia varten läpi kymmenittäin tutkimuksia, joissa oli selvitetty, miten juuston syöminen vaikuttaa kolesteroliin. Juustossa on runsaasti eläinrasvaa, joten tutkimusten lähtöoletuksena oli, että juuston syöminen nostaisi kolesterolitasoja. Mitään tällaista tutkimuksissa ei kuitenkaan havaittu. Useimmissa tutkimuksissa ”paha” LDL-kolesteroli joko pysyi ennallaan tai laski huolimatta lisääntyneestä juuston saannista.
Mutta entä ystäväni koholla olevat triglyseridit? Olisivatko ne syy pidättäytyä juustosta? Tämä oli minulle uusi kysymys, joten katsoin, mitä tutkimukset sanoivat, ja ensimmäinen tutkimus, mikä tuli vastaan, olikin paljon puhuva. Norjalaiseen tutkimukseen rekrytoitiin 153 vapaaehtoista, jotka jaettiin kolmeen ryhmään.