Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Laktoosi-intoleranssista on hyötyä – mutta vain jos syöt laktoosia

Laktoosi-intoleranssin outo kiemura saa selityksensä suolistobakteerien kautta.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

4/19/2024

Lukijoiden tuella

Mikä voisi olla hullumpaa kuin suositella laktoosi-intoleranssista kärsivälle laktoosia? Tuore Nature Metabolism -sarjassa julkaistu tutkimus kuitenkin osoittaa, että laktoosin saannista voi olla laktoosi-intolerantikolle yllättävää hyötyä.
Laktoosi-intoleranssi nimittäin näyttää suojaavan tyypin 2 diabetekselta, mutta vain siinä tapauksessa, että henkilö altistuu laktoosille.

Maitotuotteiden ja aikuistyypin diabeteksen suhdetta on selvitetty pitkään, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Joskus maitotuotteilla nähdään suojaava vaikutus, mutta aina ei. Siksi yhdysvaltalaiset tutkijat halusivat selvittää arvoitusta tarkemmin.
Tutkijoiden aineistona oli Spanish Community Health Study, johon on rekrytoitu 16 000 Yhdysvalloissa asuvaa latinoa. Heistä on kerätty laajalti terveystietoa mukaan lukien laktaasi-geenin variaatiot, maitotuotteiden kulutus ja aikuistyypin diabeteksen sairastavuus.
Laktaasigeeni tuottaa laktaasi-entsyymiä, joka pilkkoo maitosokeria, eli laktoosia. Suurella osalla maapallon väestöä on geenistä variantti, joka sammuttaa geenin toiminnan lapsuusiässä, minkä jälkeen laktoosi aiheuttaa heille vatsavaivoja. Suomessa ja muuallakin pohjoisessa taas on yleinen toinen variantti, jonka ansiosta laktaasigeeni toimii läpi elämän, joten nämä ihmiset voivat käyttää maitotuotteita ilman pelkoa vatsanväänteistä.

Laktoosi-intoleranssi ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivät he voisi syödä maitotuotteita lainkaan. Tutkimusten perusteella tiedetään, että monet laktoosi-intolerantikot voivat nauttia noin 12 milligrammaa laktoosia päivässä ilman oireita. Monet myös tekevät niin ja sen ansiosta tämä tutkimus oli ylipäänsä mahdollinen.
Kun tutkijat vertasivat laktoosivariantteja ja maitotuotteiden kulutusta, he havaitsivat, että maitotuotteet vähensivät aikuistyypin diabeteksen riskiä 30 prosentilla. Tämä kuitenkin päti vain laktoosi-intolerantikkoihin, jotka saivat ruokavaliossaan säännöllisesti laktoosia.
Koska tulos oli yllättävä, tutkijat varmistivat löydön englantilaisen biopankin aineistolla. Myös tämä aineisto osoitti saman yhteyden laktoosi-intoleranssin, maitotuotteiden ja diabeteksen välillä. Tämän jälkeen tutkijat kävivät vielä läpi yli kaksikymmentä tutkimusta, joissa oli selvitetty maitotuotteiden ja diabeteksen yhteyttä.
Nämä osoittivat, että jos tutkimus oli tehty väestössä, jossa laktoosi-intoleranssi oli yleistä, maitotuotteilla oli suojaava vaikutus. Jos väestössä taas oli verrattain vähän laktoosi-intoleranssia suojaavaa vaikutusta ei nähty.

Jutun asiasanat:

laktoosi-intoleranssi
LCT
bifidobakteerit

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.