Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Kun uskovaiset valitsivat barbaarin: Trump on evankelistojen kosto

Trump on antikristus, jota amerikkalaiset uskovaiset tarvitsevat. Tim Albertan tuore kirja kertoo miten Amerikan valkoiset evankelikaalit näkevät Trumpin.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

2/13/2024

Lukijoiden tuella

Donald Trump ei ole mikään kuoripoika. Hän on kourinut naisia, maksanut pornotähden hiljaiseksi ja vuonna 2016 hän luonnehti kilpailijansa Ted Cruzin uskovaisia kannattajia ”todellisiksi paskiaisiksi”. Silti mikään ei saa uskovaisia siirtymään pois Trumpin tukijoukoista – päinvastoin.
Vuonna 2016 hänen kannatuksensa amerikkalaisten evankelikaalien parissa oli 81 prosenttia, seuraavissa vaaleissa se oli noussut 84 prosenttiin ja kaikesta päätelleen jatkaa yhä kasvuaan.
Jos Trumpilla ei ole mitään yhteistä evankelikaalien arvojen kanssa, miksi he tukevat häntä niin vankkumattomasti? Sitä ihmetellään paljon, mutta nyt on tarjolla myös vastauksia.
Toimittaja ja tietokirjailija Tim Alberta julkaisi viime vuonna teoksen The Kingdom, the Power, and the Glory: American Evangelicals in an Age of Extremism, josta avautuu kiintoisa näkymä evankelikaalien mielenmaisemaan ja selitys sille, miksi Trump on heille niin tärkeä. Kyse ei ole vain siitä, että Trump tarjoaa uskovaisille poliittisia voittoja, vaan paljon laajemmista uskonnon arvonpalautukseen liittyvistä haaveista.

Alberta on juuri oikea henkilö teoksen kirjoittajaksi. Albertan isä oli evankelista ja pastori Detroitissa, joten Alberta on kasvanut liikkeen sisällä ja tuntee sen niin ruohonjuuritasoa kuin johtajia myöten.
Alberta itse on myös ”Jeesuksen seuraaja”, kuten hän asian muotoilee, mutta poliittisesti hän on liberaali. Hän on työskennellyt aiemmin Politicossa, mutta on nyt poliittinen toimittaja The Atlanticissa. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan Trumpin vaikutuksesta republikaanipuolueeseen, ja siinä hän on hyvin kriittinen Trumpia kohtaan.

”Vuonna 2016 sanoin, että olen teidän äänenne. Tänään lisään, että olen teidän soturinne, teidän oikeutenne ja niille, jotka ovat kokeneet vääryyttä ja jotka on petetty, olen teidän kostonne. Olen teidän kostonne.”

Alberta kertoo seuranneensa evankelikaalien radikalisoitumista pitkään, mutta ilmiö herätti hänessä niin hankalia tunteita, että hän halusi vain työntää sen pois mielestään. Hänen oli kuitenkin pakko tarttua työhön kun hän joutui kohtaamaan radikalisoitumisen vaikutukset henkilökohtaisesti. Tämä tapahtui kun Albertan isä kuoli ja haudattiin.
Alberta odotti, että seurakuntalaiset olisivat ottaneet osaa hänen suruunsa, mutta sen sijaan monet vanhat tuttavatkin lähestyivät häntä vihamielisesti. He haastoivat Albertan, koska tämä oli kirjoittanut kriittisesti Trumpista. Alberta sai kuulla että hän oli petturi ja osa deep state -salaliittoa, ja että hän kaivoi maata Jumalan valitseman johtajan alta.

Viittaaminen trumpiin Jumalan valitsemana johtajana, kertoo paljon siitä, mitä evankelikaaleilla on pelissä. Äänestyskoppeihin on menossa miljoonia ihmisiä, jotka pitävät Trumpia pelastajana.
Evankelikaalien silmissä Trump on tullut pelastamaan kristinuskon Amerikan Yhdysvalloissa ja palauttamaan valkoiset evankelikaalit siihen asemaan missä he olivat puoli vuosisataa sitten.
Trump tietää voittaneensa evankelikaalit puolelleen ja antaa sen myös kuulua, kuten tästä maaliskuussa pidetystä puheesta voi kuulla:
”Vuonna 2016 sanoin, että olen teidän äänenne. Tänään lisään, että olen teidän soturinne, teidän oikeutenne ja niille, jotka ovat kokeneet vääryyttä ja jotka on petetty, olen teidän kostonne. Olen teidän kostonne.”
Albertan mukaan tämä miltei raamatullinen sanoma uppoaa valkoisiin evankelikaaleihin, sillä tunne vääryydestä ja petetyksi tulemisesta elää tässä ryhmässä vahvana.
Heidän elämänsä ja maailmansa on muuttunut täysin viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Väestötasolla valkoiset ovat jäämässä vähemmistöön. Tunnustuksellinen uskonnonopetus julkisissa kouluissa on kielletty.
Kirkon kävijämäärät ovat olleet laskussa. Media taas on tulvillaan puhetta kannabiksen vapauttamisesta, seksuaalisista vähemmistöistä ja transsukupuolisten oikeuksista, mitä evankelikaalit pitävät merkkinä kansakunnan rappiosta.

Albertan mukaan valkoisten evankelikaalien keskeinen käsitys itsestään on ollut jo pitkään se, että he ovat uhan alla. Käsitys on alkanut muodostua 1970-luvulla, kun Jimmy Carter valittiin presidentiksi. Vuosien varrella tunne on kuitenkin tiivistynyt eräänlaiseksi lopunajan odotukseksi, jossa evankelikaalit joutuvat suoranaisesti vainotuksi. Evankelikaalien kokoontumisissa ei voi välttyä kuulemasta lausetta ”they are coming for us” missä ”they” viittaa hallitukseen.
Trump voi laskea ansiokseen sen, että hän on onnistunut sähköistämään evankelikaalit. He eivät enää odota passiivisena milloin vainot alkavat, vaan he ovat päättäneet nousta vastarintaan.
Valkoisten evankelikaalien ja Trumpin liitto ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Vielä vuonna 2015 suuri osa uskovaisista suhtautui häneen epäillen ja jopa naureskellen eikä kukaan olisi vielä siinä vaiheessa uskonut, että evankelikaaleista tulisi hänen kannatuksensa peruskivi.
Tärkeä käännekohta asenteiden muuttumisessa oli suljettujen ovien takana kesällä 2016 pidetty kokous, jossa Trump tapasi viisisataa evankelikaalijohtajaa. Alberta oli paikan päällä, ja hän kertoo kiehtovasti miten Trumpista alettiin puhua uudella tavalla.

Koska Trump on barbaari, häntä eivät sido uskonnolliset arvot ja hyveet, jotka estävät uskovaisia itse toimimasta. Trump on siis uskovaisten palkkasotilas, joka palauttaa maan heidän käsiinsä.

Jotkut puhujista korostivat miten Jumala on aiemminkin käyttänyt tahtonsa välikappaleina ihmisiä, jotka ovat kaukana täydellisyydestä. Evankelistat alkoivat nähdä Trumpin Jumalan tahdon toteuttajana.
Albertan mukaan tämä on syy siihen miksi Trumpin kauheat puheet ja törkeä käytös eivät hetkauta evankelistoja, vaan ovat Trumpille peräti eduksi.
– Kun barbaarit ovat portilla, paras suoja niitä vastaan on toinen barbaari, Alberta sanoo.
Koska Trump on barbaari, häntä eivät sido uskonnolliset arvot ja hyveet, jotka estävät uskovaisia itse toimimasta. Trump on siis uskovaisten palkkasotilas, joka palauttaa maan heidän käsiinsä.
Tässä todellisuudessa Trumpia vastaan nostetut oikeusjututkin saavat uuden selityksen. Evankelikaalien mielestä oikeustoimilla hallitus koettaa yksinkertaisesti päästä eroon tästä ainoasta miehestä, uskovaisten soturista, joka voi suojella heitä hallituksen vainolta.

Jutun asiasanat:

Yhdysvallat
Trump
Evankelistat
Toimittajan kuva

Jani Kaaro

2/13/2024

Lue Jani Kaaron jutut ennen muita

Jani Kaaro on palkittu tiedetoimittaja, jonka oivaltavat artikkelit herättävät ajatuksia ja laajaa huomiota.

Tue Kaaron journalistista työtä tilaamalla hänen tiedekolumninsa. Pääset lukemaan ne ennen muita ja mahdollistat juttusarjan jatkumisen.
Suoraan — ilman välikäsiä.

3,90 €
5,90 €
10,00 €

Päätä kuukausimaksusi summa itse. Voit keskeyttää tilauksesi milloin tahansa tai tilata koko Rapportin

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.