Rapport

Kun uskovaiset valitsivat barbaarin: Trump on evankelistojen kosto

Trump on antikristus, jota amerikkalaiset uskovaiset tarvitsevat. Tim Albertan tuore kirja kertoo miten Amerikan valkoiset evankelikaalit näkevät Trumpin.

Avatar

Jani Kaaro

2/13/2024

Kun uskovaiset valitsivat barbaarin: Trump on evankelistojen kosto

Lukijoiden tuella

Donald Trump ei ole mikään kuoripoika. Hän on kourinut naisia, maksanut pornotähden hiljaiseksi ja vuonna 2016 hän luonnehti kilpailijansa Ted Cruzin uskovaisia kannattajia ”todellisiksi paskiaisiksi”. Silti mikään ei saa uskovaisia siirtymään pois Trumpin tukijoukoista – päinvastoin.
Vuonna 2016 hänen kannatuksensa amerikkalaisten evankelikaalien parissa oli 81 prosenttia, seuraavissa vaaleissa se oli noussut 84 prosenttiin ja kaikesta päätelleen jatkaa yhä kasvuaan.
Jos Trumpilla ei ole mitään yhteistä evankelikaalien arvojen kanssa, miksi he tukevat häntä niin vankkumattomasti? Sitä ihmetellään paljon, mutta nyt on tarjolla myös vastauksia.
Toimittaja ja tietokirjailija Tim Alberta julkaisi viime vuonna teoksen The Kingdom, the Power, and the Glory: American Evangelicals in an Age of Extremism, josta avautuu kiintoisa näkymä evankelikaalien mielenmaisemaan ja selitys sille, miksi Trump on heille niin tärkeä. Kyse ei ole vain siitä, että Trump tarjoaa uskovaisille poliittisia voittoja, vaan paljon laajemmista uskonnon arvonpalautukseen liittyvistä haaveista.

Alberta on juuri oikea henkilö teoksen kirjoittajaksi. Albertan isä oli evankelista ja pastori Detroitissa, joten Alberta on kasvanut liikkeen sisällä ja tuntee sen niin ruohonjuuritasoa kuin johtajia myöten.
Alberta itse on myös ”Jeesuksen seuraaja”, kuten hän asian muotoilee, mutta poliittisesti hän on liberaali. Hän on työskennellyt aiemmin Politicossa, mutta on nyt poliittinen toimittaja The Atlanticissa. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan Trumpin vaikutuksesta republikaanipuolueeseen, ja siinä hän on hyvin kriittinen Trumpia kohtaan.

”Vuonna 2016 sanoin, että olen teidän äänenne. Tänään lisään, että olen teidän soturinne, teidän oikeutenne ja niille, jotka ovat kokeneet vääryyttä ja jotka on petetty, olen teidän kostonne. Olen teidän kostonne.”

Alberta kertoo seuranneensa evankelikaalien radikalisoitumista pitkään, mutta ilmiö herätti hänessä niin hankalia tunteita, että hän halusi vain työntää sen pois mielestään. Hänen oli kuitenkin pakko tarttua työhön kun hän joutui kohtaamaan radikalisoitumisen vaikutukset henkilökohtaisesti. Tämä tapahtui kun Albertan isä kuoli ja haudattiin.
Avatar

Jani Kaaro

2/13/2024

Lue Jani Kaaron jutut ennen muita

Jani Kaaro on palkittu tiedetoimittaja, jonka oivaltavat artikkelit herättävät ajatuksia ja laajaa huomiota.

Tue Kaaron journalistista työtä tilaamalla hänen tiedekolumninsa. Pääset lukemaan ne ennen muita ja mahdollistat juttusarjan jatkumisen.
Suoraan — ilman välikäsiä.

3,90 €
5,90 €
10,00 €

Päätä kuukausimaksusi summa itse. Voit keskeyttää tilauksesi milloin tahansa tai tilata koko Rapportin

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.