Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Kuitu ei aina ole siunaukseksi — tulehtuneessa suolessa se voi aiheuttaa ongelmia

Tuore tutkimus herättää kysymyksiä kuidun roolista tulehduksellisissa suolistosairauksissa.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

12/2/2023

Kuva: Alan Godfrey / Rapport

Lukijoiden tuella

Kuidun suotuisia terveysvaikutuksia on ylistetty pitkään ja harvinaisen yksimielisesti. Tiedämme, että kuidut ruokkivat suolistobakteereja ja vastapalvelukseksi bakteerit tuottavat kirjavan joukon aineenvaihduntatuotteita, jotka pitävät meidät terveinä.
On kuitenkin olemassa suurehko joukko ihmisiä, joille kuidun ylistys tuottaa ristiriitaisia tunteita. He ovat ihmisiä, jotka kärsivät tulehduksellisista suolistosairauksista kuten Crohnin taudista tai haavaisesta paksusuolentulehduksesta. Oli kuitu miten terveellistä tahansa, moni näistä potilaista kokee kuidun hankalaksi, sillä osalla heistä kuitu pahentaa oireita.

Useimmille ihmisille kuitu on siunaukseksi, mutta miljardeja mikro-organismeja kuhisevassa suolessa, joka on joutunut tulehdukselliseen tilaan, kuitu voi olla ongelma.

Nyt näille potilaille on tarjolla mielenkiintoisia uutisia, jotka voivat selittää miksi kuidut eivät aina sovi Crohnin tautia sairastaville. Kokemukset lasten Crohnin taudin hoidosta sekä Michiganin yliopiston tuore hiiritutkimus viittaavat siihen, että tautiin liittyvä suolistotulehdus voidaan joissakin tapauksissa saada loppumaan kuituja välttämällä.
– Tämä on mielenkiintoinen havainto, joka voi auttaa ymmärtämään tulehduksellisten suolistosairauksien syntymekanismia, sanoo professori Kaija–Leena Kolho Helsingin yliopistosta.
– Sitä ei pidä tulkita niin, että ihminen ei tarvitsisi kuituja, mutta kuitujen merkitystä Crohnin taudissa kannattaa ehdottomasti selvittää lisää, hän sanoo.

Geenivirheet tiedetään, bakteeria ei

Kaikki tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä länsimaissa, mutta erityisen voimakkaasti ne ovat lisääntyneet lapsilla. Lapsilla yleisin sairaus on Crohnin tauti, joka aiheuttaa haavaumia suolen limakalvolle, ja sitä diagnosoidaan koko ajan nuoremmilta lapsilta. Sairauden taustalta löytyy usein muunnos kahdesta geenistä: NOD2 ja CYBB. NOD2 auttaa puolustussoluja tunnistamaan haitallisia bakteereja ja CYBB:n tuottamaa entsyymiä tarvitaan bakteerien tappamisessa. Nykykäsitys on, että jos nämä kaksi geeniä eivät toimi kunnolla ja potilas altistuu toistaiseksi tuntemattomille patogeenisille bakteereille, sairaus alkaa kehittyä.
Crohnin tautia sairastavien potilaiden suolistobakteereja on tutkittu paljon siinä toivossa, että sieltä löytyisi sairautta aiheuttavat bakteerit. Tutkimusten perusteella tiedetäänkin, että Crohn-potilaiden suolistobakteeristo poikkeaa monin tavoin terveiden suolistobakteereista. Kaikkea bakteriologista tutkimusta leimaa kuitenkin saman ongelma.

Jutun asiasanat:

suolisto
tiede
kuitu¨

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.