Kuitu ei aina ole siunaukseksi — tulehtuneessa suolessa se voi aiheuttaa ongelmia
Jani Kaaro
12/2/2023
Kuva: Alan Godfrey / Rapport
Lukijoiden tuella
Kuidun suotuisia terveysvaikutuksia on ylistetty pitkään ja harvinaisen yksimielisesti. Tiedämme, että kuidut ruokkivat suolistobakteereja ja vastapalvelukseksi bakteerit tuottavat kirjavan joukon aineenvaihduntatuotteita, jotka pitävät meidät terveinä.
On kuitenkin olemassa suurehko joukko ihmisiä, joille kuidun ylistys tuottaa ristiriitaisia tunteita. He ovat ihmisiä, jotka kärsivät tulehduksellisista suolistosairauksista kuten Crohnin taudista tai haavaisesta paksusuolentulehduksesta. Oli kuitu miten terveellistä tahansa, moni näistä potilaista kokee kuidun hankalaksi, sillä osalla heistä kuitu pahentaa oireita.
Useimmille ihmisille kuitu on siunaukseksi, mutta miljardeja mikro-organismeja kuhisevassa suolessa, joka on joutunut tulehdukselliseen tilaan, kuitu voi olla ongelma.
Nyt näille potilaille on tarjolla mielenkiintoisia uutisia, jotka voivat selittää miksi kuidut eivät aina sovi Crohnin tautia sairastaville. Kokemukset lasten Crohnin taudin hoidosta sekä Michiganin yliopiston tuore hiiritutkimus viittaavat siihen, että tautiin liittyvä suolistotulehdus voidaan joissakin tapauksissa saada loppumaan kuituja välttämällä.
– Tämä on mielenkiintoinen havainto, joka voi auttaa ymmärtämään tulehduksellisten suolistosairauksien syntymekanismia, sanoo professori Kaija–Leena Kolho Helsingin yliopistosta.
– Sitä ei pidä tulkita niin, että ihminen ei tarvitsisi kuituja, mutta kuitujen merkitystä Crohnin taudissa kannattaa ehdottomasti selvittää lisää, hän sanoo.
Geenivirheet tiedetään, bakteeria ei
Kaikki tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä länsimaissa, mutta erityisen voimakkaasti ne ovat lisääntyneet lapsilla. Lapsilla yleisin sairaus on Crohnin tauti, joka aiheuttaa haavaumia suolen limakalvolle, ja sitä diagnosoidaan koko ajan nuoremmilta lapsilta. Sairauden taustalta löytyy usein muunnos kahdesta geenistä: NOD2 ja CYBB. NOD2 auttaa puolustussoluja tunnistamaan haitallisia bakteereja ja CYBB:n tuottamaa entsyymiä tarvitaan bakteerien tappamisessa. Nykykäsitys on, että jos nämä kaksi geeniä eivät toimi kunnolla ja potilas altistuu toistaiseksi tuntemattomille patogeenisille bakteereille, sairaus alkaa kehittyä.
Crohnin tautia sairastavien potilaiden suolistobakteereja on tutkittu paljon siinä toivossa, että sieltä löytyisi sairautta aiheuttavat bakteerit. Tutkimusten perusteella tiedetäänkin, että Crohn-potilaiden suolistobakteeristo poikkeaa monin tavoin terveiden suolistobakteereista. Kaikkea bakteriologista tutkimusta leimaa kuitenkin saman ongelma.
– Emme tiedä johtuuko epäterve suolistokanta Crohnin taudista vai sitä seuraavasta tulehduksesta, sanoo Kolho.
Hiiret avuksi
Vuonna 2019 Michiganin yliopiston tutkijaryhmä teki professori Roberta Caruson johdolla tärkeän löydön. He onnistuivat ensimmäisinä luomaan geneettisesti muokatun Crohn-hiiren, jonka NOD2 ja CYBB-geeni eivät toimineet. Näiden hiirten elämä alkoi normaalisti, mutta aikaa myöten osa hiiristä sairastui suolistotulehdukseen, joka muistutti hyvin paljon lasten Crohnin tautia. Koska vain osa hiiristä sairastui, tutkijoilla oli hyvät mahdollisuudet etsiä bakteeria, joka oli laukaissut sairauden.
Sen he löysivätkin: Mucispirillum schaedleri, joka esiintyi hyvin runsaana tulehtuneissa limakalvoissa. Kokeet osoittivat, että Crohn-hiiret saivat suolistotulehduksen vain jos niillä oli samanaikaisesti Mucispirillum -infektio suolistossaan.
Mielenkiintoisesti Mucispirillum ei kyennyt aiheuttamaan sairautta edes geneettisesti alttiille Crohn-hiirille niin kauan kuin ne saivat äidinmaitoa. Äidinmaidon vasta-aineet siis kykenivät kompensoimaan puutteellisesti toimivia geenejä.
Ravintoliuos auttaa jäljille
Tarkoittaako tutkimus sitä, että Mucispirillum on Crohnin taudin aiheuttaja myös ihmisellä? Tuskin, sillä vaikka sitä ihmisen suolistosta löytyykin, se on nykytiedon valossa ihmisellä melko vähälukuinen. Michiganin yliopiston uusi tutkimus Mucispirillumilla kuitenkin paljastaa mekanismin, joka saattaa selittää, miksi kuidut eivät sovi kaikille Crohn-potilaille.
Uusi tutkimus sai alkunsa erikoisesta havainnosta, joka on tehty lasten Crohnin taudin hoidossa. Lasten Crohnin tautia nimittäin hoidetaan toisinaan niin sanotulla eksklusiivisella enteraalisella ravintoliuoksella (EEN), jossa on kaikki lapsen tarvitsemat ravintoaineet nestemäisessä muodossa. Kun lapsia on pidetty pari kuukautta EEN-dieetillä, joissakin tutkimuksissa jopa 80 prosenttia potilaista ovat menneet remissioon – kuten lääketieteellinen termi kuuluu – eli heidän oireensa ovat kadonneet.
– Se on ollut vähän selittämätön juttu, että miksi se toisille tehoaa ja toisille ei, Kolho sanoo.
– On esimerkiksi pohdittu, että onko siinä jokin lisäaine, joka rauhoittaisi tulehdusta.
Michiganin yliopiston tutkijat keksivät kuitenkin kysyä, että entäpä jos kyse onkin jostain mikä EEN-liuoksesta puuttuu. Yllättäen EEN-liuoksissa nimittäin ei ole kuitua tai jos on, sitä on vähän ja ne ovat kuituja, jotka eivät tavallisesti kuulu ravitsemukseen.
Haitallista yhteispeliä
Tutkijat hyödynsivät kehittämiään Crohn-hiiriä ja antoi osalle normaalia ruokaa ja piti osaa täysin kuiduttomalla ruokavaliolla. Tämä tuotti yllätyksen. Vaikka Crohn -hiirillä oli geneettinen alttius sairastua suolistotulehdukseen ja niiden suolistossa oli Mucispirillumia, ne eivät silti saaneet suolitulehdusta, jos ne eivät syöneet kuitua.
Havainto oli niin mystinen, että tutkijat kaivautuivat sen ytimeen sarjalla kokeita. Nämä paljastivat monimutkaisen reitin, jolla kuitu ja Mucispirillum pelasivat yhteen.
Ensin selvitettiin, miksi Mucispirillum ei aiheuttanut suolitulehdusta hiirillä, jotka olivat kuiduttomalla ruokavaliolla. Vastaus oli, että jostakin syystä näillä hiirillä Mucispirillum-bakteerit olivat siirtyneet pois suolen limakalvolta, jolloin ne eivät voineet aiheuttaa siihen vaurioita. Tutkijat epäilevät, että siirtymä johtui ravintokilpailusta. Kun suolistossa ei ollut kuitua, Mucispirillum ei pärjännyt ravintokilpailussa toisia limakalvon bakteereita vastaan ja joutui sieltä ulos.
Mutta mitä oli se ravinto, jota ilman Mucispirillum ei voinut puolustaa paikkansa limakalvolla? Se ei voinut olla kuitu, sillä Mucispirillum ei ole kuidunsyöjäbakteeri. Sen sijaan kävi ilmi, että Mucispirillum söi toisen kuidunsyöjäbakteerin, Ruminococcus torquesin aineenvaihduntatuotteita. Mielenkiintoisesti R. torquesin tiedetään olevan yleinen Crohn-potilailla.
Vaikka Mucispirillum ei olisikaan Crohinin taudin aiheuttaja, samanlainen rooli voi olla jollakin limakalvolla elävällä proteobakteerilla, joka myös elää kuidunsyöjäbakteerien aineenvaihduntatuotteilla. Tällöin on mahdollista, että kun Crohn-potilas ruokkii kuidulla Ruminococcus-bakteereitaan, hän samalla ruokkii Crohnin tautia aiheuttavaa patogeenia, ja tämä on taustalla oireiden pahenemisessa. Jos tämä osoittautuu paikkansa pitäväksi myös ihmisellä, tutkijat ovat aimo askelen lähempänä Crohnin taudin ymmärtämistä.
Liuoksesta kiinteään
EEN-ruokavaliota on käytetty lähinnä lapsilla ja siksi sen vaikutuksista aikuisiin tiedetään vähän. Toivoa on kuitenkin aikuisillekin, sillä Glasgown yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kiinteän ruokavalion, joka jäljittelee mahdollisimman tarkasti EEN:n ravintoainekoostumusta. Myös tässä ruokavaliossa on vain vähän kuitua.
Vuonna 2019 tutkijat testasivat ruokavaliotaan terveillä aikuisilla sekä Crohnin tautia sairastavilla lapsilla. Tulokset osoittivat, että terveillä aikuisilla ruokavalio oli hyvin siedetty ja piti nälän loitolla. Suurimmalla osalla lapsipotilaista vähäkuituinen ruokavalio vaimensi suolistotulehduksen. Anatomisella tasolla ruokavalio vähensi suoliston bakteerimassaa kuten EEN-ruokavaliokin.
Samanaikaisesti on muistettava, että toisissa tutkimuksissa Crohnin tautia on koetettu hillitä lisäämällä kuitua. Toisia potilaita tämä on auttanut, mutta tutkimuksissa on aina melko laaja prosentti potilaita, jotka eivät näytä hyötyvän kuidusta.
Kolho sanoo toivovansa, että Crohn-potilaat eivät lukisi tuoreita tutkimustuloksia ravitsemusneuvoina, koska sellaisiksi niitä ei ole tarkoitettu. Monet Crohn-potilaat välttävät muutenkin tiettyjä ruoka-aineita, joiden he tietävät pahentavan oireitaan, joten tasapainoisen ruokavalion koostaminen on haastavaa, ja kokonaisen ravintoainekategorian – kuten kuitujen – jättäminen kerralla pois ruokavaliosta ei ole viisasta.
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
Haluatko jatkaa lukemista?
Pääset heti lukemaan tämän ja muut tiedekolumnit.
Tilaajana tuet tekijää — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijöille.
Voit peruuttaa tilauksesi milloin tahansa
"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.
Kiitos sinulle!"
Jani Kaaro