Rapport

Mahdollista journalismi.

Sauna-Suomi, osa 7: Keski-Suomi

Sauna-Suomi-reportaasisarja vierailee marraskuisena perjantai-iltana Jyväskylässä opiskelijoiden unisex-saunassa.

Avatar

Heli Blåfield

11/29/2017

Sauna-Suomi, osa 7: Keski-Suomi
Kortepohjan ylioppilaskylä pari kilometriä Jyväskylän keskustasta on marraskuisena perjantai-iltana pieni Gotham City: 18 tornitaloa katoaa pimeään, katulamput valaisevat talojen välissä jalkakäytäviä. Talojen sisään katoaa 1800 asukasta, Jyväskylän yliopiston opiskelijaa.

Rappujen ilmoitustauluilla mainostetaan sarjakuvakerhoa, mätkintäpeli-iltoja ja mindfulness-meditaatioryhmää, joka kokoontuu B-rapun kerhohuoneella.

Kortepohjassa lämpeää yleinen sauna joka ilta. Joka viikonpäivä on yhden talon sauna avoin kaikille ylioppilaskylän naisille, yhden miehille. Perjantaisin ja lauantaisin lämmitetään lisäksi unisex-saunat, tänään F-talon ylimmässä kerroksessa. Ennen avoin yhteissauna lämpeni vain kerran viikossa, mutta vuoro oli niin suosittu, että määrä tuplattiin.

Seitsemän aikaan perjantai-iltana lauteilla on kuitenkin tilaa. Tietojärjestelmätieen opiskelja saa löylytellä saunahatussaan yksin. Bangladeshilainen vaihto-opiskelija juuri lähti.

Yleiset saunavuorot ovat vaihto-opiskelijoiden suosiossa - heidät tunnistaa alastomien suomalaisopiskelijoiden seasta uimashortseista ja bikineistä. Kohta suihkuhuoneeseen ilmestyykin psykologian opiskelija Tsekeistä. Mukana hänellä on iso tölkki Urquellia ja lasinen tuoppi. Tsekkien kansallispäivän kunniaksi on törsätty tuontiolueeseen, joka normaalisti on Suomessa kuulemma mahdottoman kallista.

Kahdeksan aikaan sauna alkaa täyttyä. Vaikka opiskelijoita valuu ympäri ylioppilaskylää, moni tuntee toisensa. Jos ei muuten niin lauteilta.

"Saunoissa käy samat perustyypit", tietotekniikan opiskelijat kertovat. "Ja aina on se joku, joka heittää löylyä ihan kiukulla."

Parhaimmillaan saunalla pyörii tänään parikymmentä saunojaa, joukossa vain kolme naista. Värikkäät pyyhkeet ja treenireput täyttävät pukuhuoneen. Monella on mukanaan oluttölkki tai pari, mutta mitään rälläämistä ei perjantai-illan opiskelijasaunalla näy. Tunnelma on kuin minkä tahansa taloyhtiön lenkkisaunassa.

Vaikka miehille lämpeää tänään myös B-talon sauna, F-talon unisex-vuoro vetää porukkaa paremmin.

"Se on niin susipaska se B-talon sauna. Ikkunatkin on ruuvattu kiinni, pukuhuoneessa on yhtä kosteaa kuin suihkussa."

Perjanta-illan yleinen saunavuoro loppuu kymmeneltä, ja vakiosaunojat tietävät, että vartija tulee kyllä hätistämään löylystä norkoilijat. Kun viime hetken löylyttelijät vielä juoksevat saunalle, ovat alkuillan saunojat jo kadonneet takaisin ylioppilaskylän kymmeniin rappuihin.

Yhdessä on juuri alkanut pokeriturnaus.Sauna-Suomi-sarjassa vieraillaan löylyissä kaikissa Suomen maakunnissa. Seuraavana vuorossa Kymenlaakso.

Avatar

Heli Blåfield

11/29/2017

Tilaa uutiskirjeemme

Haluan vastaanottaa luettavaa ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Mahdollista journalismi.

Rapport on journalistinen alusta, jossa lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.