Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 6: Keski-Pohjanmaa

Kokkolalaiset Tanja ja Teppo halusivat sijoittaa häämatkan sijaan johonkin pysyvämpään. He rakensivat omakotitalonsa takapihalle tynnyrisaunan, jossa nyt kylvetään tuntikausia putkeen. Sauna-Suomi-reportaasisarjan kuudennessa osassa vieraillaan Keski-Pohjanmaalla.

Toimittajan kuva

Heli Blåfield

10/31/2017


Pihaan tuli kasa puuta ja kolme vannetta. Häämatkarahoilla hankittu tynnyrisauna taisi olla valmistajan viimeisiä  - pian kauppojen jälkeen tynnyrisaunafirma meni konkurssiin.
Maalarina työskentelevä Teppo sai kuitenkin saunan kokoon ja vanteet koko komeuden ympärille. Rakennuslupakin pihasaunalle irtosi Kokkolan Lappilanmäen omakotitaloalueelle lopulta, kun naapureilta oli saatu kirjalliset luvat ja laudat petsattiin tummemmiksi. Nyt tynnyrissä on saunottu pari vuotta, löylyjä säästämättä.
"On se hintansa haukkunut tuo sauna", Teppo sanoo. "Kotasauna olisi ollut hirviän kallis. Ja olen aina ollut jotenkin tykästynyt noihin tynnyrisaunoihin."
Hän kaataa kahvia Unikko-kuvioituihin mukeihin perheen keittiössä. Lapset katsovat Pipsa-Possua naapurihuoneessa. Tepon vaimo Tanja on saunakaverinsa Miran kanssa löylyssä nyt toista tuntia.


Tanjalla, 30, ja Tepolla, 31, on viisi- ja kaksivuotiaat lapset, ja perheellä on kissa, Tassu. Molemmat lapset ovat syntyneet jouluaattona. Lapsetkin on viety saunaan heti vuoden ikäisenä.
Tanjan ehdotuksesta pariskunta meni saunaan heti tapailunsa alkuvaiheessa. "Saunassa ei tarvitse, eikä voi, esittää mitään", Tanja sanoo. "Jokainen on vain - sinä."
Omakotitalo on Tanjan lapsuudenkoti. Appivanhemmat muuttivat pois lapsiperheen alta. Tanja ja Teppo menivät naimisiinkin tässä - pappi vihki parin pihapuun alla. Teppo valmisti vieraille rosvopaistia. Kuoppa oli juuri siinä, missä nyt seisoo tynnyrisauna.
Kun naisten vuoro kääntyy kolmannelle tunnille, Miran mies Antti koputtaa oveen. Teppokin saa saunaseuraa, kunhan naiset saataisiin ensin löylystä pois.
Toimittajan kuva

Heli Blåfield

10/31/2017

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.