Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 4: Kainuu

Kajaanissa Sokajärven rannalla seisoo sauna, jonka jakaa koko suku sulassa sovussa. Sauna-Suomi-sarjan neljännessä osassa iltasaunalle ajaa kaksi nuorta paria.
 Laskeva aurinko värjää Sokajärven vastarannan Kajaanin Koutaniemessä niin vahvalla oranssilla, että maiseman ääreen on pakko hetkeksi pysähtyä. Kovalaisten suku on näkymään tottunut: tänne, mummin ja ukin mökille on tultu porukalla jo melkein 50 vuoden ajan. Pihapiirin ensimmäinen mökki valmistui 1968. Viime kesänä rantasauna remontoitiin suvun talkoilla. ”Ennen tämä oli punainen, mutta sitten joku keksi, että sen pitäisi olla siniharmaa. Samalla vaihdettiin kiuas, vaikka ei vanhassakaan mitään vikaa ollut”, kertovat Isa, Matias, Nino ja Hannele, suvun nuori polvi, vähän hymyillen. ”Täällä on näitä talkoita." Sisarukset Isa, 23, ja Nino, 29, ovat tulleet iltasaunaan vajaan kymmenen kilometrin päästä Kajaanista. Mukana ovat puolisot Matias, 27, ja Hannele, 28, sekä Ninon ja Hannelen koira Bertta, 10. Miehillä on saunajuomina Keisari-oluet, naisilla kokikset. 


 Löylyhuoneessa selviää, että joku järki viime kesän talkoissa sentään oli: Iso vesipata siirrettiin toiseen nurkkaan niin, että nyt sen luukku ei enää aukea lauteiden alle. ”Ennen oli lämmittäminen vähän hankalaa.” Uusi kiuas antaa leppeät löylyt. Hiki irtoaa jo 60 asteessa. Kolme saunojaa mahtuu ylälauteille. Tontin toisella laidalla iltaa viettävät suvun vanhemmat ovat toimittaneet nuorille vastat tontin rajalla seisovista koivuista. Toisilla löylyillä kiuas alkaa hiipua. ”Raota vähän sitä tuhkaluukkua”, Matias pyytää Isaa, ja pienen hiljaisuuden jälkeen kaikki remahtavat nauruun. ”Ei omaa vaan kiukaan!” Isa ja Nino muistavat lapsuuden mökkisaunat mummin ja ukin rantasaunalla. Löylyhuoneen seinällä roikkui vaaleansininen vanna, jossa lapset kylpivät aikuisten löylytellessä. Silloin isovanhemmat asuivat vielä vain parin kilometrin päässä mökistään. Nyt, ukin kuoltua, mummi käy mökillä harvemmin. ”Mutta kyllä vielä palvelutaksilla pölläyttää kaupungista. On joskus yötäkin mutta ei jaksa oikein muuta.” 


 Tontille on vuosikymmenten mittaan noussut useita pieniä mökkejä ja aittoja. Tädin perhe on parkkeerannut asuntoautonsa pihan nurkkaan, nytkin siellä heitetään tikkaa nuorison saunoessa. Miten suku mahtuu sovussa samalle mökille? ”Iso tontti”, saunojat vastaavat. ”Ja välillä voi lähteä kalalle.” 


Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.