Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 15: Päijät-Häme

Lahden Koiskalassa on tapana kokoontua saunomaan koko naapuruston voimin. Tänään läträämiseen on erityisen hyvä syy, kun Tea, Jukka, Niilo ja Reko vihkivät käyttöön uuden porepaljun. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi-sarjassa on vuorossa Päijät-Häme.Viitisentoista kilometriä Lahden keskustasta metsään päin sijaitsee peltotien varressa Koiskalan kylä. Tien päässä muutaman talon rykelmää vartioi saksanpystykorva Hippu sekä bostoninterrierit Mosse ja Seppo. Hippu muutti tänne perheineen kolme vuotta sitten juhannuksena. Perheen muut jäsenet Tea, 40, Jukka, 42, Niilo, 6, ja Reko, 9, sekä kissat Faxi ja Fredi pyörivät takapihalla juuri paikoilleen saadun paljun ympärillä. Tänään Mossen ja Sepon isännät Mirja ja Make sekä lähitalojen Tero ja Ville kokoontuvat tänne naapurin poreammeen vihkiäisiin. “Kukaan ei valita mitään. Kaikki sopeutuu kaikkeen. Kaikki jeesaa toisiaan, vaikka kaikilla on oma elämä”, Mirja kuvaa naapuruston henkeä. Vaikka pihan palju on upouusi, ovat tällaiset illat tyypillisiä Koiskalan kylällä. Toisinaan lämpiää Mirjan ja Maken savusauna, toisinaan tämä Tean ja Jukan jatkuvalämmitteinen. Saunan jälkeen illat jatkuvat yhteisellä pellolla, jonne on pystytetty grillikota ja toisinaan kokkopuut. “Aamulla käydään sitten katsomassa, mitä pellolle on viimeisiltä istujilta jäänyt.”


Tea on ammatiltaan hieroja, Jukka oman maanrakennusyrityksensä pyörittäjä. Talo on Jukan itse rakentama - ja talon sauna isännän taidonnäyte. “Se oli se, minkä mä sain ihan itte sisustaa”, Jukka sanoo. Saunan sisäpinnat ovat tummat, ja kun valot jättää sytyttämättä, laskeutuu saunaan vanhanajan saunan tunnelma. Vain tulipesä loimottaa kiukaan alla, ja lasitiilet päästävät suihkuhuoneesta lempeän valonkajon. Usein isäntä makaa täällä löylyissä vain älypuhelin seuranaan.
“Mulla on kännykän käyttöikä kolme kuukautta.”Kun naapuruston miehet aloittavat saunomisen, naiset ja pojat korkkaavat paljun. Jukka sai sen bisnesyhteyksiensä tähden hyvään hintaan Virosta - samalta tehtaalta missä suomalaisenkin maahantuojan monta tonnia kalliimpi palju olisi valmistettu. Mirja painaa yhdestä napista ja saa käyntiin poreet. Toisesta napista syttyvät kuulemma terapeuttiset värivalot veden alle. Paljulla nautitaan valkoviiniä ja limsaa, saunassa olutta. Naapurin Ville toi tullessaan paljun nurkalle lavallisen A. Le Coq -tölkkejä. Keittiössä tuoksuvat Tean tekemät pitsat.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.