Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 12: Pohjois-Karjala

ZZ Topin näköiset veljekset rakensivat vuonna 1970 Polvijärvelle niin hyvän rantasaunan, että sen löylyihin yhä helposti nukahtaa. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi-sarjassa on vuorossa Pohjois-Karjala.


Vehkalammen pinta on toukokuisen hellepäivän iltana niin tyyni, että vastarannan vihreä maisema piirtyy siihen peilitarkasti.
 Pohjois-Karjalan Polvijärvellä sijaitsevan lammen rantatonteilla seisoo toisenkymmentä taloa, varmasti yhtenä komeimmista Porraskorven kolmikerroksinen päärakennus. Suurelta osin purkujätteistä ja muusta kierrätystavarasta rakennettu talo on ollut työn alla tovin. ”40 vuotta täyttyy aloituksesta tänä kesänä, eikä vielä ole valmis”, talon isäntä Esa nauraa. Hän esittelee mielellään persoonallista taloa ja tontin monissa autotalleissa seisovia kokoelmia sillä aikaa kun rantasauna lämpeää. Talleista löytyy vaikuttavat kokoelmat museomoottoripyöriä, lumikelkkoja, vanhoja moottorisahoja - ja vuoden 1962 punainen Massey Ferguson. Vaihteeksi traktori on pantu taas rekisteriinkin, että sillä pääsee käymään kylillä.  Kun sauna on valmis, kaartaa pihaan Esan saunakaveri, puoliso Tuula. Esa purkaa työkseen taloja, pääosin täällä Joensuun suunnalla, ja Tuula on sairaanhoitaja. Yhdessä pariskunta harrastaa moottoripyöräilyä. ”Meillä on yhteensä neljä saunaa, kun molemmilla on sisä- ja ulkosaunat”, Tuula kertoo. Yhdeksän kesää hän on täällä Esan pihapiirissä pyörinyt, mutta pariskunnalla on yhä omat kodit. Esa on tältä samalta kylältä kotoisin, mutta Tuula vietti lapsuutensa Helsingissä. Hän muistaa Vallilan ja Kallion yleiset saunat. ”Niissä oli kivaa aina, tutustui ihmisiin. Kun olin alle kouluikäinen, meille löytyi hoitotätikin yleisen saunan lauteilta.”  Porraskorven rantasauna seisoo komean, itse rakennetun laiturin juuressa. Uutta tuotantoa on itse rakennettu kuisti lammelle päin, isoilla ikkunalaseilla. Alkuperäinen kertalämmitteinen sauna paloi tältä paikalta kesällä 1970. Uusi sauna nousi samana kesänä. ”Muistan vielä sen rakennusporukankin, isä ja kaksi poikaa, kirvesmiehiä kaikki”, Esa kertoo. ”Pojilla oli molemmilla pitkät parrat, kuin ZZ Topilla. Laittoivat saunan pystyyn kahteen päivään. Äiti keitti niille kaalisoppaa.” 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.