Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 10: Pirkanmaa

Avantouimareiden sauna Näsijärven rannalla lämmitetään joka päivä sata-asteiseksi. Omaishoitaja Oivalle avanto ja tiukat löylyt ovat arvokas oma hetki. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi-reportaasisarjassa on vuorossa Pirkanmaa.Jaakko on aloittanut työt puoli kymmeneltä aamulla. Kahden aikaan alkaa olla valmista; Kaupinojan saunan valtava kiuas on kuumentanut löylysalin 94-askeiseksi.
"Mulla menee pari kuutiota päivässä", Jaakko kertoo heittäessään metrisiä mäntyhalkoja saunan tulipesään, krematorioon, kuten lämmittäjät tätä puolta Kaupinojan saunatalosta kutsuvat.
Tampereen talviuimareiden ylläpitämä sauna lämpeää joka päivä paitsi joka kuukauden toisena tiistaina. Silloin vaihdetaan kiukaan kivet, siis joka kuukausi, 800 kiloa, talkoovoimin. Talviuimariseura perustettiin vuonna 1960, ja tämä Kaupinojan saunarakennus vihittiin käyttöön 1977. Kymmenen vuotta sitten sauna paloi, ja tilalle päästiin rakentamaan tämä nyt lämpeävä tiilisauna. Lauteita on salissa molemmilla seinillä neljässä tasossa.


Sauna seisoo komealla paikalla Näsijärven rantatörmällä. Kaksikaistaisten metalliportaiden päässä pulppuaa iso avanto, joka pidetään auki neljällä pumpulla. "Jokaisessa on oma kompura", saunanlämmittäjä Jaakko kertoo. Reunoja kiertämällä avannossa pääsee uimaan 25 metriä, jos matkaa haluaa kauhoa.
Vaikka lämmityshommissa menee koko päivä, tämä on Jaakolle sivuhomma. Päätyökseen hän on palomies, kuten useampi muukin Kaupinojan lämmittäjistä. Näistä kahdesta hommasta Kaupinojan saunan lämmittäminen on kuulemma fyysisesti raskaampaa.
Puoli kolmen aikaan vakiosaunojat ja -uimarit alkavat valua saunalle. Pukuhuoneisiin jätetään vaatteet, päähän vedetään virkatut pipot ja jalkaan uimahousut ja värikkäät crocsit saunan ovelta. Ilman muovisandaaleja ei Kaupinojan saunasalissa oikein pysty hiippailemaan. Kun ensimmäiset löylyt on heitetty, lämpötila nousee yli sadan asteen.
Ensimmäisten saunojien joukossa paikalle ehtii Oiva, 77, entinen Tampereen kaupungin bussikuski, nyt jo parikymmentä vuotta eläkeläinen. "Olin viimeisiä jotka pääsivät 55-vuotiaana vanhuuseläkkeelle."

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.