Rapport

Weathering with You -animaatio häikäisee kauneudellaan

Your Name -animaation tekijän uusi elokuva käsittelee romanttisen fantasian kautta ilmastonmuutosta.

Weathering with You -animaatio häikäisee kauneudellaan
Weathering with You on nuorille ja aikuisille suunnattu romanttinen fantasia. Animaatiota voi kuvata parhaiten adjektiiveilla taivaallisen kaunis ja katkeran suloinen. Japanilaiset taitavat omalaatuisten ja koskettavien animaatioiden teon. Vaikka hahmot on piirretty söpöön manga-tyyliin, niin Tokion kaupunkikuva hämmästyttää lähes valokuvantarkalla piirrostyylillään. 
Japanilainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Makoto Shinkai, 47, tunnetaan parhaiten edellisestä animaatiostaan Your Name (2016), joka on kaikkien aikojen eniten maailmanlaajuisesti tuottanut anime-elokuva. Jo viime kesänä Japanissa ensi-iltansa saanut Weathering with You ei aivan yllä samalle tasolle kuin Your Name, mutta se on myös ollut maailmanlaajuinen menestys ja Japanin Oscar-ehdokas. Animaation pohjalta julkaistiin viime kesänä myös Shinkain itsensä kirjoittama romaani ja Watari Kubotan tekemä manga. 

Uutuudessa eletään tämän päivän Tokiossa, jossa on mystisestä syystä satanut jo kaksi kuukautta putkeen. 15-vuotias Hodoka on karannut kotoaan maaseudulta, ja lauttamatkalla Tokioon hän tutustuu auttavaiseen kolmekymppiseen renttumieheen, Keisuke Sugaan, ja päätyy lopulta assistentiksi tämän urbaaneja legendoja tutkivaan pieneen lehteen.
Ennen kuin Hodoka pääsee riistopalkalla työskentelemään ja jopa asumaan lehden toimitukseen, koditon poika tutustuu McDonaldissa työskentelevään kauniiseen ja lempeään teinityttöön Hinaan. Orpo Hina asuu kahdestaan pikkuveljensä kanssa, ja hän osaa poistaa sadepilvet taivaalta. Hina ja Hodoka ihastuvat toisiinsa ja alkavat kaupitella Hinan kykyä tuoda auringonpaistetta tärkeisiin tapahtumiin, mutta luonnonvoimiin puuttumisen hinta on kova. 

Tarinan pohjavire on valoisa ja hieman haikea, vaikka animaatio sivuaakin rankkoja aiheita, kuten perheväkivaltaa, köyhyyttä, Japanin alamaailmaa, poliisin kovia otteita ja nuorten liian varhaista astumista aikuisten vastuulliseen maailmaan. Viaton ensirakkaus ja hupsut hahmot tekevät animaatiosta sydämellisen. Japani-faneja ilahduttaa varmasti Tokion kaupunkimiljöön ja japanilaisen elämänmenon tarkka kuvaus. Ihmiskohtaloiden kuvaus yhdistää kiehtovalla tavalla realistisuutta ja fantasiaa. 
Rakkaustarina on aika harmiton ja tavallinen, ja kiintoisampaa elokuvassa onkin, miten se kuvaa japanilaisen kulttuurin varjopuolia ja makean fantasian kautta ilmastonmuutosta. Pohjimmiltaan Weathering with You käsittelee sitä, miten vakavat seuraukset on sillä, että muutamme luonnonilmiöitä toimillamme: saasteilla ja luonnonvarojen tuhlauksella. Kun muokkaamme luontoa toiveidemme mukaisiksi, ymmärtämättä tekojemme itsekkyyttä, tuhoamme siinä samalla niin luonnon kuin itsemme.  
 
Weathering with You  japaniksi Tenki no Ko, kirjaimellisesti Sään lapsi  Ensi-ilta: 13.3.2020 K-7  Kesto: 1 t 52 min Ohjaaja: Makoto Shinkai Ääniroolit: Kotaru Daigo on Hodaka, Nana Mori on Aurinkotyttö Hina, Tsubasa Honda on Natsumi Suga, Sakura Kiryu on Nagisa Amano.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.