Rapport

Uuden sukupolven Emma-elokuva hivelee silmiä

Valokuvaaja Autumn de Wilden ohjaama Emma. (pisteen kanssa) on vasta toinen teatterilevitykseen tullut elokuvaversio Jane Austenin satiirisesta klassikkoromaanista.

Uuden sukupolven Emma-elokuva hivelee silmiä
Autumn de Wilden ohjaus on on vasta toinen Emma-elokuva, mutta tv-sovituksia on nähty useita television keksimisestä lähtien. Aikaisempi elokuva on 1990-luvun Jane Austen -buumin aikana Hollywoodissa tuotettu Emma (1996), jonka nimiroolissa nähtiin Gwyneth Paltrow ja ohjaajana hääri Douglas McGrath. Samoihin aikoihin ilmestynyt Clueless (1995) pohjautui myös Jane Austenin klassikkoromaaniin, mutta siirsi tapahtumat nykyajan lukiomaailmaan. 
Yhdysvaltalainen valokuvaaja ja ohjaaja de Wilde, 49, on tätä ennen ohjannut lyhyelokuvia ja musiikkivideoita, mutta hän onnistuu hyvin ensimmäisen pitkän elokuvansa teossa. Uusi tulkinta on visuaalisesti herkullinen pukudraama, joka on kuvattu raikkaan modernilla otteella. De Wilden valokuvaajan tausta näkyy maalauksellisen kauniissa otoksissa ja syötävän herkullisissa yksityiskohdissa. Myös tarinan sarkastisen komedialliset piirteet ja psykologinen tarkkanäköisyys pääsevät oikeuksiinsa. 

Draamakomedia kertoo sen oikean löytämisestä ja luokkaeroista. Elokuva pohjautuu vuonna 1815 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Päähenkilö on kaunis ja älykäs seurapiirineito Emma (vähemmän tunnettu mutta ihana Anya Taylor-Joy, 23). Emma asuu leski-isänsä kanssa kartanossa uneliaassa kyläpahasessa.
Nuoren neidon lempipuuhaa on järjestellä lähipiirinsä lemmenasioita, vaikka hän ei itse aio astua avioon, jottei hylkäisi rakasta isäänsä. Emma tarkoittaa hyvää, mutta esimerkiksi vaatimattomammista oloista tulevan, kiltin ystävänsä neiti Smithin (uhrin roolissa loistava Mia Goth) elämän hän onnistuu sotkemaan perinpohjin. Herttaisuudestaan huolimatta Emma on myös itsekäs ja ylimielinen, ja hän joutuu lopulta työstämään näitä piirteitään. Hän on lisäksi lähellä menettää oman mahdollisuutensa rakkauteen. 
Elokuvan roolitus on onnistunut. Erityisesti koomikko Miranda Hart on hykerryttävä ja liikuttava hössöttävän neiti Batesin roolissa. Bill Nighy on mainio Emman tyttäreensä takertuvana, lempeän hassuna isänä. Josh O'Connorin innokas hymy pohjimmiltaan kopeana pappina, Mr. Eltonina, vetää omankin suun väkisin hymyyn. Johnny Flynn istuu hyvin Emman rakkauden kohteeksi, rehelliseksi ystäväksi, johon ei aluksi niin kiinnitä huomiota, mutta jonka rooli kasvaa pikkuhiljaa. 
Kaikesta ihanuudestaan huolimatta kyseessä on kuitenkin kohtalaisen tavallinen epookkielokuva, joka ei järisytä maata katsojan jalkojen alla, mutta tarjoaa varmasti viihdyttävän katsomiskokemuksen. 
 
Emma.
Ensi-ilta: 6.3.2020 Kesto: 2 t 5 min Ohjaaja: Autumn de Wilde Pääosissa: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy, Mia Goth, Miranda Hart, Josh O'Connor, Callum Turner, Rupert Graves, Gemma Whelan

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.