Rapport

Tytöt tytöt tytöt -elokuva sisältää naurua, mokia ja romantiikkaa

Alli Haapasalon ohjeema draama esittelee kolme toimeliasta, epätäydellistä ja ihanaa nuorta naista. Ajanjakso käsittää putkeen kolme viikonloppua. Naisten seksuaalisuutta on harvoin kuvattu näin arkisen suorasukaisesti suomalaisessa elokuvassa.

Tytöt tytöt tytöt -elokuva sisältää naurua, mokia ja romantiikkaa
"Tytöt tekee mitä tykkää", laulaa feministinen räp-duo Sofa taustalla kun kolme päähenkilöä tosiaan tekevät mitä itse haluavat. Tytöt tytöt tytöt on osa suomalaisen elokuvan uutta voittokulkua ja kuin raikas tuulahdus. Elokuva yllättää, naurattaa, koskettaa ja lämmittää sydäntä. Se on elokuva tyttöydestä, unelmien tavoittelusta, rakkaudesta ja seksuaalisesta nautinnosta. 
Aikajänne käsittää kolme toisiaan seuraavaa perjantaita ja yleensä myös lauantaita. Arviolta 17-18-vuotiaat Mimmi (Aamu Milonoff) ja Rönkkö (Eleonoora Kauhanen) ovat bestikset, jotka ovat töissä samassa smoothiebaarissa ostoskeskuksessa. Rönkkö avautuu ystävälleen siitä, ettei ole koskaan todella ollut rakastunut eikä nauttinut seksistä. Mimmi kehoittaa Rönkköä vain harrastamaan seksiä enemmän. Reipas Rönkkö alkaa aktiivisesti etsiä potentiaalista miesseuraa, mutta hyvä seksikerta antaa odottaa itseään kun nuori nainen haparoi erilaisten neuvojen ja odotusten ristiaallokossa. Hän etsii nimenomaan seksiseuraa, ei niinkään välttämättä poikakaveria. 
Mimmi taas kohtaa ranskalais-suomalaisen Emman (Linnea Leino), ja kömpelön alun jälkeen tytöt ihastuvat toisiinsa. Samaan aikaan Mimmi kokee yksinäisyyttä ja vierautta kiireiseen äitiinsä, jolla on uusi perhe. Emma on kansainvälisille areenoille tähtäävä lahjakas taitoluistelija, jonka elämään ei ole aiemmin mahtunut muuta kuin luistelu.
Kolme nuorta naista kohtaavat kriisejä ja riitoja, mutta oppivat niistä ja myös juhlivat. Elokuvan visuaalinen ilme on suloinen, tyttömäinen ja värikäs makeine vaatteineen ja hienoine miljöineen. 
Nuoret näyttelijät loistavat päärooleissaan. Sivuosissa on tunnettuja nimiä, kuten koreografi Sonya Lindfors Emman taitoluisteluvalmentajana ja Aikuiset-sarjasta tuttu Mikko Kauppila Rönkköön ihastuneena kilttinä nuorukaisena. Kansallisteatterin lavoilla usein nähty Cécile Orblin esittää Emman ranskalaista äitiä. Oona Airola on Mimmin äiti, mitä tosin ihmettelen, koska Airola on vasta 33-vuotias ja nuoren näköinenkin.
(teksti jatkuu kuvan alla)

Draamasta tekee poikkeuksellisen ja raikkaan se, että siinä nuorten naisten ei tarvitse kohdata väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä, jotta heidän tarinansa olisi kertomisen arvoinen. Kerrankin naiset eivät elokuvassa kärsi hirvittävästi miesten takia, vaan saavat osakseen läheisyyttä, iloa ja nautintoa. He kohtaavat asioita, jotka ovat suuria kokemuksia jokaiselle nuorelle, vaikka tapahtumat eivät nyt ylittäisi lehdissä uutiskynnystä. He ovat tavallisia, persoonallisia, energisiä, epätäydellisiä ja suloisia.
Ja onkohan koskaan missään muussa suomalaisessa elokuvassa käsitelty näin avoimesti nuorten naisten seksuaalisuutta? Elokuvassa on lukuisia kohtauksia, joissa joko puhutaan seksistä suoraan tai harrastetaan sitä. Seksi on elokuvassa sekä hankala että iloinen asia. Paljasta pintaa näytetään vain vähän, joten elokuva sopii varhaisteineillekin.
Tarinaa ei tosin ole suunnattu vain nuorille, vaan laajemmalle yleisölle. Moni heteropoika varmaan kokisi elokuvan valaisevaksi ja hauskaksi. Draamassa on myös ilahduttavan paljon ei-valkoisia ja monikansallisia näyttelijöitä. Sekin on piristävää, että söpön nuoren heteronaisen kutsumanimi on jätkämäinen Rönkkö. 
Elokuva käsittelee queer-identiteettiä luontevasti. Naisten välistä suhdetta ei alleviivata mutta ei peitelläkään. Kyseessä ei ole iänikuinen kaapista ulostulo -tarina, vaan tyttöjen homo- tai biseksuaalisuutta käsitellään samalla tavoin itsestäänselvyytenä kuin heteroseksuaalisuutta käsitellään elokuvissa. Vanhemmat eivät edes kommentoi sitä, että heidän lapsensa seurustelukumppani onkin samaa sukupuolta oleva henkilö. Tyttöjen ongelmat eivät johdu heti siitä, että he ovat ei-heteroita, vaan heidän huolensa liittyvät muihin asioihin parisuhteessa ja elämässä.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.