Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

The French Dispatch on herkullinen kuin ranskalainen gourmet-illallinen nokkelassa seurassa

Wes Andersonin uusi elokuva esittelee kuvitteellisen amerikkalaisen laatulehden ja myös kuvitteellisen kaupungin Ranskassa.

Toimittajan kuva

Elisa Helenius

10/20/2021


The French Dispatch (USA, Saksa 2021) on juuri niin visuaalisesti äärimmilleen hiottu sekä tarinallisesti runsas ja vitsikäs kuin vain ohjaaja-käsikirjoittaja Wes Andersonilta voi odottaakin. Andersonin viimeisimmät elokuvat ovat Isle of Dogs (2018), The Grand Budapest Hotel (2014) ja Moonrise Kingdom (2012). 
The French Dispatch on draama-komedia samannimisen lehden jäähyväisnumerosta vuonna 1975. Vuodesta 1925 ilmestynyt aikakauslehti kuopataan samalla kun sen perustaja ja päätoimittaja Arthur Howitzer (Bill Murray) kuolee.
On helppoa huomata, että kuvitteellisen lehden esikuvana on kansipiirustuksistaan tunnettu ja reportaaseja ja esseitä julkaiseva The New YorkerThe French Dispatch on kuitenkin Ranskassa ilmestyvä lehti, joka on suunnattu siellä asuville amerikkalaisille. Elokuvassa puhutaan sekä englantia että ranskaa. Lehden toimitus sijaitsee kuvitteellisessa Ennuin kaupungissa Ranskassa. Pariisia muistuttava kaupunki on yhtä aikaa pittoreski ja rähjäinen. 
Enemmän kuin lehden toimituksen työskentelyä, elokuva seuraa lehdessä esiteltyjä kiehtovia tarinoita Ennuista. Roolitus vilisee tähtiä, joista moni on esiintynyt myös aiemmin Andersonin elokuvissa. Monet tunnetut näyttelijät esiintyvät elokuvassa vain pienessä sivuroolissa, kuten Tilda Swinton luennoitsija ja kirjoittajana, Elisabeth Moss toimittajana, Owen Wilson pyöräilevänä reportaasitoimittajana ja Saoirse Ronan show-tyttönä.
Ensimmäinen tarina kertoo kaksoismurhan tehneestä mielisairaasta vangista (Benicio del Toro), josta kuraattorin (Adrien Brody) avulla kuoriutuu taidemaailman nero, muusanaan ankara mutta kaunis vanginvartija Simone (Léa Seydoux). Toisessa tarinassa opiskelijanuoret mellakoivat hauskoilla iskulauseilla. Opiskelijoita johtaa nuori älykkö Zeffirelli (Timothée Chalamet), joka päätyy suhteeseen vanhempiensa ystävän, The French Dispatchin toimittajan Lucindan (Frances McDormand) kanssa. Kolmannessa tarinassa komissaarin (Mathieu Amalric) pieni poika kidnapataan. Rikos tapahtuu kun The French Dispatchin ruokakriitikko Roebuck Wright (Jeffrey Wright) on saapunut maistelemaan poliisien huippukokin (Stephen Park) valmistamaa ranskalaista illallista.
The French Dispatch on harvinaislaatuinen nautinto, kuin monen ruokalajin illallinen ranskalaisessa huippuravintolassa. Kokeellisessa elokuvassa vaihtelee mustavalkoinen ja värillinen filmi. Enemmän kuin syvällistä tai oivaltavaa sanomaa, tämä elokuva on visuaalisen tarinankerron juhlaa. Monesta kohtauksesta saisi hienon taulun seinälle. Kuvat ovat tosin niin täynnä yksityiskohtia, että kaikkea ei pysty huomaamaan elokuvaa katsoessaan. Dialogi on täynnä kieli poskessa tehtyjä nokkeluuksia ja lentäviä lauseita. Lopputekstien aikana nähdään "vuosikymmenien varrelta" lehden veikeitä kansikuvia. 
 
Ensi-ilta: 22.10.2021 Ikäraja: 7 Pituus: 108 min. Ohjaus: Wes Anderson Käsikirjoitus: Wes Anderson Näyttelijät: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray ja Owen Wilson
Toimittajan kuva

Elisa Helenius

10/20/2021

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.