Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Talk to Me -kauhuelokuvassa yliluonnollinen seuraleikki karkaa käsistä

Philippoun kaksosten ohjausdebyyttiä on kutsuttu vuoden 2023 pelottavimmaksi elokuvaksi, eikä syyttä.

Sophie Wilde tekee elokuvadebyyttinsä pääroolissa Miana.

Hyytävä, tyylikäs, julma, nokkela. Talk to Me (Australia 2022) on joukosta edukseen erottuva kauhuelokuva.
Los Angelesiin muuttaneet australialaiset ohjaajakaksoset Danny ja Michael Philippou, 29, tekevät hienon elokuvadebyytin. Heidät tunnetaan vuonna 2013 aloittamastaan Youtube-kanavasta RackaRacka, jolla he esittävät tekemiään kauhukomediapätkiä. Veljekset ovat sijoittaneet elokuvan tapahtumat synnyinkaupunkiinsa Adelaideen.
Pääosassa on 17-vuotias, itsensä ulkopuoliseksi kokeva Mia (Sophie Wilde, tuttu sarjoista Eden ja You Don't Know Me). Mia hengaa bestiksensä Jaden (Alexandra Jensen) kotona. Mia kokee kaksistaan isänsä (Marcus Johnson) kanssa kotona olemisen liian masentavana sen jälkeen, kun perheen äiti on kuollut kaksi vuotta aiemmin unilääkkeiden yliannostukseen. Mukana kuvioissa ovat Jaden pikkuveli Riley (luonteva Joe Bird), Jaden poikaystävä Daniel (Otis Dhanji) sekä Jaden ja Rileyn huolehtiva yksinhuoltajaäiti Sue (Miranda Otto, Taru sormusten herrasta).
Miaa ja Jadea kiehtovat heidän lukiotuttaviensa nettiin lataamat videot, joissa nuoret näyttävät vuorollaan olevan demonisen voiman vallassa. Kumpikin tosin epäilee videoiden olevan näyteltyjä. Mia ja Jade saavat kutsun illanviettoon kellariin, jossa Joss (Chris Alosio) ja muunsukupuolinen Hayley (Zoe Terakes) esittelevät biletuttavuudelta saamansa selvännäkijän käden.
Kun irtokädestä ottaa kiinni ja pyytää sitä puhumaan itselleen, näkee kuolleen ihmisen haamun. Kun haamun pyytää sisälle, se valtaa kehon. Muiden huoneessa pitää tosin olla tarkkana, että kohtaaminen kestää vain puolitoista minuuttia, tai henki jää vainoamaan tämänpuoleiseen. Mikä voisikaan mennä pieleen.

Nuorten hassuttelu, piikittely ja hengailu yhdessä luovat keventäviä suvantoja kauhun sekaan. Elokuva viittaa klassiseen kauhulegendaan kirotusta apinan tassusta sekä toimii analogiana huumeiden käytölle ja halulle saada maksimaalinen huomio sosiaalisessa mediassa. Elokuvan toinen puoli taas keskittyy enemmän Mian trauman ja surun käsittelyyn.
Elokuvan alkupuoli on raikkaampi ja viihdyttävämpi kuin perinteisempi ja tummasävyisämpi loppupuoli. Elokuva on silti kokonaisuudessaan vangitseva. Elokuvadebyyttinsä tekevä Wilde, 26, on loistava pääosassa, joka vaatii psykologista syvyyttä ja fyysistä venymistä.
Talk to Me keräsi ylistävät arviot Sundancen elokuvafestivaalilla. Elokuva tienasi heti ensimmäisenä viikonloppunaan Yhdysvalloissa yli 10 miljoonaa, mikä on kova suoritus vain 4,5 miljoonan budjetilla tehdylle indie-elokuvalle. Tuottajana on A24-elokuvastudio, joka on tuottanut muun muassa kehutut kauhuelokuvat Hereditary – pahan perintö ja Midsommar – loputon yö.

Ensi-ilta: perjantai 11.8.2023
Ikäraja: 16
Pituus: 1 t 34 min
Ohjaus: Danny Philippou, Michael Philippou
Käsikirjoitus: Bill Hinzman, Daley Pearson, Danny Philippou
Näyttelijät: Sophie Wilde, Miranda Otto, Joe Bird, Alexandra Jensen, Otis Dhanji, Marcus Johnson

Jutun asiasanat:

elokuva
kauhu
arvio

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.