Rapport

Scream-elokuva on herkkupala parodisen kauhun ystäville

Uusi sekopää kummitusasussa jahtaa sekä lukiolaisten kaveriporukkaa että 25 vuoden takaisesta ensimmäisestä verilöylystä eloonjääneitä. Kauhusarjan viidennen osan näyttelijäkaarti on aiempaa monipuolisempi.

Scream-elokuva on herkkupala parodisen kauhun ystäville

Scream (USA 2022) on tehty kunnianhimoisesti, ja toisin kuin kritiikkien mukaan sarjan muut elokuvat, uutuus yltää kulttisuosiota nauttivan ensimmäisen Scream-kauhuelokuvan tasolle. Uutuus on sekä leikkisä ja ironinen että karmiva ja yllättävä. Elokuva ei tarjoa syvällistä sanomaa eikä taiteellisia kokeiluja, mutta se on viihdyttävä ja ajanhermoilla. Katselukokemuksesta saa eniten irti, jos on nähnyt ainakin ensimmäisen Scream-elokuvan. 
Vuonna 1996 valmistunut Scream on slasher-kauhun tunnetuimpia teoksia ja osin myös parodia lajityypistä. Uusin elokuva on Scream-elokuvasarjan viides osa. Edellinen elokuva Scream 4 (tyyliteltynä SCRE4M) on vuodelta 2011. Uusi elokuva on tietoinen edeltäjistään, ja siinä myös mainitaan, että naamioitunut murhaaja on viimeksi riehunut paikkakunnalla 10 vuotta sitten. Elokuvassa viitataan kieliposkessa moniin tunnettuihin kauhuelokuviin.  
Idyllistä amerikkalaista pikkukaupunkia Woodsboroa terrorisoi jälleen kummitusnaamioon sonnustautunut uusi tappaja tai tappajat. Kaaputyyppi vainoaa puukkonsa kanssa lukiolaisten kaveripiiriä, jolla on sukulaissuhteiden takia kytköksiä aikaisempiin murhiin. 
Uutuuden lähtökohta on 25 vuoden takainen ensimmäinen elokuva ja siinä eloonjääneet kolme hahmoa: Neve Campbell ensimmäisen osan päähenkilönä Sidney Prescottina, Courteney Cox rikoksiin erikoistuneena tv-toimittajana Gale Weathersina ja David Arquette entisenä konstaapelinä Dewey Rileynä.
Scream marssittaa esiin uudet lukiolaiset, ja entistä monipuolisempana kattauksena. Ensimmäinen Scream-elokuva oli täysin valkoinen ja hetero. Naishahmoista on nyt myös tullut entistä pystyvämpiä.
Pääosassa ovat latinosiskokset Tara (Jenna Ortega) ja tämän viisi vuotta vanhempi isosisko Sam (Melissa Barrera). Chad ja Mindy ovat kaveripiirin mustat kaksoset, rooleissa Mason Gooding ja Jasmin Savoy Brown.
Queer-identiteetistään julkisuudessa avoin Brown, 27, esittää lesboteiniä uudessa Jellowjackets-kauhusarjassa, ja on myös Scream-sarjan ensimmäisessä queer-roolissa. Edistysaskel on merkittävä näin suositussa elokuvasarjassa. Se kyllä ihmetyttää, että queer-hahmon mukaan saaminen elokuvasarjaan tapahtuu vasta vuonna 2022. Hahmon queer-identiteetistä ei onneksi vain vihjailla, vaan hänellekin on annettu sutinaa muiden hahmojen tavoin. Mindy pussailee kotibileissä toisen tytön kanssa, vaikkakin tällä toisella queer-tytöllä ei ole vuorosanoja. 
Muiden teinien rooleissa nähdään Jack Quaid, Mikey Madison, Dylan Minnette, Sonia Ammar ja Kyle Gallner. Aiemmista elokuvasarjan osista nähdään Scream 4 -elokuvan seriffi Judy Hicks (Marley Shelton) ja Samin harhakuvissa ensimmäisen osan sarjamurhaaja Billy Loomis (Skeet Ulrich).
 
Ensi-ilta: 11.2.2022 Ikäraja: 16 Pituus: 115 min. Ohjaus: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett Käsikirjoitus: James Vanderbilt (käsikirjoitus), Guy Busick (käsikirjoitus), Kevin Williamson (hahmojen luominen) Genret: jännitys, kauhu

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.