Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Sanniversaryssä kuultiin läpileikkaus Sannin 10-vuotisesta urasta ja sanoittajan kyvyistä

Viidettä levyään työstävä pop-artisti päätti juhlavuosikiertueensa viime lauantaina kahteen loppuunmyytyyn konserttiin Huvila-teltassa.

Sannin keikka Huvila-teltassa 2.8.2023. Kuva: Petri Anttila

Viime lauantai-iltana Helsingin Juhlaviikkojen loppuunmyydyssä Huvila-teltassa saatiin kokea pop-laulaja Sanni Kurkisuon, 30, juhlavuosikiertueen päätöskeikka. Konsertti juhlisti hänen 10 vuotta kestänyttä julkista uraansa. Sanniversary-niminen tapahtuma järjestettiin lauantaina ensiksi päivällä ikärajattomana keikkana ja illalla ikärajallisena. Keikalla kuultiin biisejä Sannin koko uran ajalta. Artisti työstää parhaillaan tulevaa viidettä albumiaan ja vastaa ensimmäistä kertaa kokonaan itse sen tuotantopuolesta.
Vaikka Sannin edellisestä isosta hitistä on jo vuosia aikaa, Huvila-telttaan saapuneet fanit elivät vahvasti mukana koko puolitoistatuntisen keikan ajan. Jo ennen esityksen alkua yleisöä oli pakkautunut runsaasti seisomaan lavan eteen. Keikan alku myöhästyi puolella tunnilla, jolloin lämmittelijän ja pääesiintyjän välissä oli jopa tunti odotteluaikaa.
Räväkkä ja persoonallinen Sanni on usein totuttu näkemään värikkäissä supersankarimaisissa kokovartalotrikooasuissa, mutta nyt hän saapui lavalle kasvot jättihupun suojassa. Huppu tosin lensi pian takaraivolle. Muotisuunnittelijaopiskelija Aada Peltoniemen luomaan asuun kuului vatsan paljastava leveähihainen yläosa, valkoinen napatoppi ja hupparin kanssa samaa sarjaa olevat punavalkokuvioiset kangashousut sekä paksupohjaiset valkoiset varsilenkkarit.
Lavastus oli yksinkertainen, mutta vaikutuksen tekivät voimakkaat ja tyylikkäät värivalopalkit. Välillä lava hohti punaisena, sitten sateenkaaren väreissä.
Konsertin aloitti Sannin esikoisalbumin Sotke mut (2013) hitti Prinsessoja ja astronautteja. Ensimmäisellä levyllä hän teki sanoitukset ja sävellykset yhdessä Hank Solon kanssa. Seuraavaksi soi samalta levyltä vaikuttava ja runollinen Jos mä oon oikee.
Energinen ja leveästi hymyilevä Sanni puheli ja hassutteli paljon, loikki ympäri lavaa ja otti usein kontaktia yleisöön. Hän kertoi Huvilan yleisölle, että matkusti viime keväänä yksin Berliiniin tekemään kappaleita. Hän kirjoitti siellä perheenjäsenensä kuolemasta kertovan kappaleen Haukilahden rantaan. Surullinen biisi soi kauniisti Huvilassa, ja kummallakin puolella minua istuneet kuuntelijat itkivät. Kyyneleet olivat lähellä kihota omiinkin silmiini. Tuntemattomalla vierustoverillani meni useamman biisin verran aikaa koota itsensä.
Elokuun 11. päivänä Sanni julkaisi toisen itse kokonaan tuottamansa ja tekemänsä kappaleen Mielenmaisemat. Myös tämä kuulas kappale kuultiin Huvilassa. Sanni esitti myös yksin lavalla kitaraa soittaen viisi omaa kappalettaan: Mörköjä, Mitä jos ne näkee, Oo se kun oot, Hei kevät ja Kesken. Energisesti bändin kanssa soivat rakkaudessa petetyn raivoa uhkuva Että mitähän vittua ja riskialttiista ihastumisesta kertova Tyhmä. Sannin ääni soi kirkkaasti ja kauniisti.
Puolivälissä keikkaa Sanni veti viisi vuotta vanhan Vain elämää -potpurin ja muisteli itkuherkkää esiintymistään tv-ohjelmassa. Näin monen lainabiisin veto oli yllätys, ja valinnalla varmaan kosiskeltiin sitä osaa yleisöstä, joka on ihastunut Sanniin tv-formaatin myötä. Mieluummin olisin kuullut lisää Sannin omia kappaleita. Myöhemmin kuultiin vielä lisää covereita, kun kiertuebändin Sampo Sundström ja Jesse Mäläskä säestivät sellolla ja kontrabassolla Juha Tapiolta lainatun Kelpaat kelle vaan -kappaleen. Tylsähkö biisi ei innostanut, ja onneksi seuraava mukaansatempaavampi cover oli Cheekin hitti Timantit on ikuisia.
Kun useat etummaisten penkkien ihmiset nousivat seisomaan keikan loppupuolella, oli kaikkien muidenkin pakko nousta ylös, jotta näkisivät jotain. Katsomo lauloi hämmästyttävän kovaa joidenkin biisien mukana, kun Sanni laulatti yleisöä. Kädet myös heiluivat usein ilmassa biisien tahdissa.
Lopuksi kuultiin vielä kaksi encorea. Sanni piti koskettavan, joskin aika yleisellä tasolla liikkuneen puheen ennen Mitä jos ne näkee -kappaleensa esittämistä. Hän sanoi, ettei sen kirjoittamishetkellä vuonna 2015 vielä uskaltanut olla oma itsensä, ja kuinka tärkeää on riittää itselleen ja muille sellaisena kuin on. Nykyään avoimesti biseksuaali Sanni on viime vuosina liikkunut julkisuudessa avoimesti avovaimonsa, ex-missi ja juontaja Shirly Karvisen kanssa. Sanni liikuttui selvästi, kun yleisö huusi hänelle suosiotaan.
Viimeisenä kappaleena kuultiin odotetusti Suomen radioissa eniten viime vuosikymmenellä soitettu biisi 2080-luvulla. Kitkeränsuloinen rakkauskappale käynnistyi kovaäänisellä yhteislaululla. Kokemus oli lumoava, ja tiivisti sen, kuinka paljon Sannin lyriikat ja sävelet ovat tarjonneet kuuntelijoille samaistumispintaa. Tunteikkaasta keikasta jäi hyvä mieli.
Sanni: Sanniversary Huvilassa lauantaina 2.9.2023 – Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa.
Kuvan alla on arvio lämppärin keikasta.

Sannin lämppärinä oli rovaniemeläinen artisti Rosa Coste (s. 1997). Häneltä ilmestyi toukokuun lopulla debyyttialbumi Olen.
Artistilta puuttuvat vielä hitit, mutta hänen musiikkinsa on kaunista kuunneltavaa. Sävelet toivat mieleen pehmeän lounge-musiikin. Keikan taustalla pyöri luuppina tyylikäs lyijykynämäinen animaatio.
Costen musiikissa vaikutuksen tekevät Sannin tavoin omakohtaiset ja osuvat sanoitukset, jotka kuvaavat nuoren naisen tunne-elämää. Aallot-kappaletta ennen Coste kertoi, kuinka biisi syntyi raskaalla hetkellä oivalluksesta, että tunteet tulevat ja menevät kuin aallot.
Tyylikäs-kappaletta ennen Coste kertoi, että biisissä tyylikkyys ymmärretään muuten kuin perinteisesti käsitettynä muodikkaana ulkonäkönä. Hienolla asennekappaleella hän laulaa, että tyylikkyyttä ovat muun muassa kaunis mieli, hyvät puhelahjat ja muiden kunnioittaminen.
Suomalais-kongolainen Coste kuvaa sanoituksissaan avoimesti tuntojaan myös mustaihoisena suomalaisena ja kohtaamaansa rasismia. Hän olikin seuraavana päivänä esiintymässä Töölön tapahtumapuistossa Me emme vaikene -mielenosoituksessa.
Rosa Costen voi nähdä seuraavaksi keskiviikkona 6.9.2023 Rovaniemen Taiteiden Yön etkoilla ja lauantaina 9.9.2023 Jyväskylässä Mustassa kynnyksessä. Helsingissä hän esiintyy seuraavaksi 4.11.2023 Kulttuuritehda Korjaamolla.

Jutun asiasanat:

musiikki
arvio
pop-musiikki

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.