Rapport

Red Sparrow viettelee ja järkyttää

Jännityselokuva ravistelee seksuaalisuuden ja väkivallan suorasukaisilla kuvauksillaan. Red Sparrowin kantava voima on pääosassa olevan Jennifer Lawrencen huikea heittäytyminen rooliinsa.

Red Sparrow viettelee ja järkyttää
Red Sparrow  Ikäraja: 16 Pituus: 2t 20min. Ohjaus: Francis Lawrence Käsikirjoitus: Justin Haythe, Jason Matthews Näyttelijät: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Jeremy Irons, Matthias Schoenaerts, Ciarán Hinds, Mary-Louise Parker, Charlotte Rampling Genre: Jännitys Ensi-ilta: 2.3.2018 
Jännityselokuva Red Sparrowin kantava voima on pääosassa olevan Jennifer Lawrencen huikea roolityö. Lawrence pistää itsensä todella likoon rankoissa kohtauksissa, jotka sisältävät tappeluita ja alastomuutta. Hän myös viettelee niin katsojat kuin elokuvan miehet seksiä tihkuvalla olemuksellaan. 
Red Sparrow myös järkyttää raakuudellaan ja suorasukaisella seksuaalisuudellaan. Tosin elokuvan rankka kuvasto on myös se täky, mikä todennäköisesti tuo yleisöä katsomoon. Jännitys pitää pintansa lähes koko elokuvan ajan. Aiheensa puolesta paljas pinta ja veren roiskuminen ovat perusteltuja.
Seksuaalisen väkivallan kuvaukset tosin ovat jo siinä rajalla, onko tällainen raakuus enää perusteltua ja suhtautuuko elokuva tarpeeksi vakavasti raiskauksen traumaattisuuden kuvaamiseen. 

Venäläinen Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) on joutunut yllättäen luopumaan tähtiballeriinan urastaan. Elämäänsä uutta suuntaa etsivä nainen värvätään vastoin tahtoaan Venäjän tiedustelupalvelun leipiin ”varpuseksi”, koulutetuksi viettelijäksi. Hän joutuu käymään läpi nöyryyttävän koulutusjakson, jossa nuoria naisia ja miehiä koulii ankara matroona (Charlotte Rampling). Dominikan ensimmäiseksi kohteeksi määrätään CIA-agentti Nate Nash (Joel Edgerton).
Sekä Venäjän että Yhdysvaltojen turvallisuus joutuu vaaraan, kun salaiset tiedot ovat lähellä paljastua agenteille. Red Sparrow perustuu entisen CIA-agentin Jason Matthewsin samannimiseen kirjaan vuodelta 2013. 
Venäjälle sijoittuvat kohtaukset on kuvattu Slovakiassa, ja kuvauksia on ollut myös elokuvan tapahtumapaikoilla Unkarissa ja Lontoossa. Visuaalinen ilme on näyttävä ja sopivan rouhea. Elokuvassa on tosin hieman kiusallista se, että amerikkalaiset näyttelijät esittävät venäläisiä, jotka puhuvat keskenään englantia "venäläisellä aksentilla". 

Red Sparrow tuo etäisesti mieleen Suomessa viime elokuussa ensi-iltaan tulleen Atomic Blonden, jossa Charlize Theron näyttelee seksikästä M16-agenttia kylmän sodan aikaisessa Berliinissä. Theronin esittämä Lorraine Broughton on kuitenkin ylivoimainen, lähes supersankarihenkinen taistelija, siinä missä nykyajassa seikkailevan Red Sparrowin Dominika on haavoittuvaisempi ja inhimillisempi.
Kepeämmän ja vetävämmän Atomic Blonden katsominen tekee silti olosta riehakkaan voimaantuneen, kun taas Red Sparrow enemmän ahdistaa. Red Sparrow onkin selviytymistarina, jossa päähenkiö juuri ja juuri säilyttää minuutensa vaikeissa olosuhteissa.   

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.