Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Korealaista nananaata, pehmoeläimiä, rohkaisevia sanoja ja kypsää feminiinienergiaa... Sideways hurmasi jälleen!

Viimeistä kertaa Helsingin Nordiksella järjestetty Sideways tarjosi hienoja musiikkielämyksiä. Arviossa on kiinnostavien naispuolisten artistien keikkoja.

Yleisöä lauantai-illassa Peggy Goun keikalla Sidewaysin päälavalla. Kuva: Elisa Helenius

Monipuolisesti eri genrejen indie-musiikkiin, kasviskaturuokaan ja alueohjelmaan keskittynyt Sideways-festivaali järjestettiin viimeistä kertaa Nordikselle 13.–15. kesäkuuta.
Nyt yhdeksännen kerran järjestetty Sideways on vuodesta 2018 lähtien sijainnut Helsingin jäähallin ja Eläintarhan urheilupuiston ympäristössä. Vielä ei ole tiedossa, miltä Sideways tulevaisuudessa näyttää tai missä ja milloin se taas järjestetään.
Näin viimeisenä vuonna oli poikkeuksellisesti samaan aikaan perjantaina ja lauantaina Sidewaysin vieressä Töölön Bolt Stadionilla ensimmäistä kertaa järjestetty Helsinki City Festival, minkä takia Sidewaysilla oli yksi lava vähemmän käytössään kuin aiemmin.
Rapportin keikkaraportissa on arvioita valikoiduista esityksistä Sidewaysissa.


Knife Girl

Kuinka söpöä, nostalgista ja nörttiä! Knife Girl eli suomalainen Lili Asolo oli koristellut lavan edustan runsaalla määrällä vanhoja eläinpehmoleluja. Kesken keikan Knife Girl heitti pehmovalaan yleisöön, missä se seikkaili aikansa, kunnes yksi kuuntelijoista heitti lelun takaisin Knife Girlille.
Laulaja-lauluntekijä oli tuunannut myös kuulokkeensa Hello Kitty -tarroilla. Hänen oma pukeutumistyylinsä vaaleassa villapaidassa, sinisissä farkkuhaalareissa, pyöreissä silmälaseissa ja keltaisessa lätsässä viimeisteli kotoisan ja lempeän estetiikan. Lavan reunalta roikkuvaan kankaaseen oli kirjoitettu isoin kirjaimin "Olet rakastettava".
Knife Girl antoi itsestään muutenkin sympaattisen ja huolehtivan kuvan kysellessään yleisöltä, kuinka se voi ja ovatko ihmiset muistaneet syödä aamiaisen. Heitto viittasi kai siihen, että hän oli Sidewaysin torstain ensimmäisiä esiintyjiä kello viiden keikallaan. Lavan edustalla oli yleisöä harvakseltaan, mutta paikalla olleesta yleisöstä huudeltiin Knife Girlille kannustuksia, kuten "Olet ihana" ja "Rakastamme sua".
Knife Girl taas puheli yleisölle siitä, että kaikki ovat rakkauden arvoisia ja vaikka olisi vaikeaa, pitää jaksaa uskoa parempaan tulevaisuuteen ja hakea apua. Vähän päälle parikymppisen, transsukupuolisen artistin yleisössä onkin todennäköisesti paljon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria, jotka tutkimusta mukaan kärsivät mielenterveysongelmista ja kiusaamisesta muita enemmän.
Viime vuonna Knife Girl esiintyi Sidewaysissa Jäähallin sisällä Black Boxissa, nyt ulkolavoista pienemmällä. Tämän vuoden keikka oli hillitympi verrattuna viime vuoden keikkaan, jossa Knife Girl tanssi ja esitti vauhdikkaampia kappaleitaan. Nyt hän istui lähes koko keikan ajan lavan lattialla, ja soitti edessään olevaa kosketinsoitinta, mikä teki esityksestä rennon mutta toisaalta hieman tapahtumaköyhän. Häntä säesti kaksi muusikkoa taempana lavalla.
Keikan parasta antia olivat loppupuolella esitetyt pari vauhdikkaampaa biisiä viime marraskuussa julkaistulta Cum-levyltä. Niiden aikana Knife Girl myös nousi tanssimaan. Näiden kappaleiden sanoista sai myös hyvin selvää, toisin kuin suurimmasta osasta aiemmin esitetyistä kappaleista. Keikan aikana olikin toistuvia ongelmia äänentoiston kanssa.
Cum-levyllä olevaa Estrogen-kappaletta ennen Knife Girl luki paperilta listan asioista, joita rakastaa. Ne olivat herttaisia ja arkisia huomioita: hän rakastaa esimerkiksi muurahaisia, aurinkoa ja tyttöystäväänsä. Sitten ilmoille kajahti positiivinen kappale, joka julistaa elämäniloa ja transnaisen naishormoni estrogeenista saamaa hyvää oloa: "I love my life / I love my friends / I love my job / and I love myself / I love my tits / I love my dick / I fill my body up with estrogen".


Bat for Lashes

Bat for Lashes tarjosi maagista ja lumoavaa musiikkia energisellä keikalla päälavalla torstain illassa. Hyväntuulinen artisti oli kuin satukirjan kuningatar turkoosissa rimpsumekossaan, kultaisessa sydänvyössään ja erikoisessa, kruunun mieleen tuovassa kultaisessa hatussaan. Ylipitkä otsatukka ja punaiset, korkeavartiset saapikkaat lisäsivät boheemia vaikutelmaa. Lavan takaseinä oli koristeltu satumaisen keskiajan korttipakan mieleen tuovilla mystisillä kankailla.
Natasha Khan, 44, on nykyisin Los Angelesissa perheensä kanssa asuva englantilais-pakistanilainen sooloartisti ja multi-instrumentalisti. Sidewaysissäkin hän rytmitti lauluaan erilaisilla jännittävillä soittimilla, kuten pitkällä kepillä ja punaisilla rytmikapuloilla.
Bat for Lashes on esiintynyt aiemmin Suomessa kahdesti, vuoden 2012 Provinssirockissa ja 2013 Flow-festivaalilla. Hänen isoimmat hittinsä ovat jo 15-17 vuoden takaa, joten kovin kuumasta nimestä ei voi puhua. Hän on kuitenkin ajankohtainen siinä mielessä, että hänen kuudes albuminsa, The Dream of Delphi, ilmestyi vain kaksi viikkoa sitten, ja Bat for Lashes aloitti levyn julkistamisen jälkeen Euroopan-kiertueensa.
Keikalla saatiinkin kuulla useita eteerisiä kappaleita tältä uudelta levyltä, joka heijastelee artistin tuntoja hänen esikoistyttärensä syntymisestä vuonna 2022 pandemia-aikana. Erityisesti nimikkokappale The Dream of Delphi soi komeasti.
Bat For Lashesilla oli mukanaan naispuolinen taustabändi, ja hän esitti välillä modernin tanssin mieleen tuovia koreografioita kitaristinsa kanssa. Keikan loppupuolella artisti esitti isoimmat hittinsä, Danielin (2009) ja Lauran (2012). Kaunisäänisen Khanin sielukasta musiikkia oli ilo kuunnella valoisassa kesäillassa.Yeboyah

Olen nähnyt useamman keikan feministiseltä rap-artistilta Yeboyahilta, ja perjantaina Sidewaysissa nähty oli niistä kovin. Yeboyahissa, 27, yhdistyy niin monta hyvää asiaa: mainiot ja itsevarmat sanoitukset, menevät rytmit, veikeät tanssikyvyt twerkkaus-taitoineen, kupliva persoonallisuus sekä kantaaottavuus antirasismin ja rauhan puolesta. Yeboyah huudatti Sidewaysin alkuillan yleisöä Palestiinan, Haitin, Sudanin ja Kongon puolesta. Hän hypähti keikan aikana myös alas lavalta yleisön eteen, missä eturivissä oli useita hänen ystäviään.
Tällä kertaa lavalla oli myös useamman biisin ajan tanssimassa vauhdikas nelihenkinen bipoc-tanssiryhmä. Artisti Hassan Maikal kävi laulamassa Yeboyahin kanssa suomalaisesta rasismista kertovan biisinsä "Aina ollut täällä", minkä äänityksessä Yeboyah on alun perinkin laulanut mukana. Yeboyah muistutti yleisöä siitä, että hänen ystävänsä Maikal antoi hänelle artistitaipaleen alussa tärkeää tukea ja mahdollisuuksia, kun moni muu taas ei tehnyt niin. Tämä oli hyvä huomio siitä, että menestyneet tekijät ovat alussa tarvinneet muiden apua saadakseen jalkaa oven väliin.
Yeboyahin edellinen levy on vuoden 2019 esikoislevy Perhosefekti, minkä kappeleista erityisesti "Kredit" ja "Tekee mieli" soivat Sidewaysissa mukaansatempaavasti. Myös vuoden 2023 kappale "Laiton" sytytti yleisön. Yeboyah muistutti lavalla, että hänen "Elovena"-kappaleensa on päässyt äidinkielen ja kirjallisuuden yo-kokeiden aineistoksikin, ja esitti sitten tämän vuoden 2019 hittinsä.
Yeboyah julkaisi perjantaina päivällä uuden kappaleen "My Type", jonka ensiesitys oli Sidewaysissa. Englantia ja suomea sekoittavassa kappaleessa Yeboyah laulaa iloiten seksistä miehen kanssa. Heti kappaleen perään avoimesti biseksuaali tähti aloitti toisen kappaleen räppäämällä sateenkaarevammin "my gays, my gals".
Ennen viimeisen kappaleen esittämistä Yeboyah puhui Knife Girlin tavoin siitä, että vaikeiden aikojen jälkeen tulee aina parempia aikoja, eikä pidä luovuttaa. Kuten hänen ystävänsä sanoi, aurinko paistaa piilossa pilvienkin takaa. Kaksi vuotta sitten Yeboyahin äiti, kuvataiteilija Raakel Kuukka oli menehtymäisillään, ja kuoli seuraavana päivänä Yeboyahin Sidewaysin keikasta. Kovan ammattilaisen tavoin Yeboyah veti festarikeikan silti ja vieläpä täysillä.
Äitinsä kuoleman jälkeen Yeboyah luopui alkoholista, ja muutti nimensä Rebekka Kuukasta Amare Kuukaksi. "Onnellinen taas" -kappale resonoikin vahvasti hänen oman elämänsä kanssa: "Viime vuonna, mun kasvit alko kuolla / Ja sama mulla oli huono multa, olin maas / Tänä vuonna, muistin miltä tuntuu olla / Onnelline, ja mun kasvit kukkii taas".
Ane Brun

Jutun asiasanat:

musiikki
festivaali
arvio

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.