Rapport

Kolme hienoa kirjaa, joita yhdistää yhdysvaltalainen yliopistomaailma

Sarjamurhaajia, terrori-isku ja itsetuhoisuutta. Nämä elokuvat eivät ole päivän piristyksiä, mutta ne ovat voimakkaita katsomiskokemuksia.

Avatar

Elisa Helenius

10/16/2018

Kolme hienoa kirjaa, joita yhdistää yhdysvaltalainen yliopistomaailma

BEAST 

Elokuvateatteri Orionin lokakuun filmi on trilleri, jossa unet ja todellisuus sekoittuvat, ja luonnonvoimat myllertävät niin konkreettisesti kuin psyykkisesti. 
Päähenkilö Moll (Jessie Buckley) on 27-vuotias turistibussiopas, joka asuu vielä lapsuudenkodissaan. Hänen ylihuolehtivaisen ja ankaran äitinsä roolissa loistaa Geraldine James. Moll karkaa syntymäpäiväjuhlistaan yksin yökerhoon, jossa tapaa mukavan nuoren miehen. Aamulla rannalla mies käy käsiksi Molliin, mutta paikalle sattumalta eksynyt karismaattinen paha poika Pascal (Johnny Flynn) rientää apuun.
Pascal näkee Mollin haavoittuneisuuden ja yksinäisyyden, ja tarjoaa hänelle tuulahduksen vapautta ja iloa. Nuoret hullaantuvat toisiinsa, vaikka Mollin hienostunut perhe ei voi sietää työväenluokkaista ja hämäräperäistä Pascalia. Samaan aikaan saarelaisia pitää kauhussa sarjamurhaaja, joka on raiskannut ja tappanut kolme teinityttöä. 
Brittiläinen ohjaaja Michael Pearce, 37, on sijoittanut esikoiselokuvansa kotisaarensa Jerseyn jylhän komeisiin maisemiin ja ammentanut materiaalia saaren myyteistä ja lannistavasta ilmapiiristä. Elokuvan sarjamurhaajan esikuvana on the Beast of Jersey -nimellä tunnettu psykopaatti ja seksuaalirikollinen Edward Paisnel (1925–1994), joka vuosien 1960 ja 1971 välillä murtautui yöllä asuntoihin ja nappasi lapsia vuoteistaan. 
Beast'in vainoharhainen tunnelma pitää otteessaan. Satujen perinteitä modernilla otteella hyödyntävä elokuva tuo mieleen muun muassa Siniparran, jossa naiivi nainen ei tiedä, haluaako salaperäinen mies ottaa hänet puolisokseen vai murhata hänet. Elokuvassa on monia symbolisia satujen elementtejä, kuten apuun rientävä metsästäjä, "torniin lukittu prinsessa" ja paha susi. Tässä tarinassa prinsessa ei kuitenkaan ole avuton, vaan Mollin hahmo itsenäistyy ja kehittyy. Lopulta hän on valmis äärimmäisiin tekoihin oikeuden voittamisen puolesta.   
Beast nähdään Orionissa viidesti lokakuun aikana. Näytöksiä on vielä su 21.10., ke 24.10. ja ti 30.10. 
Englanninkielisessä elokuvassa ei ole suomen- eikä ruotsinkielistä tekstitystä. 
Iso-Britannia 2017  Pituus: 1t 47min

Avatar

Elisa Helenius

10/16/2018

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.