Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Koesoitossa romahduspisteessä oleva viulunsoitonopettaja tavoittelee täydellisyyttä

Klassisen musiikin maailmaan sijoittuva saksalainen draamaelokuva saa vihdoin ensi-iltansa.Koesoitto (Saksa, Ranska 2019) vie klassisen musiikin, kunnianhimon, intohimojen ja vaikeiden ihmissuhteiden maailmaan. Elokuvan piti saada Suomen ensi-iltansa jo huhtikuussa, mutta korona viivästytti elokuvan teattereihin pääsyä. 
Keski-ikäinen saksalainen Anna Bronsky (Nina Hoss) kärsii liiallisesta kunnianhimosta, mikä ilmenee ankaruutena ja kyvyttömyytenä tuntea empatiaa omia ja muiden puutteita kohtaan. Esiintymiskammon takia hän ei voi enää esiintyä, vaikka lahjat ja taidot riittäisivät konserttiviulustiksi. Anna huomaa toistavansa oman ankaran isänsä kasvatusmenetelmiä, vaikka ei arvosta niitä. Annan täyttymättömät intohimot ja vääristynyt moraali saavat muut hänen ympärillään kärsimään. 
Hän opettaa viulunsoittoa musiikkiopistossa ja näkee suurta potentiaalia uudessa oppilaassaan Alexanderissa (Ilja Monti), jonka muut opettajat eivät usko selviytyvän. Anna alkaa kovilla otteilla treenata herkkää Alexanderia tärkeää koesoittoa varten. Samaan aikaan Annan nuori poika Jonas (Serafin Mishiev) harrastaa niin viulunsoittoa kuin jääkiekkoa, ja kokee riittämättömyyttä. Anna etääntyy koko ajan yhä enemmän aviomiehestään, ranskalaisesta viulunrakentajasta Philippe Bronskystä (Simon Abkarian), vaikka ihailee miestään suuresti. Hän hakee läheisyyttä sivusuhteesta kollegaan. 
Draamassa parasta ovat kaunis musiikki, tarkat yksityiskohdat ja psykologinen syvyys. Klassisen musiikin piirejä ja viulunsoittoa on kuvattu todella uskottavasti. Ohjaaja onkin itse soittanut aiemmin pitkään viulua, ja Alexanderin roolissa oleva Monti on tosielämässäkin lahjakas viulunsoiton opiskelija.
Elokuvissa näkee harvemmin pääosassa yhtä monimutkaista ja moniulotteista naista kuin Annan hahmo on. Mikään hyvänmielenelokuva Koesoitto ei ole, koska ikävästi käyttäytyvistä hahmoista on usein vaikea pitää. Elokuva muistuttaa teemoiltaan hieman myös aiempia draamaelokuvia ehdottomista klassisen musiikin naisopettajista, tosin niissä soittimena on piano: Isabelle Huppertin tähdittämäa Pianonopettajaa (Ranska 2001) ja Pianistin sivunkääntäjää (Ranska 2006).
Ina Weisse, 52, tunnetaan ennen kaikkea näyttelijänä saksalaisissa elokuvissa, ja Koesoitto on hänen ensimmäinen pitkä fiktioelokuvansa. Pääosassa nähtävä Hoss paneutui kunnolla opettelemaan uskottavan näköistä viulunsoittamista. Hänet palkittiin parhaasta naispääosasta sekä San Sebastianin että Tukholman elokuvajuhlilla syksyllä 2019. 

Koesoitto (Das Vorspiel) Ensi-ilta: 4.9.2020 Kesto: 1 t 30 min Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd Ohjaaja: Ina Weisse Pääosissa: Nina Hoss, Simon Abkarian, Jens Albinus, Ilja Monti, Serafin Mishiev

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.