Rapport

Kärsimys ja kunnia -elokuvaa ei ole kärsimystä katsoa

Pedro Almodóvar on tehnyt yhden viime vuosien parhaista elokuvistaan. Kärsimyksessä ja kunniassa ikääntynyt elokuvaohjaaja muistelee elämäänsä ja kohtaa menneisyyden myös nykyhetkessä.

Kärsimys ja kunnia -elokuvaa ei ole kärsimystä katsoa
Espanjalainen elokuva Kärsimys ja kunnia kertoo katkeransuloisesta taiteilijaelämästä. Puoliksi omaelämäkerrallinen, puoliksi fiktiota oleva elokuva sisältää huumoria ja intiimiä draamaa, jota on ilo seurata. 
Antonio Banderas, 59, esittää kovasti Pedro Almodóvarin, 66, kaltaista ikääntynyttä espanjalaista elokuvaohjaajaa Salvador Mallonista. Tätä vaivaavat monet fyysiset sairaudet, tyhjyyden kokemus ja inspiraation puute. 
Menneisyys palaa Salvadorin elämään niin muistoissa kuin nykyhetkessä, ja hän miettii tekemiään valintoja. Hän muistelee lapsuuttaan, jolloin vähävarainen perhe muutti 1960-luvulla Valenciaan asumaan luolaan tehtyyn asuntoon. Äiti (Penélope Cruz, 45) loihti luolasta kotoisan asunnon, ja oli ylpeä koulussa hyvin pärjäävästä lahjakkaasta pojastaan (Asier Flores). Pieni Salvador kokee ensimmäisen intohimon heräämisen tutustuessaan taiteellisesta lahjakkaaseen ja komeaan remonttimieheen (César Vicente).
Nykyhetkessä Salvador luo sovintoa näyttelijä Alberto Crespoon (Asier Etxeandia), jonka kanssa hänellä on mennyt välit ensimmäisen elokuvaohjauksensa jälkeen. Salvador muistelee myös kiihkeää ensirakkauttaan 1980-luvun Madridissa ja vaikeaa eroa tästä kovia huumeita käyttävästä miehestä. Nykyajassa Salvador päättää itse kokeilla huumeita. Oman menneisyyden muistelu herättää Salvadorissa halun kertoa siitä taiteen kautta ja pelastaa itsensä kirjoittamalla. 

Penélope Cruz
Kärsimyksen lisäksi elokuvassa on myös elämäniloa. Almodóvarin viime vuosien elokuvin tapaan Kärsimys ja kunnia on vähemmän raju ja ronski kuin hänen aiemmat elokuvansa. Kärsimyksessä ja kunniassa on kuitenkin hänelle tuttuja teemoja, kuten homoseksuaalisuus, intohimot, äidin ja lapsen suhde sekä vahvat naiset.
Visuaalinen kerronta on myös tuttua Almodóvaria voimakkailla ja kirkkailla väreillä sekä barokkisen runsailla yksityiskohdilla. Monet elokuvan kohtaukset voi nähdä kuin tauluina. Kärsimyksen ja kunnian parissa ei haltioidu niin kuin Almodóvarin parhaiden töiden äärellä, mutta elokuva tarjoaa syvällisen ja koskettavan katsomiskokemuksen.  
Filmi sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjassa toukokuussa. Antonio Banderas huomioitiin roolistaan parhaan miespääosan palkinnolla. 
 
Kärsimys ja kunnia (Dolor y gloria) Ensi-ilta: 30.8.2019 Ikäraja: 16 Pituus: 1t 53 min. Ohjaus ja käsikirjoitus: Pedro Almodóvar Näyttelijät:Antonio Banderas, Penélope Cruz Genre: draama

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.