Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Hipsterit juhlivat ikuista viikonloppua – Terrence Malickin uusin elokuva kuvaa etuoikeutettuja ajelehtijoita

Song to Song sijoittuu musiikkimaailmaan ja käsittelee seksuaalista pakkomiellettä kahden risteävän kolmiodraaman kautta. Löyhäjuoninen elokuva koostuu kiireettömistä tunnelmapaloista luksusasunnoissa ja vip-tiloissa.

Song to Song USA 2017 Laji: draama, romanssi Ohjaaja: Terrence Malick Näyttelijät: Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender, Natalie Portman, Cate Blanchett, Bérénice Marlohe Kesto: 2h 8 min. Ikäraja: 16 
Terrence Malick (Knight of Cups, The Tree of Life, To the Wonder, Veteen piirretty viiva) jatkaa runollisella ja filosofisella tyylillään elokuvansa Song to Song kanssa. Uusin teos ei tosin ole 73-vuotiaan mestariohjaajan vahvimpia, koska elokuvan juonettomuus käy turhauttavaksi. Tarinan edetessä kokeilevaan tyyliin soljahtaa helpommin mukaan. 

Song to Song sisältää nimekkään esiintyjäkaartin, kauniita tunnelmapaloja ja upeita paikkoja. Tapahtumat sijoittuvat Malickin kotikaupunkiin Austiniin Texasissa. Tarina käsittelee seksuaalista pakkomiellettä ja petosta kahden risteävän kolmiodraaman kautta. 

Rooney Maran esittämä päähenkilö Faye on herkkä, salaperäinen ja leikkisä kaunotar, joka vaihtelee peruukkeja tiuhaan. Hän on aloittanut jo vuosia aiemmin musiikkimoguli Cookin (Michael Fassbender) sihteerinä, mutta yrittää nyt läpimurtoa laulaja-lauluntekijänä. Faye uskoo, että musiikkimaailman valloittaakseen tärkeintä on tuntea oikeat ihmiset. Nuori nainen aloittaakin seksisuhteen karismaattisen Cookin kanssa.

Cookin tallissa on uransa kanssa vaikeuksissa oleva hurmaava laulaja-lauluntekijä BV (Ryan Gosling). BV ja Faye rakastuvat ja alkavat seurustella. Samaan aikaan Cook pitää Fayea yhä otteessaan. Turmeltunut Cook kohtaa dinerissä työskentelevän hemaisevan tarjoilijan, entisen lastentarhanopettajan Rhondan (Natalie Portman), ja saa epävarman naisen täysin pauloihinsa. 

Ranskalainen Bérénice Marlohe esittää tyylikästä lesboa nimeltä Zoey. Cate Blanchet piipahtaa valkokankaalla BV:n superrikkaana laastarisuhteena. Tarinaan liittyy myös monia keskeisten henkilöiden perheenjäseniä, kuten Fayen huolehtiva vanha isä (Brady Coleman), BV:n lapsuudenkotiin jäänyt veli (Tom Sturridge) ja Rhondan vähävarainen siivoojaäiti (Holly Hunter). 

Tarinan naiskuva on hieman ongelmallinen. Kolmekymppisillä Cookilla ja BV:llä on isot asunnot ja komeat urat. Faye ja Rhonda taas tekevät hanttihommia ja pääsevät mukaan vip-elämään vain viehätysvoimansa ansiosta miesten heiloina. Tämän voi tosin nähdä yhteiskunnallisena kannanottona naisten heikompiin mahdollisuuksiin uran luomisessa.


Michael Fassbender yrittää läpimurtoa laulaja-lauluntekijänä.


Song to Song kuvaa hipstereiden ikuista kesäistä viikonloppua. Tapahtumapaikoissa siirrytään festareista lomamatkalle Meksikoon ja puutarhajuhlista hengailuun kotona. Henkilöt ovat jatkuvasti täysin läsnä toisilleen, mitä on ihan virkistävää seurata. Tässä maailmassa ei ole velvollisuuksia, arkiaskareita, kiirettä tai edes sosiaalista mediaa. Aurinko paistaa aina pilvettömältä taivaalta. Ihmissuhteet aiheuttavat henkilöille kuitenkin myös kipua ja pettymyksiä.

Elokuva on kiinni ajassa kuvatessaan luovaa työtä tekevien nuorten aikuisten rentoa ja menevää elämäntyyliä. Faye toteaa, että he haluavat elää täysillä ja ajelehtia ”laulusta lauluun”. Tosin ajelehtijoiksi nämä henkilöt ovat yllättävän kunnianhimoisia ja varakkaita. 

Ennen kaikkea Song to Song kuitenkin kertoo etuoikeuksista. Henkilöt näytetään jatkuvasti vip-tiloissa ja hulppeissa luksusasunnoissa.

Useat tunnetut muusikot tekevät elokuvassa cameoroolin: Patti Smith, Lykke Li, the Black Lips, Iggy Pop, Florence and the Machine ja the Red Hot Chili Peppers. Vaikka Song to Song sijoittuu musiikkimaailmaan, henkilöitä ei kuvata lähes ollenkaan työskentelemässä musiikin parissa. Lukuisat keskustelut ja sisäiset pohdinnat eivät myöskään käsittele musiikkia, vaan yleensä rakkautta.


Rooney Mara, Michael Fassbender ja Ryan Gosling.


Elokuvassa on todella paljon parien välisiä herttaisia hupsuttelukohtauksia. Song to Song tuntuu sanovan, että hassutellessaan ihmiset ovat eniten läsnä toisilleen. Silloin he ovat myös kaikista spontaaneimmillaan ja välittömillään. Näistä päämäärättömistä ja iloisista hetkistä syntyvät rakkaimmat muistot. Elokuva ei tosin kuvaa ollenkaan ystävysten hauskoja tapaamisia, sillä tähän suurten ja kohtalokkaiden tunteiden maailmaan kuuluvat ainoastaan romanssit ja perheet.

Elokuvan työnimi oli Weightless, Painoton, mikä vastaa hyvin elokuvan pyörähtelevää ja kepeää rytmiä. Song to Song tavoittelee toteutuksellaan selvästi elämän tuntua, koska oikeakaan elämä ei ole juonellista. Muistomme koostuvat sekalaisesta joukosta irrallisia hetkiä. 


Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.