Rapport

Godzilla x Kong: The New Empire on eeppistä rymistelyä ilman syvempää tarinaa

Vain neljä kuukautta ylistetyn Godzilla Minus One -elokuvan ensi-illan jälkeen valkokankaille tulee tämä heikompi Godzilla-elokuva. Siinäkin on tosin omat hyvät hetkensä.

Godzilla x Kong: The New Empire on eeppistä rymistelyä ilman syvempää tarinaa
Godzilla kuuluu japanilaiseen kaijuu-elokuvan lajityyppiin, eli erikoistehostepainotteisiin toimintaelokuviin valtavista hirviöistä. Japanilainen Takashi Yamazaki ohjasi saagan edellisen osan, niin kriitikoiden kuin yleisön rakastaman elokuvan Godzilla Minus One (Japani 2023). Sen ensi-ilta oli Suomessa 1. päivä joulukuuta 2023. Elokuvan olivat kirjoittaneet japanilaiset käsikirjoittajat, se oli tähditetty japanilaisilla näyttelijöillä ja tapahtumapaikkana oli Japani. Elokuva voitti pari viikkoa sitten Oscarin erikoistehosteista.
Saagan uusi osa tulee hämmästyttävän pian teattereihin. Nyt tekijäjoukko on tosin amerikkalainen, käsikirjoittajista lähtien. Ohjaaja Adam Wingard on ohjannut myös Godzilla vs. Kong -elokuvan vuodelta 2021. Uutuus jatkaa tämän elokuvan tapahtumia, ei siis viime vuoden japanilaisen elokuvan.

Kaikki alkoi jo vuoden 2014 Godzilla-elokuvasta, joka aloitti japanilaishirviön yhdysvaltalaistamisen uudestaan. Siitä on nyt kehittynyt Monsterverse-franchise, jonka viides osa Godzilla x Kong: The New Empire on.
Tunnustan menneeni katsomaan elokuvan pressinäytökseen ummikkona, koska en ole nähnyt Monsterverse-franchisen aiempia elokuvia. Harmittelen sitä, etten ehtinyt nähdä teatterissa Godzilla Minus One -elokuvaa. Godzilla x Kong: The New Empire taas on visuaalisesti mielettömän upean näköinen mutta muuten aika köykäinen toimintaelokuva. Eipä ole ihme, että elokuvassa oli kritiikkejä varten embargo, joka raukesi vasta päivää ennen ensi-iltaa.
Juonen ymmärtämisen kannalta ei ollut väliä sillä, etten ollut nähnyt aiempaa osaa, koska edellisen elokuvan tapahtumat tulevat hyvin selväksi dialogista. Godzilla-elokuvassa on vähän samaa maagisuutta kuin Jurassic Park -elokuvissa. Godzilla x Kong: The New Empire -elokuvasta puuttuu kuitenkin oikea vaarantuntu, koska aika nopeasti on selvää, ettei kenelläkään päähahmoista käy mitään pahaa.

Koska erikoistehosteet ovat paras asia tässä elokuvassa, se kannattaa katsoa Isense- tai Imax-salissa.

Godzilla nukkuu Rooman Colosseumissa, ja King Kong taas elelee maan uumenissa Ontossa maassa (erikoista sinänsä, että tässä maanpinnan alaisessakin maailmassa on sininen taivas). Kong on yksinäinen ilman lajitovereita, kunnes se yllättäen kohtaa toisen jättiapinarodun toisessa maanalaisessa maassa. Kong kiintyy ennen kaikkea suloiseen lapsiapinaan. Tätä toista apinaheimoa tosin orjuuttaa kaivostyössä pahisjohtaja-apina kätyreineen.
Tutkija Ilene (Rebecca Hall) lähtee adoptoimansa alkuperäisheimon mykän teinitytön Jian (roolissa kuulovammainen Kaylee Hottle), rennon eläinlääkäri Trapperin (elokuvadebyyttinsä tekevä Downton Abbey -tähti Dan Stevens), vloggaaja Bernien (Brian Tyree Henry) ja lentäjä Mikaelin (Alex Ferns) kanssa auttamaan King Kongia. Samaan aikaan maan päällä Godzilla herää, koska se aistii vaaran lähestyvän.

Jutun asiasanat:

elokuvat
arvio

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.