Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Godzilla x Kong: The New Empire on eeppistä rymistelyä ilman syvempää tarinaa

Vain neljä kuukautta ylistetyn Godzilla Minus One -elokuvan ensi-illan jälkeen valkokankaille tulee tämä heikompi Godzilla-elokuva. Siinäkin on tosin omat hyvät hetkensä.

Godzilla kuuluu japanilaiseen kaijuu-elokuvan lajityyppiin, eli erikoistehostepainotteisiin toimintaelokuviin valtavista hirviöistä. Japanilainen Takashi Yamazaki ohjasi saagan edellisen osan, niin kriitikoiden kuin yleisön rakastaman elokuvan Godzilla Minus One (Japani 2023). Sen ensi-ilta oli Suomessa 1. päivä joulukuuta 2023. Elokuvan olivat kirjoittaneet japanilaiset käsikirjoittajat, se oli tähditetty japanilaisilla näyttelijöillä ja tapahtumapaikkana oli Japani. Elokuva voitti pari viikkoa sitten Oscarin erikoistehosteista.
Saagan uusi osa tulee hämmästyttävän pian teattereihin. Nyt tekijäjoukko on tosin amerikkalainen, käsikirjoittajista lähtien. Ohjaaja Adam Wingard on ohjannut myös Godzilla vs. Kong -elokuvan vuodelta 2021. Uutuus jatkaa tämän elokuvan tapahtumia, ei siis viime vuoden japanilaisen elokuvan.

Kaikki alkoi jo vuoden 2014 Godzilla-elokuvasta, joka aloitti japanilaishirviön yhdysvaltalaistamisen uudestaan. Siitä on nyt kehittynyt Monsterverse-franchise, jonka viides osa Godzilla x Kong: The New Empire on.
Tunnustan menneeni katsomaan elokuvan pressinäytökseen ummikkona, koska en ole nähnyt Monsterverse-franchisen aiempia elokuvia. Harmittelen sitä, etten ehtinyt nähdä teatterissa Godzilla Minus One -elokuvaa. Godzilla x Kong: The New Empire taas on visuaalisesti mielettömän upean näköinen mutta muuten aika köykäinen toimintaelokuva. Eipä ole ihme, että elokuvassa oli kritiikkejä varten embargo, joka raukesi vasta päivää ennen ensi-iltaa.
Juonen ymmärtämisen kannalta ei ollut väliä sillä, etten ollut nähnyt aiempaa osaa, koska edellisen elokuvan tapahtumat tulevat hyvin selväksi dialogista. Godzilla-elokuvassa on vähän samaa maagisuutta kuin Jurassic Park -elokuvissa. Godzilla x Kong: The New Empire -elokuvasta puuttuu kuitenkin oikea vaarantuntu, koska aika nopeasti on selvää, ettei kenelläkään päähahmoista käy mitään pahaa.

Koska erikoistehosteet ovat paras asia tässä elokuvassa, se kannattaa katsoa Isense- tai Imax-salissa.

Godzilla nukkuu Rooman Colosseumissa, ja King Kong taas elelee maan uumenissa Ontossa maassa (erikoista sinänsä, että tässä maanpinnan alaisessakin maailmassa on sininen taivas). Kong on yksinäinen ilman lajitovereita, kunnes se yllättäen kohtaa toisen jättiapinarodun toisessa maanalaisessa maassa. Kong kiintyy ennen kaikkea suloiseen lapsiapinaan. Tätä toista apinaheimoa tosin orjuuttaa kaivostyössä pahisjohtaja-apina kätyreineen.
Tutkija Ilene (Rebecca Hall) lähtee adoptoimansa alkuperäisheimon mykän teinitytön Jian (roolissa kuulovammainen Kaylee Hottle), rennon eläinlääkäri Trapperin (elokuvadebyyttinsä tekevä Downton Abbey -tähti Dan Stevens), vloggaaja Bernien (Brian Tyree Henry) ja lentäjä Mikaelin (Alex Ferns) kanssa auttamaan King Kongia. Samaan aikaan maan päällä Godzilla herää, koska se aistii vaaran lähestyvän.
Perinteinen tarina kertoo oman heimonsa löytämisestä ja yhteistyön tärkeydestä. Samoin kuin Kong etsii kaltaisiaan jättiapinoita, ihmisten joukossa alkuperäiskansan ainoa eloonjäänyt jäsen Jia tuntee olevansa outolintu modernissa kaupungissa. Jia tunteekin yhteyttä Kongiin.
Siitä annan elokuvalle pisteitä, että se on kaunis puolustuspuheenvuoro alkuperäisheimojen puolesta. Lisäksi siinä käytetään viittomakieltä ja näytetään kuulovammainen tyttö reippaassa sankariroolissa. Ihmishahmot ovat kuitenkin vain taustatapettia elokuvan päähenkilöille, eli hirviöille. Hirviöiden kohtaukset etenevät tosin hienosti ilman dialogia, eleiden ja ilmeiden kautta.
Koska erikoistehosteet ovat paras asia tässä elokuvassa, se kannattaa katsoa Isense- tai Imax-salissa. Godzilla pistää mäsäksi niin Roomaa kuin Egyptin pyramideja ja Rio De Janeiroa. Aluksi elokuvaa vielä seuraa jännittyneenä, mutta mitä pidemmälle mennään, sen enemmän mielenkiinto herpaantuu jatkuviin, yhdentekeviin taistelukohtauksiin ja liian laajaan hahmogalleriaan. Ikäraja on selvästi haluttu pitää matalana, ja siksi ihmisten verta ei nähdä ollenkaan ja hirviöiden veri taas on vihreää.

Ensi-ilta: 27.3.2024
Ikäraja: 12
Pituus: 1t 55m
Ohjaus: Adam Wingard
Käsikirjoitus: Terry Rossio, Adam Wingard, Simon Barrett, Jeremy Slater
Näyttelijät: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Kaylee Hottle, Dan Stevens, Fala Chen, Rachel House
Genret: fantasia, toiminta, scifi

Jutun asiasanat:

elokuvat
arvio

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.