Rapport

Feministinen Booksmart on parasta, mitä yhdysvaltalaisille nuortenelokuville on vähään aikaan tapahtunut

Kympin tyttöjä usein parjataan elämästä vieraantuneiksi, mutta Booksmart-teinielokuvassa heidän älykkyyttään, tiedostavuuttaan ja kunnianhimoaan ihaillaan. Tytöistä näytetään myös bilettävä ja roiseja puhuva puoli.

Feministinen Booksmart on parasta, mitä yhdysvaltalaisille nuortenelokuville on vähään aikaan tapahtunut
Olisipa tällaisia vapauttavia teinielokuvia tehty jo 20 vuotta sitten, kun olin itse lukiolainen! Booksmart on nuortenelokuva, jossa on kerrankin nuorille naisille samaistuttavat päähenkilöt: tiedostavat, kiltit ja ahkerat lukiolaistytöt, jotka tahtovat myös bilettää sekä puhuvat niin runkkaamisesta kuin feministisistä idoleistaan.
Elokuva kertoo nykyisessä suorituskulttuurissa tärkeän opetuksen siitä, ettei nuoruusvuosiaan pidä uhrata vain ilottoman suorittamisen alttarille, vaikka asettaisikin tavoitteensa korkealle. On olemassa tärkeitä ja hienoja asioita, jotka oppii vain kokemalla, ei kirjoista lukemalla. Sopii vain toivoa, ettei elokuvaa kategorisoida "vain" tyttöjen elokuvaksi, koska vastaava bilesekoiluelokuva miespuolisilla päähenkilöillä vetäisi teattereihin niin poikia kuin tyttöjä. 
Booksmart ilahduttaa jo alkumetreiltä lähtien, kun nähdään Mollyn (Beanie Feldstein) huone, jossa on esillä amerikkalaisia feministisiä esikuvia kuten Michelle Obama ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomareihin kuuluva Ruth Bader Ginsburg, 85. Tyttöjen ihailun kohteena on myös heidän rento ja cool musta luokanopettajansa Miss Fine (Jessica Williams). 
Sain yllättyä positiivisesti monta kertaa Booksmartin pressinäytöksessä, koska elokuva kuvaa niin edistyksellisesti ja kauniisti tyttöjen välistä ystävyyttä, seksuaalisuuden monimuotoisuutta sekä nuorten naisten monipuolisuutta ja kyvykkyyttä mutta myös roiseja ja koheltavia puolia. Elokuva näyttää, että teinitytöt voivat unelmoida suuria, kuten pääsevänsä historian nuorimmaksi korkeimman oikeuden tuomariksi.
Elämänmakuinen komedia onnistuu myös omassa genressään eli olemaan hauska, välillä jopa hysteerisen hauska. Lähimmät vertailukohdat Booksmartille tuntuvat olevan kenties Spring Breakers (USA 2013) ja kotimaiset Toiset tytöt (2015) ja Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2017) sekä Kumman kaa -sarja. 

 Amyn vanhempia näyttelevät Lisa Kudrow ja Will Forte. 
Kunnianhimoiset bestikset Amy (Kaitlyn Dever, Beautiful Boy, Last Man Standing -sarja) ja Molly (Beanie Feldstein, Lady Bird, What We Do in the Shadows -sarja) ovat paahtaneet lukion läpi ankarasti päntäten, jotta he saisivat parhaat mahdolliset todistukset ja pääsisivät opiskelemaan huippuyliopistoihin. Nuorten naisten toive käykin toteen. Samaan aikaan he ovat muiden seurasta eristäytyneitä ulkopuolisia, joita heidän opiskelukaverinsa pitävät tylsinä, ja jotka taas itse pitävät opiskelukavereitaan pinnallisina tyhjäpäinä.
Viimeisenä lukiopäivänä Amylle ja Mollylle kuitenkin selviää, että myös heidän ylenkatsomansa luokkakaverit, jotka ovat opiskelemisen lisäksi bilettäneet ja deittailleet lukioaikoina, pääsevät huippuyliopistoihin hyvien tenttitulosten ja urheilustipendien avulla. Amy ja Molly järkyttyvät tajutessaan, että he ovat jättäneet kaiken hauskan väliin turhan takia.
Nyt he päättävät osallistua samana iltana oleviin viimeisiin lukioaikojen kotibileisiin ja ottaa kaiken ilon irti. Seuraa kaaottinen mutta silmiä avaava bileilta, jonka aikana ennakkoluulot karisevat puolin ja toisin. Amyn ja Mollyn täydellinen kokemattomuus tekee hypystä bilemaailmaan hupaisan. Nuoret kokevat eeppisiä seikkailuja, uusien ystävyyksien syntymisiä, riitoja, sydänsuruja ja ihastumisia.
Bileillan ja sitä seuraavan päättäjäisjuhlapäivän tapahtuvat eivät ehkä ole suuren suuria, mutta on hienoa, että teinielokuvissa kuvataan myös tavallisten nuorten elämää ilman suuria tragedioita tai historiallisia mullistuksia. Joukossa on toki mausteena huomiotaherättävän eksentrisiä hahmoja, joista hauskimpia ovat Skyler Gisondon esittämä rikas reppana Jared ja hänen paras ystävänsä, Billie Lourdin esittämä dramaattinen ja hullutteleva Gigi. Tämäkin tuntuu edistykselliseltä, että teinielokuvassa ystäväparivaljakon voivat muodostaa heteropoika ja -tyttö. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.