Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Ensimmäistä kertaa järjestetty Radio Nova Festivaali toi maailmantähtiä Suvilahteen

16.–17. kesäkuuta festarikansaa saapui sankoin joukoin Helsingin Suvilahteen. Lue arviot Adam Lambertin, Icona Popin ja Anastacian keikoista

Adam Lambertin keikan yleisöä. Kuva: Emma Kallioniemi, Radio Nova Festivaalin Facebook-sivut
Adam Lambert

Perjantai-illan pääesiintyjä oli amerikkalainen megatähti, pop- ja glamrock-artisti Adam Lambert, 41. Festivaaliyleisö sai nauttia hänen hurmaavasta karismastaan, esiintymistaidostaan ja voimakkaasta lauluäänestään. Tähden musta-hopeinen paljettiasu pitkillä hansikkailla ja glittermeikki olivat tyrmääviä.
Suomalaisen tositelevisiotähden ja juontajan Sauli Koskisen kanssa aikoinaan seurustellut Lambert osasi heittää useamman sanan suomeksi, kuten “minä rakastan sinua”. Hän myös ilahdutti yleisöä sanomalla, että viihtyy aina Suomessa ja että täällä on paras yleisö. Lambert onkin esiintynyt Suomessa aiemmin seitsemän kertaa.
Auringonlaskun aikaan esiintynyt Lambert lauloi seitsemän omaa biisiään, jotka olivat keikan aloittanutFor Your Entertainment” sekä “The Original High”, “Superpower”, “Overglow”, “Ghost Town” ja erityisen komeasti soineet hitit “If I Had You” ja “Whataya Want From Me”. Lisäksi hän esitti kahdeksan coveria, muun muassa Kings of Leonilta, Nine Inch Nailsilta ja Sylvesteriltä. Erityisesti yleisön sytytti viimeiseksi esitetty Cherin tuttu hitti “Believe”.
Kolmen lavan Radio Nova Festivaalilla yllättävän monet artistit esittivät encoren, vaikka tiukka-aikataulullisilla festareilla saa harvemmin nauttia artistien palaamisesta takaisin lavalle. Queen-yhtyeen uutena solistinakin tunnetuksi tullut Lambert esitti encorena Queenin hienon kappaleen “Another One Bites the Dust”.
Taustavideot olivat aika yksinkertaisia mutta näyttäviä, ja niissä nähtiin sateenkaarivärejä, tanssivia ihmisiä, marmorisia pylväsrakennuksia ja myrskyävää merta. “Overglow” -kappaleen aikana kantaaottavalla animaatiovideolla pyöri ihmisvirtaa uppoutuneena kännyköihinsä kaupungin kaduilla ja taustalla näkyi sanoja kuten oppression.
Koskettimia soitti ensimmäisestä kiertueesta mukana ollut ja Uh Huh Her -duostakin tuttu Camila Grey, rummuissa oli Noa Kahn, basistina Poliana ja kitaristina Potz. Lavalla ei ollut tanssijoita.
Lambert lopetti keskiyöllä tunnin ja vartin pituisen keikan jälkeen. Tyytyväinen yleisö antoi kunnon suosionosoitukset.Icona Pop

Icona Pop on ruotsalainen syntikkapopduo, jonka Caroline Hjelt, 35, ja Aino Jawo, 36, perustivat vuonna 2009. Heidän hittinsä ovat jo 11-10 vuoden takaa, mutta riemukas erobiisi "I Love It", tyttöjen välisestä syvästä ystävyydestä tai romanttisesta rakkaudesta kertova sydämellinen "Girlfriend" ja energinen rakkausbiisi "All Night" villitsivät toki yhä yleisöä. Heillä oli lavalla mukanaan oluet, joista he myös joivat kädet lomittain.
Icona Pop on julkaissut harvakseltaan uusia singlejä, ja kolmannen levyn nimeltä Club Romantech pitäisi vihdoin ilmestyä tänä vuonna, 10 vuotta edellisen levyn This Is... Icona Pop jälkeen. Tämän viikon perjantaina julkaistaan heidän uusi singlensä "Where Do We Go From Here".
Kumpikin artisti oli pukeutunut mustaan väriin ja bootseihin. Jawolla oli tosin myös liilat aurinkolasit, sininen farkkutakki ja minimittainen valkoinen t-paita. Jawolla oli lisäksi päällään vain mustat pitsisukkahousut alushousuilla. Hjeltillä oli päällään nahkavyöllä kiristetty lyhyt vekkihame pyöräilyshortseilla ja läpinänäkyvä musta paita, johon kuuluva tummempi osuus jätti vatsan paljaaksi. Kumpikin artisteista oli niin timmissä kunnossa, että he taitavat viihtyä kuntosalilla.
Icona Popin keikka oli pirteä ja hyväntuulinen. Show oli juuri omiaan nostattamaan tunnelmaa aurinkoisena kesäiltana Suvilahdessa.Anastacia

Lauantai-illan pääesiintyjä oli amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Anastacia, 54. Hän pamahti suosioon kolmekymppisenä levyillään Not That Kind (2000) ja Freak of Nature (2001).
Artisti oli pukeutunut rock-henkisesti ja rennosti revittyihin vaaleansinisiin farkkuihin, tummansiniseen ja tiikeriraitaiseen t-paitaan, röykkiöön kultaisia kultakoruja, isoihin kultaisiin korvakoruihin ja tiikerikuosisiin aurinkolaseihin. Viime vuosina monista terveysongelmista, kuten rintasyövästä ja sydänviasta, kärsinyt tähti vaikutti nyt hyvinvoivalta. Esitysten taustalla pyöri abstrakteja videoita täynnä värejä ja kimallusta.
Maanläheisen oloinen Anastacia puhui keikan aikana yleisölle useaan otteeseen, kuten vitsaili, että screeni näyttää jättikokoisena hänen vanhenemisensa. Hän sanoi suomeksi “mitä kuuluu?” ja kysyi yleisöltä, menikö kysymys oikein, koska suomen kieli on niin vaikeaa, ja hän oli jännittänyt suomeksi puhumista. Anastacia totesi myös, että miehet pitävät hänen albuminsa nimestä It's a Man's World (2012), mutta naiset tietävät nimen olevan valetta.
Artisti kertoi, kuinka haastavaa hänen bändilleen ja kahdelle taustatanssijalleen on se, että hänen ohjelmistonsa koostuu niin monesta eri musiikkityylistä, kuten popista, rockista, soulista ja tanssipopista. Hänen itse tarvitsee onneksi “vain laulaa ne”. Taiturimainen nuori tanssipari pääsi myös puhumaan mikkiin, ja he luettelivat tanssivansa lähes kymmentä eri lajia. Erityisesti heidän vogue-tanssinsa oli vaikuttava.
Lavalla olikin paljon väkeä, koska siellä oli myös Nirvana-paitaan pukeutunut naispuolinen musta taustalaulaja, naispuolinen musta kosketinsoittaja hiukset sykeröillä ja valkoinen miespuolinen kitaristi. Torille-hetki oli se, kun Anastacia esitteli rumpalinsa, joka ei vain ole harvinainen naispuolinen rumpali, vaan myös suomalainen! Pirteä nuori nainen värikkäillä rastoilla pääsi esittelemään rumputaitojaan soolossa ja sai yleisön taputtamaan rytmejä perässään.
Anastacialta on tulossa syyskuussa kahdeksas albumi Our Songs, jolta hän esitti yhden kappaleen, rauhallisen “Best Days”. Edellinen levy Evolution on vuodelta 2017. Anastacia pyysikin yleisöltä kovempaa ääntä, kun hän kertoi esittivänsä uuden kappaleen, koska ei ole esittänyt uutta musiikkia vuosiin.
Eniten yleisöä innostivat upeat esitykset debyyttisinglestä “I'm Outta Love” (2000), biisistä “Sick and Tired” (2004) ja keikan päättäneestä, sydänsuruista kertovasta kappaleesta “Left Outside Alone” (2004). Loppukumarruksissa Anastacia pyysi rumpaliaan kiittämään yleisöä suomeksi sekä huudahti vielä cha cha cha, mihin yleisö vastasi samoin.

Artikkelia muokattu 20.6.2023: Korjattu tietoja Adam Lambertin soittamiin kappaleisiin ja kanssasoittajiin liittyen.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.