Rapport

Cruella on visuaalisesti herkullinen toimintaelokuva

Disneyn Cruella on Jekyll ja Hyde -henkinen rikoselokuva ja rakastetun pahiksen kasvutarina.

Cruella on visuaalisesti herkullinen toimintaelokuva

101 dalmatialaista -animaatiosta ja sen elokuvaversioista tuttu muotisuunnittelija Cruella on yksi Disneyn kiehtovista naispahiksista. Häntä on viimeksi esittänyt mieleenpainuvasti Glenn Close live action -versiossa vuonna 1996 ja jatko-osassa 102 dalmatialaista vuonna 2000. Uudessa versiossa pääosassa on karismaattinen Emma Stone, joka häikäisee roolissaan. 
Cruella-elokuva (USA 2021) seuraa nuoren, pippurisen Estellan kasvua ja muuttumista ilkeäksi muotitalon omistajaksi Cruellaksi. Tarina alkaa 60-luvulta pikkukylästä, jossa yksinhuoltajaäitinsä kanssa elävä koululainen-Estella herättää huomiota ja ymmärtämättömyyttä mustavalkoisella hiuskuontalollaan, punk-henkisellä tyylillään ja raisuudellaan. Klassisessa tarinassa erilainen nuori joutuu kiusatuksi, ja tulee uudelleen tuomituksi kostaessaan kiusaajilleen. Estellan ainoa ystävä koulussa on Anita, eli tyttö, joka on myöhemmin aikuisena päähenkilö elokuvassa 101 dalmatialaista. 
Tultuaan erotetuksi koulusta ja menetettyään rakkaan äitinsä Estella saapuu orpona ja kodittomana Lontooseen, jossa hän lyöttäytyy yhteen kahden rötöstelevän pikkupojan kanssa. Pojista kasvaa 101 dalmatialaista -elokuvassakin tutut Cruellan tunaroivat apurit. Suurin osa elokuvasta keskittyy svengaavaan 70-luvun Lontooseen, jossa kaksikymppinen, nerokas huijari yrittää saada jalkaansa oven väliin muotimaailmassa ja kostaa äitinsä kuoleman. 
Cruellassa on isossa roolissa kaksi psykopaattista naista, eli Cruellan lisäksi Englannin johtavan muotitalon omistajan Paronittaren roolissa loistava Emma Thomson. Elokuvissa ei useinkaan nähdä pääosassa ilkeitä naisia, jotka ovat myös tyylikkäitä ja poikkeuksellisen lahjakkaita. Jotta nihkeitä hahmoja ei olisi tympeää seurata, elokuva sisältää myös huumoria. Päähenkilön kostonhalua ja tylyyttä selitetään hänen kohtaamillaan ongelmilla ja periytyvällä mielenterveyshäiriöllä.
Sinänsä mielenkiintoista, ettei K13 ikärajan saanutta Cruellaa ole suunnattu lapsilla vaan enemmän teineille ja aikuisille, vaikka 101 dalmatialaista on nimenomaan lasten suosikki. Cruella pyrkii selvästi houkuttelemaan yleisöön nostalgian nälkäisiä aikuisia ja supersankarielokuvien ystäviä (Cruella tuo vähän mieleen elokuvat Wonder Woman ja Joker).
Cruella on lavastuksen, erikoistehosteiden ja puvustuksen puolesta oikea silmäkarkki. Värimaailma hyödyntää Cruellan suosimaa mustaa, valkoista ja punaista. Punk-henkisistä ja glamoureista puvuista vastaa kaksinkertainen Oscar-voittaja Jenny Beavan (Mad Max: Fury Road, Hotelli Firenzessä). Erityisesti Cruellan ja Paronittaren puvut jaksavat yllättää mielikuvituksellisuudellaan ja näyttävyydellään.
Lontoon ikonisia katunäkymiä on myös hyödynnetty hyvin. Elokuvassa on monia silmäniskuja 101 dalmatialaista -elokuvan suuntaan, kuten Paronittaren pelottavat dalmatialaiset. Elokuvassa esiintyykin paljon erilaisia koiria ja muita eläimiä, kuten 101 dalmatialaista -elokuvassakin. 
Estellan ja Cruellan välinen henkinen kamppailu on uusi versio Jekyll ja Hyde -teemasta. Vauhdikas elokuva puuskuttaa eteenpäin kuin juna, ja juoni sisältää käänteentekeviä yllätyksiä. Cruella on laadukasta viihdettä ja nautinnollista eskapismia. Elokuva sisältää mainioita roolisuorituksia ja paholaismaista naisenergiaa.
Kritiikkinä sanottakoon, että elokuva tuntuu hieman yhdentekevältä ja pinnalliselta. Sen olemassaoloa ei sinänsä perustele muu kuin Disneyn halu jatkorahastaa hittianimaationsa maineella. Sivuhahmot ovat myös karkeita karikaatyyreja, vaikkakin ihan hauskoja. 
Disneyn alkuperäinen animaatio vuodelta 1961 julkaistiin suomeksi nimellä Lupsakkaat luppakorvat, ja se perustuu englantilaisen Dodie Smithin lastenkirjaan Satayksi dalmatiankoiraa vuodelta 1956. Cruellan on ohjannut Craig Gillespie (I, Tonya) perustuen Dana Foxin ja Tony McNamaran käsikirjoitukseen. Elokuvan tarina on Aline Brosh McKennan, Kelly Marcelin ja Steve Zissisin käsialaa. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.