Rapport

Bombshell räjäyttää pommin toimituksessa kun uutispomo Roger Ailes joutuu tilille ahdisteluistaan

Tositapahtumiin perustuvassa draamassa pääosassa on kolme konservatiivista naispuolista toimittajaa, joiden mitta tulee lopulta täyteen.

Bombshell räjäyttää pommin toimituksessa kun uutispomo Roger Ailes joutuu tilille ahdisteluistaan
Bombshell – hiljaisuuden rikkojat on todellinen me too -ajan elokuva, joka kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan siitä, kuinka naiset onnistuivat saamaan kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimman mediaimperiumin johtajan vastuuseen uutisankkureiden seksualisoinnista tv-ruudussa, lähentelyistä, mielivaltaisista irtisanomisista ja työntekijöiden pakottamisesta seksiin kanssaan.
Koskettava ja piinaava elokuva näyttää, kuinka valtaa väärin käyttävät miehet voivat pompotella naispuolisia alaisiaan ja miten naiset yrittävät oveluudellaan selviytyä lähentelytilanteissa. Kerrontaa on sopivasti kevennetty huumorilla.
Monia poliittisia elokuvia aiemminkin ohjannut Jay Roach muistetaan mm. elokuvista Trumbo, Pelin henki ja Borat. Käsikirjoittaja Charles Randolp on kirjoittanut myös poliittisen musta komedian The Big Short ja esimerkiksi romanttisen draaman Love and Other Drugs. 

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2016 New Yorkissa, konservatiiviseen arvomaailmaan kallellaan olevan uutiskanava Fox Newsin toimistoon, jossa on vuosikymmenien ajan vaiettu johtajan Roger Ailesin (1940–2017) sikailuista. Uutissa käsitellään naisia haukkuvan Donald Trumpin vaalikampanjaa, ja Me too -liikkeen syntyyn on vielä vuosi aikaa.
Lisähoukutusta Bombshellin katsomiseen lisää se, että rooleissa on komea tähtikattaus. Charlize Theron esittää toimittaja Megyn Kellyä, Nicole Kidman toimittaja Gretchen Carlsonia, Margot Robbie toimittaja Kayla Pospisilsia (Robbie on pääosassa myös tänään ensi-iltansa saavassa Birds of Prey'ssä) ja John Lithgow Ailesia. Elokuva esittää Fox Newsin kilpailuhenkisenä työympäristönä naispuolisille uutisankkureille ja -tuottajille, jotka harvoin edes puhuvat keskenään saati ystävystyvät. Esimerkiksi Kelly ja Carlson nähdään vain kerran samassa kohtauksessa, kun he osuvat yhtä aikaa hissiin.  
Elokuva keskittyy ennen kaikkea naisten näkökulmaan ja naisten välisiin suhteisiin. Osa elokuvan tapahtumista ja hahmoista on fiktionaalisia. Theronin ja Kidmanin esittämät uutisankkurit perustuvat tosielämän ihmisiin. Robbien esittämä Fox News -fanaatikko ja hyväuskoinen uskovainen Kayla Pospisil taas on kuvitteellinen hahmo, jonka rajut häirintäkokemukset työpaikalla perustuvat useamman Fox Newsin entisen työntekijän elokuvan tekijöille antamiin haastatteluihin. Kaylan kiihkeä poliittinen ja uskonnollinen ideologisuus yhdistettynä seksuaalisen identiteetin joustavuuteen tekee hänestä raikkaan ristiriitaisen ja kiinnostavan hahmon. 
Yksi kiehtova hahmo on Kaylan fiksu työkaveri ja hänen auttajansa Jess Carr, jota esittää Kate McKinnon. Carr on työpaikallaan kaapissa piiskelevä lesbo ja libaraali, joka on parempien töiden puitteissa ajautunut työympäristöön, joka sotii täysin hänen arvojaan ja identiteettiään vastaan. Carrin hahmo on kokonaan keksitty, ja hänen avullaan elokuvantekijät halusivat tuoda tarinaan myös seksuaalista häirintää todistavan sivullisen näkökulman. Hienoa myös, kuinka nykyään elokuvissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä esittävät näyttelijät kuuluvat myös itse näihin vähemmistöihin, kuten McKinnon. 

Bombshell on visuaalisesti upean näköinen elokuva, mutta kaunis kuori kätkee osittain sen, ettei elokuva menee niin syvälle pinnan alle kuin se voisi mennä. Konservatiiviset naispuoliset uutisankkurit laukovat myös itse naisvihamielisiä ja rasistisia kommentteja, mutta nyt tähän ristiriitaan heissä ei kunnolla pureuduta. Ahdistelun koko rumuutta ja sitä tukevia yhteiskunnan valtarakenteita ei myöskään väläytetä kuin vilaukselta. 
Vaikka paha saa palkkansa, niin lopuksi jää olo, että Ailesin irtisanominen tuli silti vuosikymmeniä liian myöhään. Onneksi ajat muuttuvat, ja väärinkäytöksiin työpaikoilla ja ei-toivottuun lähentelyyn puututaan toivottavasti entistä reippaammin. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.