Rapport

Babyteeth on sydäntäsärkevä elokuva syövästä ja ensirakkaudesta

Shannon Murphynin esikoiselokuvassa värit loistavat kirkkaina synkästä aiheesta huolimatta.

Babyteeth on sydäntäsärkevä elokuva syövästä ja ensirakkaudesta
Babyteethin (2019) piti saada Suomen ensi-iltansa jo joulukuun alussa, mutta pandemia sotki aikataulun pahemman kerran. Elokuva sai ensinäytöksensä jo syyskuussa 2019 Venetsian elokuvajuhlilla, ja viime kesänä se pääsi levitykseen Australiassa. Nyt elokuva vihdoin saapuu teatterilevitykseen Suomessakin.
Australialaisen Babyteethin aihe on surullisin mahdollinen: teini-ikäinen Milla on sairastunut kuolemanvakavasti. Rosoisessa tarinassa hyvin toimeentuleva ja omalaatuinen ydinperhe on hajoamaisillaan tragedian takia. 
Vanhempia kohtaa uusi järkytys, kun kunnollinen tytär alkaa hengailla itseään vanhemman ja huonoilla teillä olevan Moseksen kanssa. Kuitenkin Moses sytyttää Millan kadonneen elämänjanon, ja nuori nainen haluaa elää täysillä vielä sen aikaa kun voi. Vanhemmatkin joutuvat miettimään, mikä onkaan heidän tyttärelleen nyt tärkeintä. 
Draama on katkeransuloinen ja kipeä, mutta samalla elämänmakuinen ja valoisa. Synkkää aihetta keventävät huumori ja kirkkaat karkkivärit.
Aiheita ovat ensirakkaus, nuoruuden elämänilo, ennenaikainen kuolema ja perhe kriisissä. Lopun lähestyessä elämänilo pulppuaa voimaakkaana, vaikka elokuva ei onneksi esitä vakavaa sairautta kiiltokuvamaisena pyhimystarinana. Kaunis puvustus hivelee silmiä, ja erityisesti Millan vaihtuvat tyylit kuvaavat hyvin nuoruuden kokeiluvaihetta. 
Tässä perhetarinassa Millan herkän roolityön tekee nouseva tähti Eliza Scanlen (Pikkunaisia, Sharp Objects) ja tämän vanhempina nähdään Ben Mendelsohn (Rogue One: A Star Wars Story, Animal Kingdom) ja Essie Davis (Game of Thrones, The Babadook). Pahan pojan Mosesin roolissa loistaa Toby Wallace (Boys in the Trees, Lucky Country).
Babyteeth on australialaisen näyttelijän ja ohjaajan Shannon Murphyn ensimmäinen pitkä elokuvohjaus. Kyseessä on myös australialaisen näyttelijän ja käsikirjoittajan Rita Kalnejaisin ensimmäinen pitkä elokuva. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla, mitä he saavatkaan aikaan tulevaisuudessa. 

Ensi-ilta: 4.6.2021  Ikäraja: 12 Pituus: 1 t 58 min Ohjaus: Shannon Murphy Käsikirjoitus: Rita Kalnejais Näyttelijät: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Essie Davis, Ben Mendelsohn Genre: Draama

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.