Rapport

Alita: Battle Angel (3D) on näyttävä ja menevä toimintaelokuva mutta juoneltaan kliseinen

Ystävänpäivänä ensi-iltaan liihotellut taisteluenkeli Alita on herkkä teinikyborgi, joka listii viholliset ja rakastuu ihmiseen.

Alita: Battle Angel (3D) on näyttävä ja menevä toimintaelokuva mutta juoneltaan kliseinen


ALITA: BATTLE ANGEL (3D) 

Alita: Battle Angel on ollut ohjaaja-käsikirjoittaja James Cameronin (Titanic, Avatar) ikuisuusprojekti, jonka hän on saanut nyt vihdoin valmiiksi ohjaaja Robert Rodriguezin (Once Upon a Time in Mexico, Sin City) kanssa. Elokuva perustuu japanilaisen Yukito Kishiron mangasarjaan Gunnm (1991–1995) ja keskittyy yhdeksänosaisen sarjan neljään ensimmäiseen osaan. 
Tarina sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa yhteiskunta on suurten sotien jälkeen eriytynyt tavallisen kansan metropoliin Rautakaupunkiin ja sen yläpuolella leijuvaan eliitin paratiisimaiseksi kuvailtuun Zalemiin. Kyberneetikko Ido (Christoph Waltz) löytää kaatopaikalta kauniin kyborgin pään, jolla on teinitytön aivot. Ido päättää antaa kyborgille uuden mekaanisen vartalon ja nimeksi Alita.
Herätessään Alita ei muista mitään menneisyydestään eikä myöskään tiedä, millaisessa maailmassa elää. Katsoja saa Alitan kanssa tutustua vaaralliseen Rautakaupunkiin. Alita saa ystävän ja ihastuksen rämäpäisestä Hugosta (Keean Johnson), joka opettaa häntä pelaamaan rullaluistimilla rautapalloa. Alita huomaa, että hänellä on uskomattomat taisteluvoimat, ja samalla kun hän selvittää tietoja menneisyydestään ja siitä kuka on, hän joutuu taistelemaan oman ja rakkaimpiensa hengen puolesta korruptoituneessa maailmassa. 
Alitaa näyttelevän Rosa Salazarin piirteet on digitaalisesti etäännytetty niin, että hän näyttää mangasilmäiseltä kyborgilta. Salazarin herkkä näyttelijäntyö pääsee silti esiin, ja hän luo Alitasta herttaisen ja sisukkaan hahmon. On voimaannuttavaa, että toimintaelokuvan pääroolissa on vaihteeksi teinityttö, joka on vieläpä suloinen kuin Amélie ja pelastaa miehet pulasta. Kuitenkin elokuvassa on muuten paljon enemmän miespuolisia kuin naispuolisia hahmoja, ja Alita keskustelee eniten Idon ja Hugon kanssa. 
Valkokankaalla vilisee mielikuvituksellisia ja hurjia kyborgeja sekä vauhdikkaita taistelukohtauksia. Futuristinen scifi-toimintaelokuva näyttää valtavan upealta, erityisesti kolmiulotteisena versiona ja Imaxissa. Kliseinen tieteistarina ei vain ihan yllä loistavien erikoistehosteiden tasolle. 
Rotten Tomates ja Metacritic -sivustojen perusteella kriitikot ovat pitäneet elokuvaa keskinkertaisena, mutta yleisö erinomaisena. Eli jos haet perinteistä toimintapläjäystä vahvalla naishahmolla ja loistavilla erikoistehosteilla, niin Alita: Battle Angel (3D) on varmaan makuusi. Jos taas kaipaat raikkaampaa ja vaihtoehtoisempaa otetta, et ehkä innostu niin paljon. Kuitenkin kaksi tuntia menee kuin siivillä taisteluenkelin seurassa. 
Elokuvan loppu jää auki ja lupailee jatko-osaa, mikä on kenties pakko nähdä jo siksi, että siinä todennäköisesti päästään Zalemiin. 
 
Ensi-ilta: 14.2.2019  Ikäraja: 12 Pituus: 2t 2min. Ohjaus: Robert Rodriguez Käsikirjoitus: James Cameron, Laeta Kalogridis Näyttelijät: Jennifer Connelly, Rosa Salazar, Christoph Waltz, Michelle Rodriguez Genret: seikkailu, toiminta

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.