Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Kasvava bisnes jäi, kun kauppias karkasi ihmisläheiselle sote-alalle — Uratarinoiden näyttely pohtii hyvän työarjen edellytyksiä

Työelämän kokemuksia kokoava näyttely kiertää Suomea ja leviää somekanavissa. Tarinoiden mosaiikki lietsoo keskustelua ja itsetutkiskelua.

Aiherahoitettu artikkeli
Oman uravalinnan juuret voivat juontaa syvälle, kun asiaa miettii. Malin Karomäki seurasi lapsena vanhempiensa työtä sosiaalialalla ja kasvoi sijaislasten kanssa. Itsenäistyvä nuori kapinoi ensin kodin mallia vastaan, mutta päätyi lopulta aivan samalle uralle.
”Sanoin vanhemmilleni, etten ikinä tekisi samoja töitä”, Karomäki kertoo.
Nyt 30-vuotias sosionomi johtaa Omakoti Sofiaa, jossa asiakkaat ovat kehitysvammaisia ja autismin kirjon nuoria aikuisia. Polku ei ole ollut helppo. Arki sosiaalialalla voi olla henkisesti raskasta ja vastaan tulee myös suoranaista väkivallan uhkaa. Eteenpäin vie kuitenkin työn tärkeys, joka on ilmeinen päivittäisessä työssä.
Malin Karomäen tarina on nyt osa Suomea kiertävää näyttelyä. 
Tositarinoita työelämästä -projekti tuo yhteen tavallisten ihmisten kokemuksia. Valokuvanäyttely on nähtävillä syksyn mittaan muun muassa työelämää käsittelevissä keskustelutilaisuuksissa ympäri Suomea. Kasvava uratarinoiden mosaiikki on myös esillä verkossa. Somen virtoihin tarinat leviävät #tositarinoitatyöelämästä-tunnuksen alla.
Hanke on osa TYÖ 2030 -ohjelmaa, jonka tavoitteet ovat suuria ja abstrakteja. Valtionhallinnon ja monien muiden toimijoiden yhteinen ohjelma etsii muun muassa uudenlaisia toimintatapoja työelämään ja pyrkii vahvistamaan luottamukseen perustuvaa työkulttuuria. Näyttelyhankkeen ajatuksena on lietsoa keskustelua ja itsetutkiskelua.

Media kertoo usein tarinoita sankarillisista yrittäjistä tai etsijöistä, jotka kokevat kriisin ja löytävät itsensä radikaalin alanvaihdon jälkeen. Tositarinoita työelämästä -näyttely tuo esiin myös tylsempiä kertomuksia, joista ei löydy yhtään hurjaa käännettä tai yllätystä. Arkisten kokemusten kokoelmaan kuuluu kattomyyjä, joka arvostaa vakautta hyvämaineisen työnantajan leivissä. Se kertoo myös kotiäidistä, jota mietityttävät kotiäiteihin liittyvät asenteet. 
Mitä arvoa on näillä tavallisten ihmisten tarinoilla? Projektin keskeinen idea on se, että yleisö peilaa muiden kokemuksia omiinsa ja lisää omankin tarinansa kasvavaan kokoelmaan. Oman tarinan voi jättää sivustolle muutamalla klikkauksella.
”Oman työelämätarinansa äärelle pysähtyminen on oiva tapa jäsentää omia kokemuksiaan työelämästä ja suuntaviivoja kohti tulevaa”, sivustolla maalaillaan.
Toiveena on, että projekti synnyttää keskustelua, joka ei painotu vain työpaikkojen ongelmiin vaan myös hyvään arkeen ja työn merkityksellisyyteen.
Aiherahoitettu artikkeli

Tämä juttu on Aiherahoitettu artikkeli. Jutun tilaaja on Työterveyslaitos.

Rapportin Aiherahoitetussa artikkelissa tilaaja tuo toimittajan haluamansa aiheen äärelle. Toimittaja kirjoittaa jutun itsenäisesti.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.