info
Tue journalismia.

Risto Rumpunen

Risto Rumpunen

Blogi, kotisivut

http://www.moimedia.com/

Sosiaalinen media

Facebook Risto Rumpunen

 

Esittely + CV

Olen tutkiva toimittaja, TV-kuvaaja ja kirjoittaja. Olen kustantanut kaksi kirjaa ja suunnitelmissa ja toiveena on kustantaa niitä lisää. Olen myös tehnyt lyhytelokuvia ja ollut eri rooleissa tekemässä televisio-ohjelmia kuvaajana, ohjaajana, toimittajana ja tuottajana.

Kirjoitin aiemmin asuessani Lontoossa vuodet 1995-2002 ja 2005-2007 Brysselissä hyvin laaja-alaisesti kyseiden maiden ja niiden lähialueiden politiikasta, taiteesta, tieteestä ja urheilusta ja joskus jopa taloudesta. Olen myös asunut USA:ssa yhteensä puolitoista vuotta kolmessa eri paikassa etelässä, itä- ja länsirannikolla.

Reilut puolitoista vuotta johdin päätoimittajan tittelillä Lontoosta käsin Suomessa julkaistua 52 osaista Sodan Lehdet sarjaa sukkuloiden sieltä ahkerasti kotimaahan. Lontoon vuosina kirjoitin paljon myös Pohjois-Irlannin silloin ongelmallisesta tilanteesta.

Viime aikoina olen tehnyt taustatutkimuksia tutkiviin juttuihin, jotka ovat käsitelleet taiderikollisuutta, jalkapalloa ja rahaa sekä muuta talousrikollisuutta eri muodoissa mukaanlukien ihmiskauppaa. Suomen hyväveliverkostojen kautta leviävä korruptio on minusta vakava uhka demokratialle.

Olen kirjoittanut kaksi tietokirjaa "Väärää taidetta" (2004) yhdessä helsinkiläisen rikospoliisin Jyrki Seppälän kanssa ja "Nokian mahdoton mahalasku" (2014) yhdessä Merita Vilenin kanssa sekä "Kuolleet muurahaiset" (2015) romaanin. Olen kirjoittanut kolme vielä tekemätöntä elokuvakäsikirjoitusta ja tehnyt valtavasti taustatöitä uusia journalistisia tietokirjoja ja dokumenttielokuvia varten. Niitä tekiessäni olen uppounut talousrikollisuuteen, psyko- ja sosiopaattien outoihin mielenliikkeisiin sekä Kongon tilanteesta. Edellisten lisäksi elokuva on suuri intohimoni. Tunnen hyvin sen tekniikan ja historian.

Olen opiskellut tuottamista Pariisissa ja journalismia sekä kirjoittamista USA:ssa, mutta muodollisten tärkeiden tittelien puutteessa ja pieni palkkaisena yrittäjänä ja muualle maailmalle pari kertaa maahanmuuttaneena ja sieltä takaisin palanneena, olen oppinut kiusallisen paljon kotimaamme karkeista tosiasioista.

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Lue edellä ja sen lisäksi taide ja tiede uudet tutkimukset, ideat ja yritykset. Ihanteellista olisi olla mukana kertomassa alussa tarinoita tieteentekijöistä, taiteilijoista ja yrittäjistä, joiden alkuponnistuksissa juttuni voisivat auttaa eteenpäin...tai ja myös lopettaa sellainen toiminta, joka on rehellisille tekijöille suurta harmia. Rakenteellinen korruptio on suuri uhka yhteiskunnalle, mutta sen takaa löytyvät aina yksilöt jotka sitä tekevät.

Julkaistuja juttuja verkossa

http://www.moimedia.com/?page=Risto+Rumpunen+Portfolio
https://kirja.elisa.fi/ekirja/nokian-mahdoton-mahalasku
http://yle.fi/urheilu/yksi_kaunis_tarina_ja_kolme_konkurssia/7178852
http://ristorumpunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144255-ensimainen-avoin-kirje-stora-ensolle

 
 

Tilaan hänen tuotantoaan

Journalistilla ennakkotilauksia: 10.00 euroa


Tuen tätä journalistia

Kannusta journalistia asettamaan seuraava, kokonaan uusi juttuidea ennakkotilaamalla se. Kun hän asettaa uuden juttuidean, rahat siirtyvät sen tilauspottiin.


 


Summaan lisätään maksunvälittäjän kulut 35 senttiä (esim. 10e = 10,35e.)


Toimitamme sähköpostiisi valmiin sisällön — osoitettasi ei näytetä julkisesti.

Voit tilata ja rahoittaa nimettömästi. Jos haluat, että nimesi (tai edustamasi organisaation nimi) julkaistaan jutun valmistuttua, kirjoita se tähän:

Kommentoi

Vinkkaa toimittajalle juttuidea tai kannusta häntä. Kommentointi onnistuu Facebook-tunnuksien avulla.