info

Jarmo Korteniemi

Jarmo Korteniemi
 

Esittely + CV

Olen luonnontieteisiin, luontoon, ympäristöasioihin ja tekniikkaan erikoistunut tiedetoimittaja. Minulle luontevinta journalismia on huolellisesti taustoitettujen artikkeleiden kirjoitus sekä havainnollistavan infografiikan laatiminen.

Tavoitteeni on ymmärtää asiat ennen kirjoittamista. Mielestäni tätä vaaditaan, jotta aihetta voi luotettavasti kansantajuistaa. Työjärjestykseni ei kulje mielikuvien ja intuition varassa, vaan tutkimisen ja pohtimisen kautta.

Uskon, että useimmat (mm. tieteeseen liittyvät) väärinkäsitykset, ennakkoluulot ja pelot ovat vältettävissä. En tarkoita tällä ’käännyttämistä’, vaan loogista keskustelua, avoimuutta ja erilaisten mielipiteiden tasapainoista käsittelyä. En pelkää pohtia tieteen ja tekniikan varjopuoliakaan.

Pyrin jäsenneltyyn, värikkääseen ja viihdyttävän oikeakieliseen tekstiin. Vältän turhaa jargonia. Ennemmin selitän oudon termin auki kuin keksin sille puutaheinää tarkoittavan sepitesanan. Tarvittaessa vien juttua eteenpäin ymmärrettävien (ja osuvien) vertausten avulla. Olen visuaalinen ja pyrin piirtämään mielikuvia myös tekstissäni.

Toimittajuuteni taustalla on ura tutkijana. Siitä olen saanut hyvän pohjan monimutkaisten kokonaisuuksien hahmottamiseen. Tiedeviestijän koulutus taas auttaa avaamaan ja havainnollistamaan asioita entistä paremmin.

Koulutus:
- 2005, Filosofian maisteri, Planeettageologia, Tähtitiede, Oulun yliopisto.
- Meneillään: Tiedeviestinnän maisteriohjelma TIEMA, HuTK, Oulun yliopisto.

Viestinnän työkokemusta:
- Vapaa tiedetoimittaja (2001-, päätoimisesti v:sta 2012). Kirjoitan vakituisena avustajana Tiedetuubiin ja Turun Sanomiin. Vapaamuotoisia kantaaottavampia kirjoituksiani voi lukea poikkitieteellisestä Aivoriihi-blogista.
- Tiedenäyttelyt (2001-2003): Avaruus 2001 -tapahtuma, Tiedekeskus Tietomaa, Oulun yliopisto.
- Www-sivustot (2001-2014): Pohjoismainen planeettakuva-arkisto NASA NRPIF, Euroopan törmäyskraatteriopiskelijat ESIR, Aivoriihi-blogi.
- Julisteet ja infografiikka (2000-2014): Oulun yliopisto, Keski-Suomen luontomuseo, Tiedekeskus Tietomaa, tiedekonferenssit.
- Viestintästrategia (2012): Turun luonnonsuojeluyhdistys.
- Avaruusalmanakka (2008-2013): Time/System Finland.

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Olen kiinnostunut kirjoittamaan etenkin luonnontieteistä, tekniikasta, luonnosta ja ympäristöstä. Sekä hyvässä että pahassa.

Haluan repiä auki ristiriidat, niitä koskevat väärinkäsitykset ja epäloogisuudet. Tahdon poistaa journalismista harhaanjohtavan informaation ja pseudotieteen. Niin viihdyttäviä kuin ne jutut joskus ovatkin, ne kun tuppaavat vahvistamaan valitettavan yleisiä harhaluuloja ja pelkotiloja.

Suuri haaveeni on näyttää muille, kuinka hervottoman mielenkiintoinen paikka tämä maailma on.

Tavoitteeni journalismissa:
- Tieteen tulosten kansantajuistaminen selkeästi, mielenkiintoisesti ja yksiselitteisesti. Vaikeiden ja monimutkaisten asioiden selittäminen ja avaaminen, esimerkiksi linkittämällä ne normaaliin elämään.
- Aiheen kuin aiheen pohtiminen, kriittinen tarkastelu pintasilausta syvemmältä.
- Objektiivisuus, oli se sitten kuinka vaikeata tai mahdotonta tahansa.
- Ikuinen taistelu mis- ja disinformaatioiden tuulimyllyjä vastaan.

Julkaistuja juttuja verkossa

http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id%3D14047/type%3D1
http://www.ylkkari.fi/content/korpeen-opiskelijabudjetilla
http://www.tylkkari.fi/asiat/sunnuntaiajelulla-turpon-tyyliin
http://tiedetuubi.fi/?q=silakka
http://tiedetuubi.fi/?q=sininen_mars
http://tiedetuubi.fi/?q=node/690
http://tiedetuubi.fi/?q=node/680
http://tiedetuubi.fi/?q=node/638
http://tiedetuubi.fi/?q=node/622

 
 

Tilaan hänen tuotantoaan


Tuen tätä journalistia

Kannusta journalistia asettamaan seuraava, kokonaan uusi juttuidea ennakkotilaamalla se. Kun hän asettaa uuden juttuidean, rahat siirtyvät sen tilauspottiin.


 


Summaan lisätään maksunvälittäjän kulut 35 senttiä (esim. 10e = 10,35e.)


Toimitamme sähköpostiisi valmiin sisällön — osoitettasi ei näytetä julkisesti.

Voit tilata ja rahoittaa nimettömästi. Jos haluat, että nimesi (tai edustamasi organisaation nimi) julkaistaan jutun valmistuttua, kirjoita se tähän:

Kommentoi

Vinkkaa toimittajalle juttuidea tai kannusta häntä. Kommentointi onnistuu Facebook-tunnuksien avulla.