info
Tue journalismia.

Kirsi Haapamatti

Kirsi Haapamatti
 

Esittely + CV

Olen 39-vuotias toimittaja. Kirjoitan pääasiassa aikakauslehtiin, yleisaikakauslehdistä erikois- ja asiakaslehtiin.

Koulutukseltani olen filosofian maisteri, pääaineena journalistiikka. Olen toiminut vapaana toimittajana vuodesta 2006. Sitä ennen tein erilaisia toimitus- ja tiedotustöitä aikakauslehdissä ja järjestöissä. Muun muassa Suomen 4H-liiton, Suomen Hippoksen, Otavan lastenlehtitoimituksen ja Kotivinkin työtasoihin olen kahvikupinrenkaita jättänyt.

Aloitin journalistisen urani - eli myin ensimmäisen lehtijuttuni - vuonna 1995.

Lehtijuttujen lisäksi kirjoitan tietoteosta suomalaisista ekokylistä. Valokuvaaja Suvi Elon kanssa tekemäni kirja ilmestyy keväällä 2015 Basam Booksin kustantamana. Olen myös mukana Rakkaani, romaanihenkilö -nimisen kirjan toimituskunnassa. Kirja ilmestyy Avaimelta syksyllä 2014.

Työskentelen vapaana toimittajana mielelläni monestakin syystä. Elän maalla, pienellä maatilalla eläinlaumaa hoidellen, joten freelanceriuden vapaus sopii siihen hyvin. Vapaana toimittajana saan myös tehdä juttuja kovin erilaisiin lehtiin. Pitää mielen virkeänä, kun ensin syvennyn kierrätysrenkaiden uusiokäyttöön rakennustyömailla ja seuraavaksi tutustun omavaraistaloudessa elävän perheen arkeen. En myöskään koe tarvitsevani eroa työn ja loman välille. Teen töitä seitsemänä päivänä viikossa, mutta rennolla otteella. Käyn keskellä päivää metsässä ratsastamassa ja jatkan töitä illalla.

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Maaseutu, maaseudun elinkeinot, luonto ja ympäristö. Muun muassa näiden tiimoilta otan mieluusti juttuideoita vastaan.

Vapaana toimittajana elän tilannetta, että mitä juttuideoihin tulee, rajana on vain taivas. Olen utelias ja kiinnostunut ihmisistä ja ilmiöistä, joten uusia juttuideoita pälkähtää mieleen melkein joka päivä. Jalostan idean sopivaksi tiettyyn lehteen ja tarjoan. Harmittavasti joskus käy kuitenkin niin, että hyvä juttuidea ei mene läpi, jos se ei sovi tarkalleen kyseisen lehden profiiliin tai juttuformaattiin. Vapaita paikkoja esimerkiksi ilmiöreportaaseille tai kiinnostaville elämän(tapa)tarinoille ei tahdo olla. "Tosi kiva, mutta ei meillä oikein ole juttupaikkaa tämmöiselle." Sen vuoksi olen Rapportissa. Olisi myös hienoa päästä toteuttamaan juttuja, joiden tekemistä eivät rajoita julkaisijan intressit.

 
 

Tilaan hänen tuotantoaan


Tuen tätä journalistia

Kannusta journalistia asettamaan seuraava, kokonaan uusi juttuidea ennakkotilaamalla se. Kun hän asettaa uuden juttuidean, rahat siirtyvät sen tilauspottiin.


 


Summaan lisätään maksunvälittäjän kulut 35 senttiä (esim. 10e = 10,35e.)


Toimitamme sähköpostiisi valmiin sisällön — osoitettasi ei näytetä julkisesti.

Voit tilata ja rahoittaa nimettömästi. Jos haluat, että nimesi (tai edustamasi organisaation nimi) julkaistaan jutun valmistuttua, kirjoita se tähän:

Kommentoi

Vinkkaa toimittajalle juttuidea tai kannusta häntä. Kommentointi onnistuu Facebook-tunnuksien avulla.