info
Tue journalismia.

Anna Pöysä

Anna Pöysä
 

Esittely + CV

Lehtijuttujen kirjoittamisen aloitin teininä 90-luvun puolivälissä: kirjoitin usean vuoden ajan Uusimaa-lehden nuorisosivulle ja toimin sen toimitussihteerinäkin.

Porvoosta lähdin Turkuun opiskelemaan. Pääaineena luin kirjallisuustiedettä, sivuaineena opiskelin muun muassa luovaa kirjoitusta. Gradu käsittelee kenialaista kirjallisuutta ja valmistuin vuonna 2004.

Noihin aikoihin avustin englanninkielistä SixDegrees-lehteä muutaman jutun verran. Sitten päädyin Lissaboniin, jossa olen asunut lähes 10 vuotta. Opiskelin Afrikan tutkimusta ja kirjoitin Mosambikin kielitilannetta käsittelevän gradun Lissabonin Nova-yliopistossa. Täältä käsin olen kirjoittanut muun muassa Mondon Lissabon-matkaoppaan (2008) ja juttuja Mondo-lehteen.

Viime vuosina olen kirjoittanut lähinnä mosambikilaista kirjallisuutta ja yhteiskuntaa käsittelevää väitöskirjaani ja valmistun sosiologian tohtoriksi Coimbran yliopistosta kesäkuussa 2014. Väitöskirjan ohella olen kirjoittanut tieteellisiä artikkeleita.

Janne Rantalan kanssa kirjoitettu mosambikilaista räppäri Azagaiaa ja Maputon leipäkapinaa käsittelevä artikkeli julkaistiin Etnomusikologian vuosikirjassa (2011). Artikkelin englanninkielinen versio on ilmestymässä Lusophone Hip-Hop: "Who we are" and "Where we are": identity, urban culture and belonging –kirjassa vuonna 2014. Mosambikilaisesta räpistä kirjoitin myös Basso-lehden viimeiseen numeroon (2013.

Väitöskirjan palauttamisen jälkeen olen keskittynyt kirjoittamiseen freelancerina ja bloggaan säännöllisesti Voiman verkkolehti Fifiin Lissabonin kirjeenvaihtajana. Viime aikoina olen kirjoittanut matkajuttuja ja Portugalin yhteiskuntaan liittyviä tekstejä. Harrastan valokuvaamista ja olen kuvannut joitain juttujani itse.

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyvät aiheet ovat läheisimpiä. Portugalin tilannetta tarkkailen niin sanotusta ongelmalähiöstä käsin, jossa kapverdeläinen kulttuuri on voimakkaasti läsnä. Portugalinkielisten Afrikan maiden tilannetta seuraan myös tarkasti, siksikin että vietin tohtoriopintojen myötä pari kuukautta Mosambikin pääkaupungissa Maputossa.

Afrikkalaiset kirjallisuudet sekä kirjallisuuden ja yhteiskunnan suhde ovat opintojenkin vuoksi läheisiä aiheita. Myös yhteiskuntakriittisyys kulttuurissa kiinnostaa.

Pidän matkailua käsittelevien juttujen kirjoittamisesta. Jatkossa haluaisin palata Mosambikiin ja käydä esimerkiksi São Tomén ja Príncipen saaristossa ja Brasiliassa ja kirjoittaa niistä.

Kirjoitan mielelläni laajoja, taustatyötä ja analyysiä vaativia juttuja – myös matkajuttujen kohdalla. Kolumnienkin kirjoittaminen kiinnostaa.

Suunnitelmissa on jatkossa myös kuvata enemmän juttuja varten.

Julkaistuja juttuja verkossa

http://mondo.fi/portugali/lissabonin-parhaat
http://mondo.fi/portugali/turskien-taival
http://files.kotisivukone.com/etnomusiologia.julkaisee.fi/EVK2011/poysarantala_vedos.pdf
http://www.uusisuomi.fi/kirjoittaja/anna-poysa-vitonenfi
http://fifi.voima.fi/blogit/tekija/anna-poysa

 
 

Tilaan hänen tuotantoaan

Journalistilla ennakkotilauksia: 60.00 euroa


Tuen tätä journalistia

Kannusta journalistia asettamaan seuraava, kokonaan uusi juttuidea ennakkotilaamalla se. Kun hän asettaa uuden juttuidean, rahat siirtyvät sen tilauspottiin.


 


Summaan lisätään maksunvälittäjän kulut 35 senttiä (esim. 10e = 10,35e.)


Toimitamme sähköpostiisi valmiin sisällön — osoitettasi ei näytetä julkisesti.

Voit tilata ja rahoittaa nimettömästi. Jos haluat, että nimesi (tai edustamasi organisaation nimi) julkaistaan jutun valmistuttua, kirjoita se tähän:

Kommentoi

Vinkkaa toimittajalle juttuidea tai kannusta häntä. Kommentointi onnistuu Facebook-tunnuksien avulla.